Na vsebino

Ena navadna vrata pa res ne morejo biti draga

Koliko pa lahko stanejo ena navadna notranja vrata? Naj vam povem, da veliko več, kot sem si sploh kdaj predstavljal.

Parket, ki je bil s strani investitorja predviden v našem stanovanju nam ni bil všeč in zato smo se odločili, da ga nočemo. Ker smo vzeli stanovanje brez parketa to avtomatsko pomeni, da tudi notranjih vrat ni. Logično. Zaključni tlak je trenutno v izvajanju, kar pomeni, da bi tudi vrata morala biti že zdavnaj naročena in v izdelavi, ampak niso. Če bo vse po sreči bo zaključni tlak zaključen ob koncu naslednjega tedna, medtem ko bo vrata potrebno čakati še 2 meseca, če ne celo več.

Do tega je prišlo, ker nekako nismo bili sto odstotno odločeni kakšna vrata si želimo. Zadeva je še morala dozoreti v naših glavah. Pred približno tremi tedni je stvar končno dozorela in zdaj točno vemo kakšna vrata želimo imeti v našem stanovanju. Želimo si čisto preprosta, klasična, bela vrata z navadnimi vidnimi panti in navadno ključavnico, brez vseh modernih prčkarij. Ampak očitno ta vrata le niso tako preprosta, kot smo si predstavljali.

Veselo smo se odpravili v salon velikega slovenskega ponudnika, saj smo bili prepričani, da imajo v ponudbi taka preprosta in klasična vrata, kot jih želimo imeti. Kmalu smo ugotovili, da temu ni tako. Povedali so nam, da takšna vrata lahko naredi le mizar, saj jih oni in nihče od njihove konkurence nimajo v ponudbi. Razstavni salon smo zapustili razočarani, žalostni in zaskrbljeni.

Doma smo se vsedli za računalnik in dokaj hitro ugotovili, da so nas nalagali. Našli smo nekoga, ki ima v ponudbi prav takšna vrata kot jih želimo. Stopili smo v kontakt in se hitro dogovorili za obisk ter meritve v našem stanovanju. Gospod je vzel vse mere in obljubil, da v naslednjih dneh dobimo njihovo ponudbo.

Preden smo prejeli ponudbo me je gospod, ki je vzel mere, poklical in razložil, da so naše odprtine za vrata previsoke in da bi jih bilo potrebno vsaj 6 cm znižati. S tem se seveda nisem strinjal, saj sem višje rasti in sem vesel vsakega dodatnega centimetra. Naslednji dan smo prejeli ponudbo, ki je bila cenovno sprejemljiva, vendar kaj nam to pomaga, ko pa bi morali na račun tega žrtvovati dragocene centimetre. Gospodu sem se zahvali za ponudbo in jo hkrati zavrnil z besedami, centimetrov pa ne damo. Ob temu mi je gospod razložil, da nam bo višja vrata lahko naredil le mizar, saj jih nihče nima v ponudbi.

Zopet je bilo malo slabe volje in zopet smo se doma vsedli za računalnik. Našli smo dva ponudnika vrat višjega cenovnega razreda in se odločili probati tudi pri njih. Ob obisku obeh razstavnih salonov smo ugotovili, da so vsa vrata, ki jih imajo v ponudbi, dobavljiva v različnih višinah in da to sploh ni nič neobičajnega. Tega dejstva smo se zelo razveselili in oba ponudnika prosili za dve različni ponudbi.

Ko so po elektronski pošti začele prihajati nove ponudbe, nas je pri vsaki naslednji bolj stisnilo pri srcu oziroma bolje rečeno v denarnici. Ponudbe so bile vsaj enkrat dražje ali več, od tiste s prenizkimi vrati. Najdražja ponudba je bila 3600 € in najcenejša 2600 €. Ponudba z prenizkimi vrati standardne višine pa je znašala 1300 €. Moram pa priznati, da kvaliteta ni bila niti približno primerljiva z dražjimi. Omenim naj še, da so vse te ponudbe narejene za 4 notranja vrata z montažo. Zdaj si lahko preračunate koliko stanejo ena vrata. Jaz raje ne bom.

Po vseh teh ponudbah smo se odločili povprašati še pri mizarju. Ponudbe sicer še nismo dobili, nam je pa takoj rekel, da bi bilo za izvedbo potrebno čakati 2 do 3 mesece. Vrata za katera smo mislili, da so enostavna in da ne morejo biti draga smo ugotovili, da ni niti približno tako.

Sam vedno poudarjam, da ni pametno varčevati pri vgradnih materialih. Bolje je če to počnemo pri stvareh, ki jih lahko z lahkoto zamenjajo. To je kakšen kos pohištva, lučka in podobno. Trenutno še ne vemo kako se bomo odločili. Vemo pa, da več denarja kot bo šlo za vrata, manj ga bo ostalo za ostale stvari.

Iz te zgodbe smo se naučili tudi, da nikoli ni dobro zaupati trgovcem. Če bi jim zaupali, bi danes nižali odprtine vrat in naročili vrata, ki nam po izgledu niso všeč.

Vir: JV

Oblikovalec notranjih prostor in produktov, v iskanju dobrih občutkov. Estet, ki ga navdihujejo brezčasne in trajnostne rešitve izboljševanja kakovosti bivanja in potovanja skozi življenje. V avtomobilih in motociklih vidi več, kot zgolj prevozno sredstvo. Uživa v preprostosti in ne razume prehitrega razvoja tehnologije. Svoje izkušnje deli z vami, ker ni potrebe, da bi ponavljali njegove napake.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj