Na vsebino

Avtomobil na človeški pogon

V preteklem tednu sem predstavil tandemske avtomobile in tudi povedal, da bi ga z veseljem imel kot drugo vozilo. Za vožnjo po mestu se mi zdi to super stvar in resnično upam, da se bodo veliki avtomobili počasi umaknili iz mest in da jih bodo nadomestili manjši. Takrat bo vse teklo bolj tekoče in ljudje ne bomo svoj dragoceni čas zapravljali v kolonah na cesti, ampak ga bomo lahko več posvetili stvarem in ljudem, ki jih imamo radi.

Mislim, da so pred leti pravilno napovedali prihodnost avtomobilizma in da bo v velikih mestih vse več tandemskih avtomobilov. Bo pa minilo še veliko časa, preden se bo človek začel zavedati vseh prednosti, ki jih prinašajo takšni avtomobili. Poleg tega bo pa moral človek tudi mentalno dozoreti, saj bo njegov ego zelo trpel, ko bo svoj 300 kg težak tandemski avtomobil parkiral poleg sosedovega dva in pol tonskega mestnega terenca.

Kakšen pogon pa bodo imeli ti tandemski avtomobili v prihodnosti? Je res prihodnost v elektriki in ali so res električna vozila bolj “eko” od tistih z motorji z notranjim izgorevanjem. To je odvisno od načina na katerega pridobivamo električno energijo in koliko goriva porabi avtomobil, ki ga vozimo. Najbolje je, če avtomobil sam proizvaja energijo, ki jo potrebuje in še bolje, če jo proizvaja na čisti način.

Ob vsem tem iskanju alternativnih virov energije, pa smo pozabili, da lahko ljudje tudi sami proizvajamo energijo. Če dobro pomislimo, ugotovimo, da je človek v vsej svoji evoluciji izumil le eno prevozno sredstvo, ki ga poganja človeška moč. No izumili smo jih verjetno več, ampak v razvitem svetu se masovno uporablja le kolo. Da se je ustavil razvoj v tej smeri so verjetno krivi ravno motorji z notranjim izgorevanjem. Ko je človek spoznal, da mu ni treba uporabljati lastne moči, da bi prišel iz enega kraja v drugega, je to inovacijo zelo hitro sprejel.

Po mojem mnenju bi bil najboljši pogon za tandemska mestna vozila hibrid. Ampak ne hibrid kot kombinacija elektro motorja in motorja z notranjim izgorevanjem, ampak hibrid kot kombinacija elektro motorja in človeške moči. Takšno vozilo bi poganjal elektro motor, človek pa bi preko pedal proizvajal energijo s katero bi polnil baterijo vozila in s tem podaljševal njegov domet. Baterijo bi lahko polnil med vožnjo in tudi med čakanjem na zeleno luč. Ko bi bilo vozilo parkirano pa bi baterijo lahko polnil tudi preko električne vtičnice. Vozilo s takšnim pogonom bi hkrati predstavljalo tudi rekreacijo, kar bi pozitivno vplivalo na naše zdravlje in počutje.

Vedno kadar imam kakšno zamisel, preverim na internetu, če je že kdo kaj razvijal v tej smeri. Po kratkem brskanju sem našel nekaj čisto podobnega, kar je zelo vzpodbujajoče. Morda pa bom lahko čez par 10 let tudi sam kupil tandemsko vozilo s hibridnim pogonom na elektriko in lastno moč. Morda bo to vozilo tudi dovolj varno in stabilno za vožnjo od Ljubljane do Bele krajine ali celo dlje.

Prilagam povezavo do YouTube prispevkov, v katerih je predstavljenih nekaj takšnih vozil. Nekateri izmed njih so zelo zanimivi:

1. vozilo: TUKAJ.

5 različnih vozil: TUKAJ.

Vir: JV

Oblikovalec notranjih prostor in produktov, v iskanju dobrih občutkov. Estet, ki ga navdihujejo brezčasne in trajnostne rešitve izboljševanja kakovosti bivanja in potovanja skozi življenje. V avtomobilih in motociklih vidi več, kot zgolj prevozno sredstvo. Uživa v preprostosti in ne razume prehitrega razvoja tehnologije. Svoje izkušnje deli z vami, ker ni potrebe, da bi ponavljali njegove napake.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj