Na vsebino

Brez vode nam živeti ni

VODA.

ELIKSIR NAŠEGA ŽIVLJENJA.

GLAVNA TEKOČINA NAŠEGA TELESA.

Ker se ravnokar nahajamo v poletnem času, ko je hidracija telesa še toliko bolj pomembna, vam v tem blogu podajam par informacij o pomenu same vode na naše telo in psiho ter par nasvetov, kako jo uživati.

Voda, največja skrivnost življenja. Naša Zemlja je drugačna od drugih planetov. Je živa. Ima vodo. Približno 70 % Zemljinega površja sestavlja voda, le 30 % pa kopno. Od tega ima 97 % morske in 3 % sladke vode. Vsako živo bitje na zemeljski obli je sestavljeno iz 70 % vode ali več.

Voda je izjemen vir moči, življenja in možnosti pri skrbi za zdravje.

»V vodi je zdravilna moč. Na stotine in tisoče duševnih tegob, pobitosti, obupa, malodušja, nerazpoloženja ne bi bilo, če bi s svežo vodo marljivo čistili bivališče duha (telo).« je napisal Sebastian Kneipp, ustanovitelj Kneippove terapije z vodo – hidroterapije.

Voda učinkuje na kožo kot na največji organ našega telesa. Deluje toplotno na tovrstne dražljaje in s tem uravnava osnovne funkcije telesa in ga s tem spodbuja k pravilnemu delovanju.

Tako kot povsod drugje mora biti tudi bilanca vode v telesu v ravnovesju. Vse deluje po principu yin in yang.

Če pa telesu vode primanjkuje, to z njo poskuša varčevati. Eden izmed mehanizmov je ta, da v pljučih nastane več sluzi, ki kot filter poskuša ujeti vlago in zmanjšati izgube vode z dihanjem. Telo sicer doseže namen, vendar za visoko ceno, saj pljuča postanejo močvirje v katerem imamo mlakužo sluzi, ki je odlično gojišče za patogene mikroorganizme.

Da želodec normalno deluje, potrebuje veliko bikarbonatne raztopine, s katero obloži svoje stene in jih tako obvaruje pred kislino. Če vode ni, prihaja do občutka povišane kisline, razjed, zbadanja v želodcu in podobno. Namesto da bi težave z želodcem poskušali najprej umiriti s povečanim pitjem vode, bomo z dolgoročnim jemanjem zdravil, kot so antacidi, zaviralci protonske črpalke, antibiotiki ipd.. tvegali vse slabše stanje želodca. Trebušno slinavko bodo obremenjevale nepredelane beljakovine, v črevesju se bodo začeli patogeni procesi, posledično pa bomo imeli vse slabšo črevesno floro in imunski sistem.

Ko je telo dehidrirano, tudi kri izgubi do 8 % vode. Zato postane gosta, abrazivna in lahko povzroča poškodbe na ožilju. Telo poskuša poškodbe ožilja in nadaljnjo izgubo vode preprečiti tako, da ožilje od znotraj zaščiti z debelejšo plastjo holesterola. Po mnenju dr. Batmanghelidja je to poglavitni razlog povišanega holesterola v današnjem času. Namesto da bi odpravljali vzrok in potrebo telesa po holesterolu zmanjšali z zadostnim pitjem vode, bomo z dolgoročnim jemanjem zdravil za nižanje holesterola tvegali nastanek impotence, depresije, poškodb jeter, mišic, poškodb ožilja, padec imunskega sistema itd.

Še ena posledica dehidracije je, da telo začne pospešeno črpati tudi vodo iz črevesja, zato se črevesje zasuši, blato zgosti in hitro nastopi zaprtje. Zaprtje tako ustvarja dodatno zakisanost telesa, ker se nakopičeni strupi ne izločajo. Zdrava pljuča in zdravo debelo črevo sta soodvisna, neustrezni procesi pa neposredno oslabijo tudi odpornost pljuč.

Že povsod lahko slišimo ali preberemo, da je topla voda z limono, še posebej zjutraj, ko se zbudimo, izjemno koristna in deluje blagodejno na telo.

Pa poglejmo, zakaj je temu tako.

Na dan naj bi (v odvisnosti od telesne teže) popili od dva do tri litre vode. Če smo fizično dejavni, se ukvarjamo s športom, dojimo, smo pod stresom, imamo povišano telesno temperaturo, drisko, če delamo v prostorih, ki so klimatizirani ali živimo v vročem podnebju, je potreba po vodi še toliki večja.

Najbolje je velik kozarec tople vode popiti takoj zjutraj, ko vstanemo. Takrat je telo najbolj dehidrirano in polno toksinov. S pitjem na tešče pa telesu pomagamo pri hidraciji in čiščenju.

Topla voda z LIMONO oskrbi naše telo z veliko vitamini, minerali in drugimi elementi v sledovih. Je močan energetski booster in zjutraj takoj spodbudi izločanje strupov iz telesa.

ELEKTROLITI

Limona z vodo telo oskrbi s hidratacijskimi elektroliti v obliki kalija, kalcija in magnezija.

SKLEPI

Voda z limono pomaga preprečevati bolečine v mišicah in sklepih ter nastajanje sečne kisline.

BOLJŠA PRESNOVA

Pitje tople vode z limono pomaga telesu pri presnovi in absorpciji hranil, saj pomaga pri izločanju encimov in spodbuja izločanje želodčne kisline.

DELOVANJE JETER

Voda z limono pomaga jetrom, da proizvajajo več encimov.

ČIŠČENJE JETER

Voda z limono pomaga jetrom, da izločijo presežek toksinov.

OKUŽBE DIHAL

Limona ima protivnetne lastnosti, zato je topla voda z limono odlična pomoč pri vnetju grla ali pri prehladu.

UREJENA PREBAVA

Voda z limono uredi in spodbudi gibanje črevesja.

SPODBUJA METABOLIZEM

Limona z vodo spodbudno deluje na delovanje metabolizma in ga naredi hitrejšega.

ZMANJŠUJE DEPRESIJO IN ANKSIOZNOST

Limona z vodo vsebuje veliko kalija, ki kadar ga primanjkuje, vodi v depresijo in anksioznost.

KREPI IMUNSKI SISTEM

Limona je močan antioksidant, ki se bori proti prostim radikalom in tako krepi delovanje imunskega sistema.

URAVNAVA KRVNI TLAK

Dnevno uživanje vode z limono zniža krvni tlak za 10%.

POMAGA PRI NAPIHNJENOSTI, ZABUHLOSTI IN OTEČENOSTI

Zaradi visoke vrednosti kalija je odlična pomoč, saj iz telesa odstranjuje zastajanje tekočin in drugih strupov.

ALKALIZACIJA

Voda z limono viša pH telesa in odpravlja zakisanost.

POŽIVLJA KOŽO

Limone vsebujejo vitamin C, ki je znan, da izboljša stanje kože ter jo naredi bolj svežo in napeto.

ZMANJŠUJE BOLEČINE ZARADI PROTINA

Limona z vodo odstranjuje in preprečuje kopičenje sečne kisline.

POMAGA PRI RAZVOJU OTROKA

Limona pomaga pri nastajanju kostnega mozga pri še nerojenem otroku.

ODPRAVLJA ZGAGO

Limonin sok s toplo vodo pomaga pri odpravljanju zgage.

ODPRAVLJA LEDVIČNE KAMNE

Pitje vode z limono pomaga raztopiti ledvične kamne.

ODPRAVLJA ŽOLČNE KAMNE

Na enak način pomaga pri izločanju žolčnih kamnov.

HUJŠANJE

Limone vsebujejo vlaknine, ki pomagajo pri hujšanju in preprečujejo hrepenenje po prenajedanju.

ZDRAVJE UST

Pitje vode z limono pomaga pri zdravljenju paradontoze ter preprečuje zobno gnilobo.

PREPREČUJE RAKA

Številne študije so pokazale, da se rak ne more širiti in nastajati v alkalnem okolju, voda z limono pa na telo deluje zelo bazično.

Ob vseh zgoraj naštetih blagodejnih lastnostih pitja vode z limono pa vseeno velja OPOZORITI.! Če imate slučajno čir na želodcu ali kakršnekoli druge razjede, ki so oslabile vašo želodčno sluznico, je za vas pitje vode z limone zagotovo v tem primeru odsvetovano, saj morate najprej okrepiti in obnoviti vašo sluznico. Vedno pa se, seveda, poslušajte. V vsakem primeru lahko poskusite. Če vam pijte vode z limono paše, nadaljujte s tem. Če ne,odnehajte. Telo vam bo takoj odgovorilo z neprijetnim občutkom in v tem primeru bo to samo še dodatna sol na rano, zato pijte samo toplo vodo in to kadarkoli v dnevu. Voda je vedno in absolutno povsod zdrava za vaše telo in presnovne procese ter posledično tudi za vaše počutje.

V poletnih mesecih, ko se nahajamo v času elementa SRCA in srčne energije, je zagotovo zelo priporočljivo tudi knajpanje oz. terapije z mrzlimi in/ali toplimi oblivi. S knajpanjem pospešimo telesno cirkulacijo in zastajanje limfe ter občutek težkih udov, ki so poleti zaradi vročine še bolj na udaru.

Hladna voda je kratek čas na površju kože in najprej žile zoži, kasneje pa jih znova razširi. S tem povzroči povečan vnos kisika, pospeši presnovo, limfno dejavnost in naredi ožilje prožno. S tem se poveča pretok krvi po žilah na površini in v globino skozi organe. Mraz od vode poživlja, omili bolečino, zajezi širjenje vnetij. Mraz poveča moč koncentracije, blaži glavobole, znižuje vročino, pomaga pri poškodbah tkiv in še bi lahko naštevali.

Vroča voda širi žile, pomirja in sprošča, intenzivirana pomaga pri kroničnih bolečinah, krčih v organih in v sklepih.

Blago topla voda je uporabna pri bolečinah v sklepih, ušesih in nevralgijah.

Menjajoči se hladni in topli oblivi ter kopeli spodbujajo odzive in krepijo obrambne moči telesa.

Uživajte v poletju še naprej!

Z veliko sonca in veliko vode seveda!

Vir: Hollisana
Ines Matkovič

Ines Matkovič

hollisana.si

Velika ljubiteljica narave in naravnega zdravljenja. Po svoji osnovni izobrazbi univ. dipl. psihologinja, v svojem srcu in duši pa zagotovo naturopatinja oz. terapevtka holistične medicine. In to je tudi osnova iz katere izhaja pri svojem delu s ciljem vračanja nazaj k svojemu izvoru, k svojemu bistvu. Sodoben način življenja nas je oddaljil od narave in njenih (bio)ritmov, ki se prav tako nahajajo v vsakem izmed nas. Telo nam ves čas govori, le prisluhniti mu moramo znati.

Ravnovesje je ključ do optimalnega zdravja in srečnega življenja. V svojih blogih nam razkriva male in velike skrivnosti, kako lahko vse to dosegamo in kako si lahko pri tem na naraven način pomagamo predvsem sami. Kajti ključ do rešitve se skriva samo in edino v nas"

Z vami in za vas!

Z ljubeznijo!

LOGOTIP-PIKICE-300x216.png

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj