Na vsebino

Avtomobilska prihodnost

Kako jaz vidim avtomobilsko prihodnost

Najboljše darilo je knjiga. Najboljša knjiga zame je knjiga o oblikovanju in avtomobilih, oziroma knjiga o oblikovanju avtomobilov. Kar želim povedati je, da sem od partnerke prejel novo knjigo, ki je ta trenutek najboljše darilo, ki bi mi ga lahko podarila. Naslov knjige je Fast Forward in v njej so zajeti vsi pomembni konceptni avtomobili sveta. To so avtomobili, ki niso šli nikoli v serijsko proizvodnjo in obstaja le po en primerek vsakega izmed njih. To so avtomobili, ki so napovedovali prihodnost in premikali meje naših zmogljivosti in domišljije.

Ob listanju te moje nove knjige sem ugotovil, da so bili oblikovalci v avtomobilski industriji včasih veliko bolj drzni. Veliko je bilo eksperimentiranja na področju aerodinamike in tudi ergonomije vožnje. V knjigi lahko najdemo avtomobil, ki ima namesto sedeža ležalnik, avto ki ima namesto strehe kupulo in avto, ki izgleda kot letalo brez kril. To so bili zelo razburljivi časi in prihodnost je izgledala zelo obetavna.

Danes bi lahko rekli, da živimo to prihodnost, vendar nimamo nič od naštetega. Nimamo ne avtomobilov z ležalniki namesto sedežev, nimamo avtomobilov s kupulami namesto streh in tudi nimamo letal brez kril, s katerimi bi se lahko vozili v službo. Ko gledam konceptna vozila iz pred 80, 70, 60 let se velikorat vprašam, kaj za vraga jim je takrat hodilo po mislih.

Oblikovalci tistega časa so odraščali v obdobju, ko avtomobili niso bili tako pogost pojav kot danes. To pomeni, da je bila njihova domišljija res lahko veliko bujnejša od naše, ki smo odraščali v obdobju, preplavljenem z avtomobili. V naši podzavesti imamo že vtisnjena pravila kako naj bi avtomobil izgledal. Avto ima kolesa, motor, sedež in volan.

Vendar pa vseeno mislim da ni težava v domišljiji, ampak v drznosti. Oblikovalci so si v preteklosti dosti več upali in veliko konceptov je bilo dejansko tudi izdelanih. Danes se tisti najbolj drzni koncepti ustavijo pri 3D rendrih ali celo pri skicah, redki pridejo do faze fizične makete in še bolj redko se zgodi, da se dejansko izdela funkcionalen koncept.

Danes se v avtomobilizmu ne eksperimentira veliko na področju same oblike, saj so avtomobili že dolgo dolgo časa bolj ali manj enaki. Se pravi kolesa, motor, sedež in volan. Največje razlike se danes dogajajo predvsem na področju motorjev, ki so vgrajeni v avtomobile. Na ceste in trg so prodrli električni avtomobi in v razvoju je veliko alternativnih pogonskih agregatov.

Drugo področje na kateremu se dogaja največ spremeb je, da si ljudje na vsak način želimo iz avtomobilov odstraniti volan. Se pravi ostala bodo le kolesa, motor in sedež. Tisti, ki uživamo v vožnji, tega nikoli ne bomo razumeli. Tisti, ki se veselijo avtomobilov brez volanov, pa ne bodo nikoli razumeli, kako lahko nekdo uživa v vožnji.

Če je prihodnost z začetku avtomobilizma izgledala razburljiva in obetavna, danes avtomobilska prihodnost izgleda zelo dolgočasna. Žalostno je tudi, da je kupcu danes bolj pomembno kako velik je ekran v avtomobilu, kot pa sam občutek v vožnji.

Morda se čudno sliši, ampak upam da nikoli ne bom imel avtomobila z barvnim ekranom na dotik čez celotno širino sredinske konzole armaturne plošče. Kar se mene tiče je to le stvar, ki zmanjšuje pozornost in krade užitek v vožnji.

Vir: JV

Oblikovalec notranjih prostor in produktov, v iskanju dobrih občutkov. Estet, ki ga navdihujejo brezčasne in trajnostne rešitve izboljševanja kakovosti bivanja in potovanja skozi življenje. V avtomobilih in motociklih vidi več, kot zgolj prevozno sredstvo. Uživa v preprostosti in ne razume prehitrega razvoja tehnologije. Svoje izkušnje deli z vami, ker ni potrebe, da bi ponavljali njegove napake.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj