Na vsebino

DOPUST - kaj to sploh pomeni?

Večina delovnega naroda komaj čaka ta dva in pol meseca poletne sezone, da gre končno nekam na glavni dopust oziroma na morje. Hvala ti bog, da si nam dal ta dva in pol meseca toplega vremena, da se imamo vse ostale mesece česa veselit.

Ampak kaj ko dopust mine kot bi pihnil in s težkim srcem se vrnemo nazaj v realnost. Že naslednji dan v službi pa pozabimo, da smo sploh kje bili, saj takoj pademo v staro rutino. Ko se ohladi pa zopet začnemo sanjati o naslednjem poletju, naslednjem morju, itd. itd.

Ne vem koliko časa že obstaja ta sistem in tudi ne razumem pravega pomena besede dopust. Kaj pomeni dopust. Beseda ni povezana niti s počitkom niti z užitkom niti z ničemer. Pobrskal sem po internetu, vendar nisem našel izvora te besede. Je morda pozna kdo od vas?

Beseda dopust mi osebno ni všeč, saj se mi sliši precej sužnjelastniško. Kot, da nam nekdo dopušča, da si lahko privoščimo nekaj dni zase in svoje bližnje. Lepo moramo prositi svojega gospodarja, če nam dovoli da smo odsotni od dela za nekaj dni. Če bomo imeli srečo, nam bo dopustil. Ne vem zakaj, ampak meni se to sliši narobe.

V praksi sicer ni tako, saj imamo zakone. Tudi če nas gospodar noče pustiti na dopust, nas mora, saj je drugače v prekršku. Baje obstaja tudi zakon, da mora delavec vsaj 10 dni dopusta porabiti v enem delu. Ampak kljub temu da imamo zakone, obstajajo delodajalci pri katerih delavci delajo tudi takrat, ko so uradno na dopustu.

Gremo na lepše

Kadar izbiramo destinacije za dopust si želimo it nekam kjer je lepo, nekam kjer se bomo imeli lepo, nekam kjer bomo kaj novega videli in kaj novega izkusili. Nikoli ne izberemo destinacij kamor turisti ne hodijo, katerih fotografije se ne pojavljajo na socialnih omrežjih in ki nasplošno niso zanimive. Na dopust nikoli ne gremo zavestno nekam, kjer bi nam bilo grdo.

Morda pa bi bilo bolj smiselno iti na dopust na grše. Tako bi komaj čakali, da se naš dopust konča in da se vrnemo v našo realnost in v službo. Namesto da se bi celo leto veselili teh štirinajst dni dopusta, bi se teh štirinajst dni veselili celega leta. In ko bi leto bilo mimo bi se s težko muko ločili od svojega delovnega mesta in se odpravili na dopust. Še dobro, da samo za štirinajst dni.

Jaz sem zelo slab turist. Težko se kam odpravim, še posebej če je le za nekaj dni. Ne zanimajo me turistična mesta, zgodovina, itd. Če že, me bolj zanima narava in način življenja. Nisem videl veliko sveta, se pa lahko pohvalim, da sem videl veliki kanjon (Grand Canyon) oziroma vsaj del njega. Privlačijo me tudi puščave in valovi za surfanje, vendar do tega še nisem prišel.

Moj top dopust bi bil vsaj mesec dni bivati v plemenu odrezanem od modernega sveta. Nazaj k osnovam in k naravi. Me je pa malo strah, da ne bi zdržal niti enega tedna.

Tudi naš letošnji dopust se počasi bliža. Evre bomo zamenjali za kune in šli neznano kam.

Na dopustu bom pa razmišljal katera beseda bi bila boljša in manj sužnjelastniška za dopust, kot je dopust. Če se vi spomnite katere, mi jo pa prosim sporočite.

Vir: JV

Oblikovalec notranjih prostor in produktov, v iskanju dobrih občutkov. Estet, ki ga navdihujejo brezčasne in trajnostne rešitve izboljševanja kakovosti bivanja in potovanja skozi življenje. V avtomobilih in motociklih vidi več, kot zgolj prevozno sredstvo. Uživa v preprostosti in ne razume prehitrega razvoja tehnologije. Svoje izkušnje deli z vami, ker ni potrebe, da bi ponavljali njegove napake.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj