Na vsebino

Ekonomski migranti. Oni ali mi?

Če človek malo bolje razmisli, res ne moreš biti pameten. In res nismo dovolj pametni. Kaj je prav in kaj ni? Poslušati srce ali televizijo? Se ti te množice smilijo ali bi jih najraje nagnal?

Črnomelj in Belo krajino je v zadnjih dneh razburila novica s strani Vlade Republike Slovenije, da bo ena od lokacij za sprejemni center beguncev Vražji kamen pri Črnomlju. To lokacijo so vladajoči izbrali izmed treh. V igri sta bili še Vinica in Preloka. Če bi izbirali po logiki, bi izbrali eno izmed slednjih, saj sta takoj ob Kolpi in bi begunce lahko direktno sprejeli. Toda vladajoči so izbrali Vražji kamen.

Jasno nam je, da tudi vsi ti ljudje ne prihajajo iz vojnih žarišč. Velika večina da, vendar nekateri so se na pot podali iz ekonomskih razlogov. Veliko pomanjkanje v Afriki je na pot poslalo mnoge družine. Ampak kako oni vedo, da je pri nas boljše? Kdo jim je to povedal? Kdor je bil na predavanju Toma Križnarja na letošnjem Črnfestu, je lahko slišal, da so vsi ti ekonomski premiki posledica globalizacije. Da je njim najlepše doma in da bi svetovna politika morala poskrbeti, da oni ostanejo doma. Ne pa da se podajo na negotovo pot čez Sredozemsko morje v Evropo.

Ampak "mi" smo seveda zadnjih nekaj dni glasni, da oni nimajo tu kaj početi. Vendar ali se kdo vpraša, kako je bilo našim prednikom, ki so s trebuhom za kruhom odhajali v svet? Tudi oni so bili ekonomski migranti. Kaj pa mnogi mladi, ki se sedaj odločijo za pot v tujino? Imam prijatelja v Dubaju. Imam prijatelja v Nemčiji. Imam prijateljico v Avstraliji. Tudi oni so ekonomski migranti. Kako so oni tam sprejeti?

Bela krajina ima mnogo študentov. Jasno je, da v domačem okolju vsi ne bomo dobili službe. Verjetno jih bo treba poiskati drugje. V Ljubljani ali še dlje. Takrat bomo tudi mi ekonomski migranti. Kako bomo sprejeti?

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj