Na vsebino

Biti fit

Kdo ne bi hotel biti fit? Mislim, da si čisto vsak vključno z mano želi bit fit, ampak to sploh ni tako enostavno. Za to mora imeti človek voljo in najbolj dragoceno stvar celega sveta, čas.

Kakšno leto nazaj bi morda celo lahko rekel, da sem bil fit. Če ne verjamete vprašajte Markota Grbića. On je Belokranjec, ki v Ljubljani razgibava lene zaležane riti, mislim pa da bo kmalu začel razgibavat tudi lene zaležane riti v Beli krajini. Ampak za več informacij bote morali vprašat njega.

V glavnem, dokler sem hodil k Markotu na treninge sem se počutil bistveno bolje. Pa tudi izgledal sem bolje, če sem čisto iskren. Kar naenkrat pa mi je začelo zmanjkovat časa za treninge. Na poti je bil otrok, bližal se je prevzem stanovanja, zaposlil sem se in še vedno imel zraven popoldanski s.p.

Treninge sem moral dati na stranski tir in s tem se je ustavilo tudi moje razgibavanje. Večino dneva presedim za računalnikom in edina moja rekreacija je kadar se po lepem vremenu v službo odpeljem z biciklom. 6 km v eno smer ni malo, ampak po Ljubljani kjer je večinoma vse ravno, se moj srčni utrip na teh šestih kilometrih sploh ne spremeni.

Za treninge in razne rekreacije člover rabi najmanj uro in pol na dan. Najprej se mora pripeljat na lokacijo, se pripravit, naredit trening, se stuširat, obleč in vrniti domov. V tem trenutku jaz tega časa enostavno nimam.

Konec koncev bi lahko pretekel par kilometrov v bližini svojega doma, ampak nisem tak tip. Odraščal sem na vasi in tam tega nikoli nismo delali. Ne mi in ne sosedi. Verjetno zopet zato, ker na vasi za takšne stvari ni časa in zato ker je čudno če nekdo teče brez pravega razloga. Dobro počutje ni zadosten razlog.

Poleg tega pa mora človek, če si želi bit fit, tudi zdravo jesti. To pa spet vzame čas. Vse kar je na hitro, ni zdravo. Ampak če nimaš časa, ti ne ostane nič drugega, kot da vzameš nekaj v pekarni po poti in se okrepčaš. Če bi želeli resnično zdravo jesti, bi pa itak mogli vse pridelat sami. Imate čas za to?

Morda je biti fit nekoliko lažje, če ima človek več pod palcem. Tudi če nima časa, da bi sam pripravljal jedi iz doma pridelanih živil, si lahko privošči, da je bolj zdravo hrano v boljših restavracijah in ne bureka iza vogala in pasulja iz menze. Sicer imam rad oboje, ampak ni pa to hrana s katero bom postal fit.

Komaj čakam, da se preselimo in da se stvari malo umirijo. Upam, da se bo takrat našel čas za rekreacijo in za boljše počutje.

Najbolje bi pa bilo, če bi človek lahko vso potrebno rekreacijo, ki jo potrebuje za dobro počutje in zdravo telo, vključil kar v svoj vsakdan. Kadar opravljamo fizično delo je to nekoliko lažje, če sedimo za računalnikom pa je to precej težko.

Če pa kdo slučajno ve kako biti fit tudi kadar nimaš časa za rekreacijo in večino dneva presediš za računalnikom, pa naj se mi prosim javi. Takoj bo postal moj heroj. Ampak že takoj moram povedati, da raznorazni zvarki in praški odpadejo.

Vir: JV

Oblikovalec notranjih prostor in produktov, v iskanju dobrih občutkov. Estet, ki ga navdihujejo brezčasne in trajnostne rešitve izboljševanja kakovosti bivanja in potovanja skozi življenje. V avtomobilih in motociklih vidi več, kot zgolj prevozno sredstvo. Uživa v preprostosti in ne razume prehitrega razvoja tehnologije. Svoje izkušnje deli z vami, ker ni potrebe, da bi ponavljali njegove napake.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj