Na vsebino

Bye, bye, celulit! Dobrodošle gladke nogice!

Kot obljubljeno, sledi nadaljevanje o vedno in izredno priljubljeni tematiki, zgodbe o našem dragem in najbolj zvestem prijatelju g. Celulitu. Muhast je kot to naše aprilsko vreme. Ko dežuje in je temno, se dela, kot da ga ni. Ko posije sonček, pa se spet pokaže v vsej svoji veličini.

V prejšnjem blogu smo na celulit pogledali bolj teoretično in z ravni tradicionalne kitajske medicine, tokrat pa vam posredujem nekoliko več informacij o tem, kako se spopasti z njim, da ga odpravimo oz. vsaj omejimo njegovo nastajanje.

Preden pa začnemo našo zgodbo o slovesu g. Celulita, pa je vseeno dobro vedeti nekaj osnov o tem, kaj celulit pravzaprav je ter kako in kje nastaja.

Takole gre. Celulit nastaja v najglobljem sloju kože (tj. v hipodermisu ali podkožju), ki se sestoji iz skupka maščobnih celic. Med njimi so vezne pregrade vezivnega tkiva (fascije), ki so sestavljene iz elastina in kolagena, v katerih se raztezajo krvni in limfni tokovi.

Maščobno tkivo se zaradi različnih razlogov začne nabirati v podkožju, zato se limfni pretok upočasni, odpadne snovi in prosti radikali pa nato zastajajo v podkožju in zmanjšujejo proizvodnjo elastina in kolagena. Maščobne celice vse bolj silijo proti površju, fascija oz. vezivno tkivo ni več dovolj elastično, žile poleg pa postanejo slabše pretočne. Maščobne celice pritiskajo na povrhnjico in to se na zunaj odraža kot celulit oz. pomarančasta koža, ki je včasih ni mogoče niti z običajnimi shujševalnimi kurami niti z intenzivnejšim gibanjem v celoti odstraniti. O trdovratnem celulitu smo govorili že zadnjič. Vzroke zanje je potrebno iskati v nerazrešenih čustvenih stanjih, predvsem iz rane mladosti, ko smo potlačili vase veliko jeze ali pa nam je ni bilo dovoljeno izrazi v zadostni meri.

Po TKM celulit ni le nabrana prekomerna maščoba, ampak predvsem zastale odpadne snovi, ki se niso uspele odpraviti iz telesa in so v precejšni meri posledica stagnacije in nepretočnosti Qi-ja. O tem smo govorili že zadnjič. Vzroka za to sta dva: fizične blokade in čustvene blokade. Fizične blokade nastajajo v limfnih vozlih, ko pregosta limfa ne more odplavljati odvečnih tekočin in zato toksini zastajajo v telesu. Le-te ustvarjamo vsakodnevno in se jim ne moremo popolnoma izogniti, še posebej ne zaradi sedečega načina življenja. Zato je logično, zakaj se ravno na teh predelih pojavi največ celulita. Zato ritko v zrak, da lahek bo korak in zadaj zmanjšan pomarančast znak! :)

Čustvene blokade pa si vedno znova ustvarjamo, ko v preveliki meri doživljamo stres in s tem povezana negativna in neprijetna čustvena stanja, ki nas na dnevni bazi vržejo iz ravnovesja. Sodoben človek si prevečkrat ne dovoli izraziti tistega, kar čuti v sebi. Preprosto zato, ker je bil tako naučen, ker se boji, kaj bodo drugi rekli in ker ne želi čutiti bolečine. Zato posameznik vse skupaj tlači in potlači globoko v sebe. Ampak nekega lepega dne, ko je shramba polna, vse to začne vreti na plano, tudi v obliki celulita in našega nezadovoljstva z lastnim telesom.

Bistvo vsake anticelulitne terapije je stimulacija limfe oz. drenaža, ki je prvi in osnovni korak pri odpravi celulita. S pospešitvijo limfnega sistema se poveča izločanje odpadnih snovi iz telesa. Vezivno tkivo oz. fascija postane z masažo in raztezanjem bolj tekoča in mehka, kar jo naredi bolj prožno in prilagodljivo, s tem pa se izboljša videz pomarančne kože.

S stimulacijo limfe poleg estetske rešitve težave vplivamo tudi na detoksikacijo in sproščanje celotnega telesa, zmanjša se telesni obseg, poveča se prekrvavitev, izboljša se metabolizem, izločajo se toksini in celulit izginja, koža pa je bolj napeta.

Zapomni si! Struktura naših tkiv nastaja v naši notranjosti in zato vse sila opevane kreme, čudežni tretmaji, obkladki in geli pomenijo le površinsko saniranje problema, osnovnega vzroka pa s tem nismo odpravili.

Že nastali celulit pa lahko učinkovito odpravljamo z naslednjimi tehnikami:

- MADEROTERAPIJA: Mehča in razbija zbite maščobe celice, poveča pretočnost limfe in spodbuja mikrocirkulacijo,

- VENTUZNA TERAPIJA: Drseče in statične ventuze lokalno spodbujajo prekrvavljenost in razstrupljanje telesa.

- MOXIBUSTIJA: Terapija po meridianih in določenih akupresurnih točkah za odpravljanje vlage in mraza iz telesa.

- MASAŽA TREBUHA: Spodbuja črevesno peristaltiko, saj zdravje izvira iz črevesja, tu pa je center našega imunskega sistema. Zdrava prebava pomeni zdravo telo!

- ROČNA ANTICELULITNA MASAŽA: Masaža problemskih predelov in celotnega telesa, saj sta limfa kot krvožilni obtok razporejena po celotnem telesu.

- ROČNA LIMFNA DRENAŽA: Limfa je osnovni sistem za odvajanje odpadnih produktov in toksinov iz telesa. Le-ta pa mora biti pretočna, zato je obvezno, da po takih terapijah spijemo veliko tekočine.

- SVETLOBNA TERAPIJA: Spodbuja sintezo kolagena in elastina z obsevanjem problemskih področij. Deluje antioksidativno in ščiti celice pred prostimi radikali, poveča prekrvavitev in limfni pretok.

- BODY WRAPPING (POVIJANJE) IN IZBRANI TERMALNI GELI: S kombinacijo aktivnih učinkovin še dodatno stimulirajo telesno mikrocirkulacijo.

- TRETMA S KRISTALI: Drsenje in izbrani kristal s svojo energijsko močjo spodbujata hitrejši pretok limfe in mikrocirkulacije.

- MASAŽA Z VROČIMI KAMNI: To je oblika termoterapije, ki v kombinaciji z zdravilnimi eteričnimi olji pospešuje cirkulacijo ter pomaga izločiti odvečne nečiste snovi. Rezultat je gladka in prožna koža ter sproščene mišice.

Sedaj pa še nekaj enostavnih napotkov, kako si lahko doma sami pomagamo pri preprečevanju nastajanja novega celulita ali vsaj omilimo njegovo nastajanje in nabiranje.

Osnova seveda izhaja iz našega zdravega življenjskega sloga. Največ lahko kot posameznik naredite najprej s pravilno prehrano in z gibanjem!

1.) PRAVILNA PREHRANA

- čim manj mrzle in predelane prehrane, ki izdatno hladi telo

- izogibanje sladkorju, mlečnim izdelkom in izdelkom iz pšenice ter alkoholu, saj ustvarjajo presežek sluzi v telesu

- pitje čajev, ki odvajajo odvečno vodo oz. imajo rahel odvajalni učinek (sveže mlade koprive vas že čakajo na vrtu)

- pitje zadostne količine vode, da ne ustvarjamo pregoste limfe, kajti potem vse zastaja in se vrne nazaj v telesni obtok, kar znova zastruplja telo

- uživanje prosene kaše, saj ta odplavlja odvečno tekočino, ki zastaja v telesu, spodbuja mikrocirkulacijo limfe, topi celulit in tonificira žile

2.) POST

Priporočljivo je narediti 3- ali večdnevni post. Veliko naredimo že s tem, da si vsak teden določimo 1 dan kot postni dan. Telo tako razbremenimo prebave in se lahko telo ukvarja samo z razstrupljanjem telesa. Če ne morete biti le na vodi ali čaju, je zadostno, če jeste oz. pijete tekočo hrano, kot so bolj bogati smoothiji in sveže iztisnjeni sokovi ali pa goste zelenjavne juhice. V vsakem primeru vam bo vaše telo in črevesje hvaležno za tak dan, vaše počutje pa bo naslednji dan veliko boljše in lahkotno.

3.) UPOŠTEVANJE 24-URNEGA RITMA SVOJEGA TELESA

Poudarek je na zavedanju o tem, kdaj in kaj jesti, kaj početi in kdaj se gibati. Osnovno pravilo: zjutraj jej kot kralj, zvečer kot berač. Gibanje in intenzivnejša vadba imata večji in bolj pozitiven učinek na telo kot pozno popoldanske in večerne variante.

4.) OBKLADKI IZ SILICIJA

Silicij je t.i. mineral lepote in mladosti, krepi elastičnost kože, zmanjšuje nastajanje gub, madežev in celulita, saj kožo dela čvrstejšo in hkrati prožnejšo.

5.) MOXIBUSTIJA

Uporaba moxa palčke, ki je primarno namenjena odpravljanju odvečne vlage in mraza iz telesa, ki povzročata stagnacijo v telesu.

5.) PRESLIČINA KOPEL

Pospešuje potenje in odvajanje toksinov iz telesa ter tonificira naša dva glavna čistilna organa, to sta jetra in ledvice.

6.) ZADOSTNO GIBANJE & GIBANJE NA SVEŽEM ZRAKU

Povezava z naravo in njeno zdravilno ter antistresno močjo za zdravo telo.

Skači s kolebnico, delaj poskoke. Čim manj sedi prekrižanih nog ter redno izvajaj raztegovalne vaje. Če predolgo sedimo, prekinjamo telesno cirkulacijo. Dvigni se in se premigaj! Odpri okno in se predihaj!

PAZI: Pretirano ukvarjanje s športom je enako škodljivo kot pomanjkljivo ukvarjanje s športom, saj oboje ustvarja pretiran oksidativen stres za telo in tvorbo presežka prostih radikalov.

7.) SUHO KRTAČENJE (na Youtube-u se nahaja veliko videov s to tematiko)

8.) KRTAČENJE Z OLJEM

9.) KNAJPANJE - Mrzlo in toplo oblivanje z vodo (primeri dostopni na Youtube-u)

10.) SAVNANJE – Priporočljiva je predvsem infrardeča savna, ki prodre najglobje v tkiva.

11.) DOVOLI SI IZRAZITI SVOJA ČUSTVA

Pojdi v gozd in daj ven vse, kar te teži. Piši o svojih občutkih, saj morajo ven iz tebe. S tem si naravno dovoliš, da energija steče po celem telesu.

Iz zgoraj opisanega lahko hitro vidite, da imate na voljo ogromno enostavnih možnosti, ki jih lahko izvajate kar v udobju vašega doma, če se vam le da ukvarjati samim s sabo. Ni več časa za izgovore. Pot pod noge, orodje v roke in akcija!

Vseeno pa ne pozabi! Vsaka ženska (in moški, seveda) je lepa, celulit gor ali pa dol. Vsako življenjsko obdobje prinese svoje izzive in moramo razumeti, da naše telo pri 50-ih letih pač ne more biti enako prožno in elastično kot takrat, ko smo jih imeli 20. Glavno je seveda sprejeti sebe in svoje spreminjajoče se telo, seveda pa si nikoli ne smemo dovoliti, da se zanemarimo. V tem primeru bomo vedno iskali samo izgovore ter krivdo v drugih ljudeh in stvareh, ker se v svojem lastnem telesu ne bomo počutili dobro.

Saj veste, kako pravijo: Pomagaj si sam in bog ti bo pomagal!

Hitro v akcijo. Nikoli ni prepozno. Samo začeti je potrebno!

Telo ti bo hvaležno. Duša bo zadovoljna. In srečni vi!

This is how the story goes …

Do naslednjič …

Z vami in za vas!

Z ljubeznijo!

Vir: Hollisana
Ines Matkovič

Ines Matkovič

hollisana.si

Velika ljubiteljica narave in naravnega zdravljenja. Po svoji osnovni izobrazbi univ. dipl. psihologinja, v svojem srcu in duši pa zagotovo naturopatinja oz. terapevtka holistične medicine. In to je tudi osnova iz katere izhaja pri svojem delu s ciljem vračanja nazaj k svojemu izvoru, k svojemu bistvu. Sodoben način življenja nas je oddaljil od narave in njenih (bio)ritmov, ki se prav tako nahajajo v vsakem izmed nas. Telo nam ves čas govori, le prisluhniti mu moramo znati.

Ravnovesje je ključ do optimalnega zdravja in srečnega življenja. V svojih blogih nam razkriva male in velike skrivnosti, kako lahko vse to dosegamo in kako si lahko pri tem na naraven način pomagamo predvsem sami. Kajti ključ do rešitve se skriva samo in edino v nas"

Z vami in za vas!

Z ljubeznijo!

LOGOTIP-PIKICE-300x216.png

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj