Na vsebino

FEST i VALČEK

Če ravno sem v nekaj svojih prejšnjih kolumnah premišljevanja o festivalski situaciji v Beli krajini "pojamral" na to, da bi si želeli oziroma pogrešamo večji festival. Oziroma bi naposled tudi za naš žep to bilo koristno. Iz širšega gospodarskega aspekta. Pa vendar stanje s festivali v Beli krajini ni tako črno.

Že v maju festivalsko dogajanje odpre veliki metliški festival vin, ki na kar treh trgih ponuja žal relativni isto glasbo glasbenikov, ki obvladujejo lažje note. Kar je sicer logično. V ospredje tako pred kvalitetno glasbo postavijo kvalitetno vino.

In če smo že ravno v tem delu Bele krajine me zelo veseli, da se letos v juliju mesecu ponovno obuja skromni mladinski festivalček. Skromen, toda z bogatim programom. Umeščen zgolj na enega od treh mestnih trgov. Boječ, da ne bo preglasen.

Še en manjši festivalček se bo naslednji vikend začel, napovedoval pa svojega velikega brata, ki pride na vrsto. V črnomaljskem grajskem atriju bo tudi letos živahno potem, ko se na folklornem festivalu predstavijo vse narodne noše in odvrtijo vsi plesi. Rokenrol v starejši alternativnejši en dan in mlajši sodobnejši obliki drugi dan bo zagotovo slehernemu obiskovalcu, ki si bo prišel to zastonj ogledati, zanimiv.

Veliki brat pa v mesecu avgustu v kar dvotedenskem programu nudi aktivnosti v starem mestnem jedru Črnomlja.

Seveda tudi Semič ne ostaja praznih rok, saj tudi tam pripravljajo različne aktivnosti ob Kulturnem centru. Zaključijo pa s koncerti na velikem odru.

Moti pa nekaj. Da se je v zadnjih nekaj letih vse prevečkrat zgodilo,da so se v drugem kraju od poteka festivala prirejale javne zabave v istem času. Da si v tako majhni regiji "moramo" odjedati kruh namesto, da bi si med seboj pri organizacija takšnih dogodkov pomagali. Prej, ko stopimo skupaj lažje nam bo.

Zaključim pa z lepšo mislijo. In sicer, da si bo po folklornem poskakovanju marsikdo lahko privoščil valček ob glasbi godalnega kvarteta. Naj vas zasrbijo pete, kot so nekdaj črnomaljsko gospodo.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj