Na vsebino

Če nisi pod stresom, nisi normalen

Ste pod stresom? Če niste, mora biti nekaj zelo narobe z vašim življenjem. Predlagam, da si nekje najdete malo stresa in postanete normalen in moderen človek. Sigurno poznate koga, ki mu stres šprica na ušesa in verjamem, da se ne bo jezil, če mu ga malo ukradete.

O stresu govorijo povsod. Na radiu, po televiziji, na socialnih omrežjih, v službah visijo plakati in organizirana so razna predavanja, ki so običajno zelo obiskana. Prepričan sem, da se o stresu govori tudi v šolah ne vem edino v katerem razredu že začnejo. Upam, da počakajo vsaj do sedmega razreda.

Pod stresom pa nismo samo ljudje. Na planetu smo ustvarili že toliko stresa, da to občutijo že živali in se mi zdi, da tudi rastline. Pa ne samo to, tudi naše podnebje je pod stresom. A ne vidite, da je popolnoma zbegano in ne več kako se mora v katerem letnem času obnašati.

Ljudje obiskujemo psihologe v upanju, da nas bodo ozdravili stresa. Mislim, da obstajajo tudi že psihologi za živali, za rastline pa botaniki iščejo načine kako bi jih osvobodili stresa. Upam, da stopijo skupaj tudi meteorologi in se resno pogovorijo z našim podnebjem preden bo prepozno.

Ampak kaj točno sploh je stres? Po pravici povedano jaz ne vem in ne znam s prstom pokazati nanj. Vem kaj je pritisk in tudi vem kako izglede kadar nekdo nad tabo izvaja pritisk. Nekateri so že probali izvajati pritisk nad mano, vendar to so bili vedno kratkoročni pritisk, saj sem jih vedno dovolj zgodaj prepoznal.

Bolj kot razmišljam o tem kaj za vraga je ta stres, bolj se mi dozdeva, da bi to lahko bil skupek večih pritiskov. Pritisk v službi, pritisk doma in še tisti pritisk brez katerega stres ne more obstajati, pritisk nad samim sabo. Pritisk nad samim sabo je pri stresu ključnega pomena, kar pa je na nek način tudi tolažba. Če bomo nehali izvajati pritisk nad samim sabo bomo postali imuni na zunanje pritiske in ozdravljeni bomo stresa.

Sliši se zelo enostavno, vendar kaj ko je stres zakoreninjen globoko v nas. Nekateri začnejo čutiti pritiske že v rani mladosti in bistveno prezgodaj. Najbolj žalostno je kadar starš izvaja pritisk nad otrokom. Od otroka zahteva vrhunske rezultate in ga sili v stvari, ki jih noče početi. Igrati mora vsaj en inštrument, trenirati mora nek šport in iz šole nositi same petice. To je vse super, če otrok v teh stvareh uživa, če so pod prisilo pa so prej škodljive kot koristne.

Zdaj, ko mi je malenkost bolj jasno kaj bi stres sploh lahko bil, ugotavljam, da je pravzaprav večina stresa v tem modernem svetu umetnega. Stres je ustvaril sodoben človek. Naredil ga je iz nič in zdaj ne ve kako bi ga izničil. Stres je gonilo modernega sveta in če ga želimo izničiti, bomo morali spremeniti način življenja in ukiniti kapitalizem.

Vedno pa je bolje če se borimo za nekaj pozitivnega namesto, da bi se borili proti nečemu negativnemu. Dajmo se borit za boljše počutje ter se naučit biti zadovoljni v vsakem trenutku. Ko bomo zadovoljni bo stres izgubil svojo moč ter učinek in za vedno izginil iz naših življenj.

Vir: JV

Oblikovalec notranjih prostor in produktov, v iskanju dobrih občutkov. Estet, ki ga navdihujejo brezčasne in trajnostne rešitve izboljševanja kakovosti bivanja in potovanja skozi življenje. V avtomobilih in motociklih vidi več, kot zgolj prevozno sredstvo. Uživa v preprostosti in ne razume prehitrega razvoja tehnologije. Svoje izkušnje deli z vami, ker ni potrebe, da bi ponavljali njegove napake.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj