Na vsebino

"Indijansko" poletje in vranični tip človeka

V tokratnem blogu se bomo posvetili morfologiji vraničnega tipa človeka.

Po TKM vsakemu morfološkemu tipu med drugim pripada tudi določen letni čas. Le vranični tip je tisti, ki nima čisto jasno določenega letnega časa oz. ga povezujemo s poznim oz. t.i. »indijanskim« poletjem, ki nastopi v drugi polovici avgusta in traja do zadnjega tedna v septembru. Načeloma ga povezujemo tudi z zadnjimi štirinajstimi dnevi vsakega letnega časa.

Vranični tip po TEORIJI PETIH ELEMENTOV spada pod element ZEMLJE, ki ga seveda povezujemo najprej z VRANICO (organ), kamor spada tudi trebušna slinavka. Nato pa ga povezujemo še z ŽELODCEM (podorgan). Prevladujoče čustvo je SKRB in PRETIRANO RAZMIŠLJANJE, okus je SLADEK, barva RUMENA. Vranica se veže še z zunanjim patogenim dejavnikom VLAGE, povezujemo pa jo tudi z MIŠICAMI, UDI, USTI in USTNICAMI.

Glavna funkcija oz. naloga vranice je, da proizvaja kri, saj transformira hranljive esence iz hrane in pijače in jih v kombinaciji s svežim zrakom ter Izvornim Qi-jem pošlje v srce, kjer se formira kri v končni obliki. Prav tako je tudi rezerva za srce, saj preobremenjenemu srcu prevzame njegov del. Nadalje upravlja s preoblikovanjem in transportom telesnih tekočin, vzdržuje ter izloča odvečno vlago in vodo v tkivih in organih, upravlja z razvojem in delovanjem mišic ter udov, ohranja kri v žilah, uravnava delovanje trebušne slinavke, vzdržuje organe na njihovih položajih ter uravnava imunski in limfni sistem.

Ko energija vranice ne teče pravilno, se vlaga začne nabirati v telesu, kar ustvarja odvečno sluz v telesu ter povzroča mehke mišice in tkiva, predvsem v spodnjem delu telesa.

Presežek vlage oz. sluzi v telesu je lahko sicer vezan na zunanje okoljske dejavnike, vendar pa je sluz v telesu v glavnem posledica nepravilne prehrane (nepravo živilo ob nepravi uri), zdravil, skrbi in stresa.

Kot vedno, se vsak element povezuje tudi s prevladujočo MORFOLOGIJO oz. KONSTITUCIJSKIM TIPOM, ki ima znotraj tega tako svoje fizične kot psihične značilnosti. Večina nas je po navadi kombinacija (vsaj) dveh tipov, vendar pa je eden vedno prevladujoč.

VRANIČNI TIP ČLOVEKA prepoznamo najprej po mlahavosti telesa oz. telesnih tkiv, debelosti, zatečenih in težkih nogah, ki so polne celulita. Zelo značilno je zastajanje vode po celem telesu, vendar s poudarkom na spodnjih udih, dolgi jutranji zabuhlosti obraza in oči ter na splošno težkih udih skozi cel dan. Take osebe se hitro utrudijo in potrebujejo ogromno počitka. Velikokrat se ravno zaradi presežka kilogramov pojavijo tudi problemi z visokim pritiskom, gibi so počasni, veliko se lahko slinijo ter imajo lahko posebno visok in hripav ton glasu.

Za ta tip morfologije je zelo znana t.i. ženska plešavost, torej zelo razredčeni lasje po celi glavi, ki pa so seveda najbolj vidni na samem vrhu. Ko vidite tako osebo, zagotovo veste, da tukaj osnovni problem izvira iz vraničnega deficita.

Z vraničnim tipom povezujemo okus sladkega, zato so največja šibkost seveda sladkorji in sladkarije vseh vrst. Zelo težko se jim uprejo. So njihov glavni tolažnik za dušo in telo ter ves stres, ki jih obdaja. Velikokrat ustvarjen bolj v njihovih glavah kot realen.

Morfološki tip vranice je sicer zelo pogost v današnjem času in se lahko na žalost pojavi tudi že pri zelo mladih osebah. Vendar moramo v prvi vrsti omeniti, da to v osnovi ni prirojen morfološki tip, ampak pridobljen z okoljskimi dejavniki in civilizacijskimi zahtevami današnjega časa, ki nas preko stresa in življenja izven našega naravnega bioritma, silijo v apatijo, brezdelje, pomanjkanje motivacije ter v vlogo nemočnega opazovalca, namesto akterja. Gre za degenerativno stanje, saj se človek tak ne rodi in je bolj značilno v drugi polovici življenja.

Eden izmed glavnih primerov, kjer pa se lahko celo rodimo s tako morfologijo, so otroci alkoholikov, narkomanov in ostalih odvisnikov, saj je njihov živčni sistem zelo šibak in se te lastnosti lahko prenesejo na potomce, tako energijsko kot fizično.

Ko energija vranice teče pravilno, predstavlja ta morfologija izredno organizacijski tip osebnosti. Oseba je zelo praktična, iznajdljiva in stvarna ter ima vse stvari v spominu in načrtu.

Če pa je vranica v deficiti, taka oseba postane zelo pozabljiva, raztresena, neorganizirana, zamišljena, sanjava, počasnih gibov in miselnih procesov. Takšni ljudje velikokrat nimajo izoblikovanih svojih lastnih stališč, pogledov, ne znajo razmišljati s svojo glavo in so brez »hrbtenice«.

Karakterno deluje taka oseba zelo apatična, brez pravo volje, energije in ciljev. Večkrat deluje lenobno, zanemarja pa lahko tudi svojo lastno osebno higieno. V skrajnem primeru lahko take osebe postanejo zelo arogantne, prepotentne, nevoščljive in maščevalne. Manjka jim tudi njihove lastne vrednosti in morale.

Če izpostavimo, je za vranični tip zelo značilno pomanjkanje koncentracije in (daljše) zbranosti, zato ker jih misli nenehno uhajajo ter imajo posledično veliko problemov pri učenju in vztrajanju pri neki dejavnosti ali obveznosti.

Energijsko gledano pa tudi veliko umetnikov spada v ta tip, ker kar nekako odplavajo v svoj svet, da lahko izrazijo svojo kreativo. Ko se nahajajo v svojem neustvarjalnem obdobju pa vemo, da jih je veliko apatičnih, depresivnih in brez prave motivacije za karkoli drugega.

Če je element zemlje v neravnovesju se to lahko kaže na eni strani kot njegov PRESEŽEK (eksces) ali kot MANJKO (deficit) na drugi strani. Oba pola tako torej predstavljata nek odklon od ravnovesja bodisi navzgor bodisi navzdol.

PRESEŽEK ZEMLJE

MANJKO ZEMLJE

FIZIČNI simptomi:

Zastajanje vode in otekline, vnetje trebušne slinavke, alergije, mišične bolezni, afekcije v ustih, frontalni glavobol, pogoste modrice, otekle in krvaveče dlesni, zgaga, zadah v ustih, izguba apetita, suhe ustnice, pomanjkanje sline

FIZIČNI simptomi:

Kronične bolezni vranice in želodca, sladkorna bolezen, imunske bolezni, atrofija mišic, boleči in težki udi, stalna lakota, težave s pridobivanje ali izgubo telesne teže, rana na želodcu, refluks, pogoste krvavitve, suhe ustnice, obilna slina

PSIHIČNI simptomi:

Prekomerna skrb, pretirano razmišljanje, obsedenost, vmešavanje v zadeve drugih, zmedenost

PSIHIČNI simptomi:

Hrepenenje po pozornosti in odobravanju, zaščitniškost, žrtvovanje, brezbrižnost, anoreksija, bulimija, težave s koncentracijo

HITRA IN UČINKOVITA POMOČ PRI VRANIČNEM TIPU:

PRIPOROČENO: hrana rumene oz. oranžne barve, tople zelenjavne juhe in enolončnice, kompoti, drugače pa se proso, ajda, cimet, kalčki, sladki koren, kaki, dateljni, melone, riž, kvinoja, kostanj, pomaranče, sladkovodne ribe, polnovredna žita, kurkuma ipd.

ODSVETOVANO: mrzla hrana, mlečni izdelki, vsa škrobnata živila in sladkorji, vsa predelana hrana, izdelki iz moke, pecivo ipd.

ZLATO PRAVILO: Odženi skrbi stran! Sladkor stran!

MOXA: gretje predela popka oz. tretje čakre (solarnega pleksusa), če so ti deli vlažni in/ali mrzli na otip. Boljše delovanje vranice lahko spodbudimo z dodajanjem toplote, da lažje odpravljamo vlago iz telesa.

GRELNE VREČKE: položimo jo spredaj pod ali nad popkom in čez dan pomikamo po coni trebuha po občutku. Zvečer preden gremo spat pa jo položimo pod levi rebrni lok, kjer se nahaja vranica.

PRESLICA: pijte topel čaj iz preslice ali pa si naredite presličino kopel. Izkoristite čas in moč polne lune ter dni okoli nje. Lahko si naredite tudi kopel za noge v primeru, da nimate kopalne banje, vendar ni enako učinkovito, saj morata biti naša dva glavna čistilna organa (jetra in ledvice) potopljena v vodo, da se pravilno ogrejejo in tonificirajo. Enako velja tudi za vranico, saj se nahaja na isti telesni regiji. Preslica ima tudi učinek savne, saj spodbuja potenje in s tem hitrejše izločanje toksinov in sluzi iz telesa.

POST: izkoristite čas energetsko ugodnih dni okoli polne lune, imejte postni dan ali dneve. Telesa ne obremenjujete s prehrano in prebavo, da se ima slednje moč ukvarjati z razstrupljanjem in odplavljanjem od večnih toksinov iz telesa. Pomagala bo tudi monodieta z izbranim sadjem ali pitje sadno-zelenjavnih smutijev ali v mrzli polovici leta goste zelenjavne juhe vseh vrst. V povezavi z vranico izbirajte hrano rumene oz. oranžne barve.

BACHOVE KAPLICE: priporočljive cvetne esence, ki se vežejo na VRANIČNI tip in njegovo povečano doživljanje skrbi: Clematis, White Chestnut, Chestnut Bud. Pine, Wild Oat.

Naj vam bo življenje sladko, vendar brez sladkarij!

Naravnajte se na bolj pozitivno noto in odženite skrbi stran.

Lepo preživite še zadnji dopustniški mesec!

Vir: Hollisana
Ines Matkovič

Ines Matkovič

hollisana.si

Velika ljubiteljica narave in naravnega zdravljenja. Po svoji osnovni izobrazbi univ. dipl. psihologinja, v svojem srcu in duši pa zagotovo naturopatinja oz. terapevtka holistične medicine. In to je tudi osnova iz katere izhaja pri svojem delu s ciljem vračanja nazaj k svojemu izvoru, k svojemu bistvu. Sodoben način življenja nas je oddaljil od narave in njenih (bio)ritmov, ki se prav tako nahajajo v vsakem izmed nas. Telo nam ves čas govori, le prisluhniti mu moramo znati.

Ravnovesje je ključ do optimalnega zdravja in srečnega življenja. V svojih blogih nam razkriva male in velike skrivnosti, kako lahko vse to dosegamo in kako si lahko pri tem na naraven način pomagamo predvsem sami. Kajti ključ do rešitve se skriva samo in edino v nas"

Z vami in za vas!

Z ljubeznijo!

LOGOTIP-PIKICE-300x216.png

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj