Na vsebino

Ali obstaja šola šparanja? Takoj se vpišem!

Kako dobri ste z denarjem? Ga zaslužite več kot porabite, ga porabite več kot zaslužite, ali porabite točno toliko kolikor zaslužite? Kje ste se naučili delati z denarjem? Prepričan sem, da ne v šoli.

V šoli je veliko različnih predmetov, vendar le redki so takšni, ki učenca pripravijo na življenje. Na žalost v življenju ogromno vlogo igra denar in po mojem mnenju se v osnovnih šolah o denarju govori premalo.

Če so starši šparavni, to še ne pomeni, da bodo takšni tudi otroci. Morda bo učinek ravno nasproten in bo otrok čisto nasprotje svojih staršev. Prav tako pa bodo starši težko naučili svojega otroka delati z denarjem, če imajo tudi sami na tem področju težave.

Občutek imam, da je danes veliko stvari kupljenih in narejenih na lizing, kredit ali katerokoli drugo obliko zadolževanja. Kredit je v marsikaterem primeru smiselna in razumljiva poteza, velikokrat pa se vzame kredit za stvari, ki niso niti približno smiselne in nimajo pozitivnega vpliva na kakovost našega življenja.

Danes se je pravzaprav zelo težko izogniti dolgovom, saj nam posojila v različnih oblikah ponujajo na vsakem koraku. Reklamirajo jih na obcestnih panojih ter na radiu, televiziji in internetu. Kredite oglašujejo kot nekaj pozitivnega in nas prepričujejo, da nam bo kredit prinesel svobodo, ki si jo tako močno želimo. Kupili si bomo lahko vse in šli bomo lahko kamorkoli si bomo zaželeli. Ampak ta občutek svobode je zelo kratkotrajen in izgine takoj, ko tisti denar porabimo. Takrat se občutek svobode spremeni v občutek utesnjenosti in pridemo na slabše, kot smo bili preden smo se zadolžili.

Ljudje si velikokrat privoščimo stvari, ki si jih pravzaprav ne moremo privoščiti. Zakaj bi kupili ravno toliko kolikor potrebujemo in si lahko privoščimo, če pa obstajajo mehanizmi preko katerih si lahko privoščimo bistveno več?

Kolikim od vas se je že zgodilo, da ste za neko stvar porabili več, kot ste sprva planirali? Ste gradili hišo in prekoračili svoj budget, ali pa ste šli kupiti avto z 10.000€ in se vrnili domov z avtomobilom za 15.000€ in 5.000€ dolga?

Vsak dober trgovec nam bo vedno prodal več, kot dejansko potrebujemo. Na začetku se bomo sicer počutili dobro, v veri da smo opravili dober nakup. Vendar kmalu bomo ugotovili, da smo naredili neumnost. Takrat bomo jezni na trgovca, saj si ne bomo želeli priznati, da smo si za vse krivi sami.

Manj je več. Z leti ratujemo pametnejši in jaz sem šele v mojih tridesetih začel spoznavati katere stvari so zame resnično pomembne. Ugotovil sem, da manj stvari kot imam, bolj svobodnega se počutim. Ne bremenite svojih življenj z nepotrebnimi stvarmi in pustite si dovolj prostora za tiste stvari, ki so za vas resnično pomembne.

Da bi osnovnošolce začeli učiti ravnanja z denarjem ter izogibanja zadolženosti, pa je zelo neverjetno. Državi zadolženost posameznikov ugaja in jo zato tudi podpira. Država nima rada, da se njeni državljani počutijo preveč svobodne in močne. Država raje vidi, da so njeni državljani pridne, poslušne in nemočne ovčke, ki lahko z njimi dela kakor se ji zazdi.

Vir: JV

Oblikovalec notranjih prostor in produktov, v iskanju dobrih občutkov. Estet, ki ga navdihujejo brezčasne in trajnostne rešitve izboljševanja kakovosti bivanja in potovanja skozi življenje. V avtomobilih in motociklih vidi več, kot zgolj prevozno sredstvo. Uživa v preprostosti in ne razume prehitrega razvoja tehnologije. Svoje izkušnje deli z vami, ker ni potrebe, da bi ponavljali njegove napake.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj