Na vsebino

Euro Neuro

Za nami je še eno tekmovanje za izbor pesmi Eurosong oziroma Evrovizija. Vsa leta prej sem bolj spremljal dogajanje v povezavi s tem festival kot letos. Pa čeprav mi je kar nekaj pesmi bilo všeč tudi letos. In za razliko od prejšnjih let, lahko v zadnjih letih (sploh lani in letos) opazimo, da zmaguje dejansko glasba. Ne "lightshow", ne obleka nastopajočih, ne plesne koreografije, ampak glasba. V vsej svoji kvaliteti, izvirnosti.

Le Slovenija s svojo Emo na Evrovizijo pošilja ponesrečene kandidate. Omar ni imel slabe pesmi, toda njegova skladba "On my way" se je žal izgubila med vsemi ostalimi pesmimi Evrovizije.
Žal smo Slovenci ali premalo pogumni ali preveč konzervativni, da bi na Evrovizijo poslali nekaj unikatnega, ekstravagantnega. Moje mnenje je, da bi bila na Evroviziji mnogo bolj uspešna pevka Raiven. Toda starim mamam (tudi moji) je grozna. In one že ne bodo glasovale za njo. Škoda. Po dveh zaporednih neuspehih na Emi, ne verjamem, da bo poskusila tudi v tretje.

Evrovizija je žal tudi festival, kjer se pomešata glasba in politika. Kar je sploh narobe.
Kot tudi dogodek pred kratkim v Mariboru. Mariborska upravna enota je na pobudo slovenske policije prepovedala koncert hrvaškemu pevcu Thompsonu. Thompson je pevec, ki v svojih pesmih odkrito uporablja ustaško-fašistično ideologijo ter sovražni govor zoper Srbe. Če je nekdo pozabil na to, naj si posluša prvo njegovo pesem "Bojna Čavoglave" katero začne z vzklikom "Za dom - spremni", ki je znan hrvaških ustašev. V kiticah pa poziva v napad na Srbe.

Prepovedan je tudi v Avstriji, Nemčiji, Švici, Bosni, Nizozemski toda do sedaj ni na to reagiral nihče. Thompson se je takoj potožil hrvaškemu predsedniku vlade Plenkoviću ter predsednici države Kolindi. Plenković je rekel, da ne vidi zakaj je prišlo do te prepovedi. Kolinda pa je rekla, da glasba združuje. A res? A obisk Zelenega Jurija pri obeh predsednikih pa ne združuje oba naroda? Zato ste prepovedali te obiske.
Pa naj razume, kdor more.

Še nekaj je enkrat en gospod napisal na Facebook v komentar eni belokranjski skupini, ki je nastopala za eno politično stranko: "Ko se nastopa na zborovanjih političnih strank, se vprašaš, čemu je res glasba namenjena!"

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj