Na vsebino

Bachove cvetne esence

Bachove cvetne esence.

Čudežni dar narave.

Čudežna moč cvetlic.

Poletje je tu. Sonček nas greje.

Rožice cvetijo, se polnijo z energijo in pridobivajo na svoji vibracijski moči.

Zagotovo pravi mesec, da spregovorimo nekaj besed o čudoviti naravni pomoči in osnovnem učinkovanju Bachovih cvetnih esenc.

Dr. Edward Bach. Oče t. i. »cvetne terapije«. Angleški zdravnik, imunolog, bakteriolog in homeopat, ki je skozi zdravniško prakso in preko lastnih zdravstvenih težav prišel do ugotovitve, da je pri zdravljenju določene bolezni potrebno upoštevati pacienta kot celoto.

Bolezen je le fizična manifestacija globljih vzrokov, ki nastajajo na čustveni in mentalni ravni. Najpogostejši vzroki so različni strahovi, anksioznost, depresija, stres in skrbi. Naša čustva oz. naše čustveno ozadje igra ključno vlogo pri ohranjanju optimalnega zdravja vsakega posameznika, kar je pomembno pri premagovanju bolezni kot take.

Kot raziskovalec je iskal alternativne oblike zdravljenja, ki bi lahko pomagale premagovati bolezni in se intuitivno obrnil k naravi. Bachove cvetne esence so "naravna zdravilna metoda", ki:

- delujejo z informacijo, ki se prenaša po vodi,

- zdravijo negativna čustvena stanja, ki povzročajo bolezni,

- nimajo stranskih učinkov,

- so zelo preproste in varne za uporabo,

- jih lahko uporabljajo tako popolni medicinski laiki kot zdravniki,

- ne nadomeščajo klasične medicinske pomoči (ko je potrebna), lahko pa jo spremljajo.

Cilj Bachove cvetne terapije je ponovna vzpostavitev našega duševnega ravnovesja, ki nas na ta način poveže z našimi lastnimi duševnimi in telesnimi samoozdravitvenimi močmi.

Prave vzroke bolezni je Bach videl v dalj časa trajajočih negativnih čustvenih stanjih (strah, jeza, sovraštvo, ljubosumje, obup, malodušje ...), ki ne pripeljejo samo do izgube notranjega miru, ampak se kasneje izrazijo tudi navzven kot telesna bolezen. Preprosto povedano je bolezen svarilna rdeča luč, ki nam govori in jasno signalizira, da že dolgo ne poslušamo svojega notranjega glasu in da delamo nekaj narobe.

To je znak, da moramo čim prej stopiti na pot spremembe, kajti ko duša trpi, telo boli.

Fizična bolezen se pojavi le, ko oseba ne živi v sožitju s potrebami svoje duše in čustev.

Če smo pripravljeni stopiti na pot spremembe, nam po prepričanju Bacha narava ponuja vse, kar potrebujemo za ozdravitev. Kljub vsem zdravstvenim dosežkom in presežkom v sodobnem svetu še vedno velja, da za vsako bolezen rož'ca raste. Le mi smo rahlo zašli s poti in ne znamo prisluhniti potrebam svoje duše, zato iščemo hitre rešitve v kemiji in tabletah. Narava je še vedno tukaj, ponuja nam vse odgovore in naravne rešitve naših težav. Tako je vedno bilo in tudi bo! To so namreč univerzalni zakoni narave.

V naravi je dr. Bach našel cvetove nestrupenih divjih rastlin, dreves in grmičevja, ki nam pomagajo ozavestiti (in ne zatreti) negativna čustvena stanja in jih spremeniti v pozitivna (ljubezen, zaupanje, mir, veselje ...).

Esence v sebi nosijo informacije posamezne rastline, njen eterični energetski zapis. Vibrirajo na določeni frekvenci, kajti v resnici vse vibrira. Vse je le energija, tudi naš fizični svet. Ko človek vnese v telo zapis določene rastlinice, informacijo oz. vibracijo, te esence harmonizirajo vibracijo našega energetskega polja in poskrbijo, da se negativna čustvena stanja uravnovesijo. S tem postane oseba posledično bolj vesela, polna življenja in optimistično naravnana. Duševno ravnovesje in harmonija, ki se vzpostavita v tem procesu, pa spodbudita potencialno samozdravljenje in pomagata telesu, da premaga bolezen in/ali stres.

Navdih za pridobivanje esenc je dr. Bach dobil ob intuitivnem opazovanju rosnih kapljic na cvetovih rastlin, ki absorbirajo zdravilne učinkovine rastlin, na katerih se nahajajo. Na podlagi tega je razvil lastno metodo. Gre torej za cvetove, ki s pravo pripravo postanejo t. i. esence.

Bach je vsega skupaj napravil 39 esenc, in sicer 37 cvetov oz. esenc rastlin, esenca studenčnice – 38 in ena mešanica - 39 kot rešilno zdravilo »rescue remedy«. Vsaka esenca deluje na nek nekonstruktiven vzorec obnašanja oz. določeno čustveno stanje, ki nam ga pomaga ozavestiti in spremeniti v bolj pozitivnega. Z uporabo vibracijskih esenc zdravimo našo osebnost in ne le simptomov samih. Esence vsebujejo informacijo optimalnega stanja.

Dr. Bach je vse esence razdelil na 7 osnovnih značajskih skupin, katerim je dodelil 38 negativnih čustvenih stanj človeškega značaja. Vsaki skupini je pripisal ustrezne cvetne esence, ki ta negativna čustvena stanja zdravijo.

7 osnovnih značajskih skupin:

1. ZA TISTE, KI JIH JE STRAH

(Rock Rose, Mimulus, Cherry Plum, Aspen, Red Chestnut)

2. ZA NEGOTOVE

(Hornbeam, Wild Oat, Cerato, Schleranthus, Gentian, Gorse)

3. ZA TISTE, KI NIMAJO DOVOLJ INTERESA ZA TRENUTNO SITUACIJO

(White Chestnut, Mustard, Chestnut Bud, Clematis, Honeysuckle, Wild Rose, Olive)

4. ZA OSAMLJENE

(Water Violet, Impatiens, Heather)

5. ZA TISTE, KI SO OBČUTLJIVI NA VPLIVE IN IDEJE DRUGIH

(Agrimony, Centaury, Walnut, Holly)

6. ZA MALODUŠNE IN OBUPANE

(Larch, Pine, Elm, Sweet Chestnut, Star of Bethlehem, Willow, Oak, Crab Apple)

7. ZA TISTE, KI SO PREVEČ ZASKRBLJENI ZA DRUGE

(Chicory, Vervain, Vine, Beech, Roch Water)

Esence imajo zelo blagodejne in nežne učinke, zato so primerne za vse ciljne skupine. Primerne so za nosečnice. Mamice jih lahko dajejo dojenčkom (tudi preko svojega mleka, če jih same jemljejo v času dojenja) in starejšim otrokom, saj nimajo nobenih kontraindikacij in jih ne morejo "predozirati".

Esence lahko uporabljamo pri zdravljenju hišnih rastlin in domačih živali, saj imajo te v osnovi zelo čisto in nepokvarjeno energijo, brez vnaprej danih predsodkov, ter ravno zato kapljice nanje zelo hitro in učinkovito delujejo.

Kapljice se lahko jemljejo popolnoma samostojno. Koristijo tudi tistim ljudem, ki ne trpijo zaradi potencialne fizične bolezni, ampak so se preprosto ujeli v izzivih, ki jih prinaša življenje. Ljudje, ki doživljajo veliko stresa, trpijo zaradi nepojasnjene utrujenosti, preživljajo težke čase, kar posledično v njih ustvarja presežek negativnih čustev. V takih trenutkih Bachove cvetne kapljice predstavljajo svojo neprecenljivo moč in pomoč ter delujejo kot podpora pri vzpostavitvi porušenega ravnovesja še preden bi se simptomi potencialne fizične bolezni lahko razvili in pokazali na telesu. Z njimi lahko v takih primerih delujemo preventivno, da nas ne povleče v začaran krog negativnih čustev in izčrpanosti, ki nam jih takšno stresno obdobje rado prinese.

Kot opozorilo je seveda treba vedeti in razumeti, da Bachove cvetne kapljice niso nadomestilo za zdravniško pomoč oz. zdravljenje uradne medicine. Kapljice lahko močno olajšajo pot zdravljenja oz. bistveno izboljšajo duševno, čustveno in mentalno počutje. Ker so popolnoma blage, varne in ne povzročajo nikakršne zasvojenosti in ne vplivajo na učinke drugih zdravil, ki jih oseba morebiti jemlje, delujejo podporno pri vseh ostalih oblikah zdravljenja.

JEMANJE IN DOZIRANJE

Osnovno priporočilo dr. Bacha je maksimalno od 5 do 7 izbranih esenc hkrati v eni mešanici oz. razredčini. Najbolj optimalna je mešanica z do 4 esencami, saj lahko kot laiki lažje spremljamo, kaj se nam dogaja v času jemanja in tako lažje opazimo potencialne spremembe v počutju.

Kapljice lahko kanete s kapalko neposredno na jezik, lahko jih daste v vodo, čaj, sok ali kakšno drugo tekočino, kakor vam najbolj paše. Po možnosti pa kapljice jemljete pred ali po jedi. Popijete jih lahko naenkrat ali v roku 10 minut postopoma po majhnih požirkih.

Pri jemanju razredčine, ki jo pripravimo v 30 ml steklenički, se priporoča jemanje štirikrat dnevno po 4 kapljice (skupaj 16 kapljic na dan). Takšna steklenička zadošča za približno 1 mesec. Če sami čutite potrebo, da morate kapljice jemati večkrat ali manjkrat kot vam je priporočeno pa seveda zaupajte tem občutkom, saj izhajajo iz vas.. Naj vas vodi intuicija.

Časovno si jemanje razporedite preko dneva. Najlažje je enkrat zjutraj, enkrat zvečer in še dvakrat preko dneva. Kapljice ne povzročajo kontraindikacij in ne morete jih predozirati, saj gre za energijo oz. vibracijo posamezne esence, ki lahko le pomaga in ne more škoditi. Telo vzame, kar potrebuje, ostalo pusti in si tako ne dela nobene škode, kot na primer s farmacevtskimi zdravili, ki imajo ogromno stranskih učinkov. Vprašajte se, kaj je bolj zdravo in kaj dejansko zdravi naše jedro oz. izvor težave. Zagotovo ne tako zelo opevane tablete, ki naj bi rešile 1001 problem, ki ga imajo posamezniki sodobne družbe. Vrnimo se k našemu bistvu. Vrnimo se nazaj k naravi.

Ko porabite stekleničko, je smiselno preveriti, če je prišlo do kakšnih sprememb v počutju in se na podlagi tega odločiti, ali je morda potrebna prilagoditev oz. sprememba kakšne od esenc v mešanici.

REŠILNE KAPLJICE (»Rescue Remedy«):

Najbolj znano in razširjeno je Bachovo zdravilo za prvo pomoč oz. t. i. »rešilne kapljice«, ki so edina predhodno pripravljena izbrana kombinacija 5 esenc (Clematis, Impatiens, Cherry Plum, Rock Rose, Star of Bethlehem). Te so namenjene akutnim in trenutnim stanjem, saj delujejo zelo hitro in učinkovito. Uporabljamo jih torej za čustveno uravnovešanje pri doživljanju hudega stresa, vznemirjenja, žalosti, jeze, obupa, strahu, treme ali pred kakšnim dogodkom, ki nam vzbuja negotovost.

Rešilne kapljice v teh primerih jemljemo kot koncentrat in ne kot razredčino, zato da delujejo hitro, močno in učinkovito. Te kapljica nimajo dolgotrajnega terapevtskega učinka kot pri jemanju razredčin v osebnih mešanicah. Jemanje rešilnih kapljic je nekoliko drugačno, in sicer kanemo 4 kapljice na jezik ali v tekočino po potrebi oz. toliko časa, dokler se stanje umiri in čutimo olajšanje. V hudi stiski si lahko kapljice kanemo in namažemo tudi npr. na prsni koš (področje srca), ustnice, pod dlesni, sence ipd.

Če moramo rešilne kapljice jemati več dni, si naredimo razredčino in kapljice takoj pridobijo terapevtski učinek. V tem primeru jih prav tako jemljemo po potrebi, če gre le za nekaj dni, drugače pa velja pravilo štirikrat dnevno po 4 kapljice.

In še za konec:

ZDRAVJE IN SREČO DOSEŽEMO LE TAKRAT, KO SMO V HARMONIJI SAMI S SEBOJ IN KO OPRAVLJAMO DELO, KI SE UJEMA Z NAŠO NARAVO!

Vprašaj se. Si srečen/a v življenju? Počneš to, kar te veseli, kar je v skladu s tvojo energijo, s tvojo dušo, s tvojo naravo?

Če ne, poišči pomoč tudi v Bachovih kapljicah! Zagotovo ti ne bo žal. V nobenem primeru ne moreš izgubiti. Lahko le pridobiš! Veselje, dobro voljo, bolj optimističen pogled na svet in optimalno zdravje!

Lepo vabljeni, da spoznate čarobni svet Bachovih cvetnih esenc oz. cvetne terapije. Nove delavnice bodo razpisane v jesenskem in zimskem obdobju.

Kratke opise posameznih esenc pa najdete na: https://hollisana.si/bachove-cvetne-esence/.

Vir: Hollisana
Ines Matkovič

Ines Matkovič

hollisana.si

Velika ljubiteljica narave in naravnega zdravljenja. Po svoji osnovni izobrazbi univ. dipl. psihologinja, v svojem srcu in duši pa zagotovo naturopatinja oz. terapevtka holistične medicine. In to je tudi osnova iz katere izhaja pri svojem delu s ciljem vračanja nazaj k svojemu izvoru, k svojemu bistvu. Sodoben način življenja nas je oddaljil od narave in njenih (bio)ritmov, ki se prav tako nahajajo v vsakem izmed nas. Telo nam ves čas govori, le prisluhniti mu moramo znati.

Ravnovesje je ključ do optimalnega zdravja in srečnega življenja. V svojih blogih nam razkriva male in velike skrivnosti, kako lahko vse to dosegamo in kako si lahko pri tem na naraven način pomagamo predvsem sami. Kajti ključ do rešitve se skriva samo in edino v nas"

Z vami in za vas!

Z ljubeznijo!

LOGOTIP-PIKICE-300x216.png

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj