Na vsebino

Jeep Renegade

Vsi ste že slišali za avtomobilsko blagovno znamko Jeep. To je legendarna ameriška blagovna znamka, ki je specializirana za terenska vozila. Pravzaprav je tako legendarna, da je pri nas Jeep postal izraz za terensko vozilo. Slovenci kar vsem terenskim avtomobilom rečemo jeep ne glede na to ali je Landrover, Toyota, Mitsubishi ali katerakoli druga blagovna znamka.

Ko slišimo ime Jeep najprej pomislimo na Jeep Wrangler-ja. Vsaj meni se zdi, da je to njihov najbolj prepoznaven model in vsak ljubitelj te blagovne znamke je postal ljubitelj ravno zaradi tega modela. Wrangler pa ni Jeep-ov edini model in leta 2014 so njihovo ponudbo obogatili že z modelom Renegade.

Na prvi pogled Renegade ne izgleda kot avtomobil, ki bi ga Jeep želel proizvajati, ampak kot avtomobil, ki ga je Jeep naredil zato, ker ga je v to prisililo tržišče. Podobno kot Cayenne pri Porsche-ju. Porsche je blagovna znamka, ki je bila do nedavno znana po športnih avtomobilih. Ker pa je trg športnih avtomobilov relativno majhen so pri Porsche-ju razširili njihovo ponudbo in stopili na trg športnih terencev. S tem so nekako zagotovili obstoj blagovne znamke.

Jeep Renegade naj bi še vedno bil terensko vozilo in naj ne bi preveč odstopal od Jeep-ovega koncepta. Vendar pa je kljub temu jasno, da avto ni namenjen vožnji po zahtevnem terenu. Jeep je blagovna znamka, ki bi najraje delala avtomobile, ki lahko splezajo povsod, tudi na drevo. Vendar kaj ko takšnih avtomobilov nimajo komu prodati. V bistvu smo kupci tisti, ki oblikujemo avtomobile in ne oblikovalci.

Najbolj pomembna stvar pri oblikovanju avtomobila je, da je atraktiven oziroma, da privabi kupce v salon. Mislim, da Renegade to kar obvlada, saj je to definitivno avtomobil, ki pritegne pozornost. Pritegnil je tudi našo pozornost in želeli smo ga odpeljati na testno vožnjo. Na našo srečo pa ga nismo dobili samo za par ur, ampak za cel vikend. Če imaš veze je tudi to možno.

V dveh dneh lahko že kar dobro preveriš avto in ugotoviš ali je primeren za tvojo uporabo ali ne. Avto, ki smo ga testirali mi je imel 1,6 dizelski motor, ročni menjalnik, pogon na prednja kolesa in bil je modre barva.

Ko smo avto prevzemali v Jeep-ovem salonu sva se s partnerko kar spogledala. Ta svetlo modra barva ni bila všeč ne njej in ne meni in tisti trenutek sva se resno vprašala ali si želiva, da nas ljudje vidijo v tem avtu. Pogledovala sva proti našemu lepemu, belemu, neizstopajočemu Volvotu, vendar se kljub temu odpeljala z Jeep-om. Tolažila sva se, da je itak samo za dva dni.

Prvih nekaj kilometrov sva se počutila, kot da naju vsi gledajo, saj je tista modra barva zelo izstopala na cesti poplavljeni z belimi, črnimi in sivimi avtomobili. Vendar pa sva se kar hitro navadila, da sva v prometu bolj vidna in ugotovila, da to niti ni nujno slabo.

Prvi dan testne vožnje je bil bolj mestni. Šli smo po opravkih, nakupih in zvečer s prijatelji v kino. Prva stvar, ki sva jo opazila je, da je avto čisto moderen in po zadnjih standardih. S tem hočem povedat, da je Renegade tako kot vsi novi avtomobili zelo nepregleden. Bočno parkiranje bi bilo brez parkirnih senzorjev bolj na blef in po pravici lahko povem, da sem si včasih zaželel, da bi avto imel vzvratno kamero. Še posebej zato, ker ni bil naš in si ga res nisem želel opraskati.

Vendar pa moram priznati, da sem se na avto kar hitro navadil in tudi moje bočno parkiranje je bilo vse bolj samozavestno. Avto je bil v mestu zelo uporaben in tudi pri kakšnem skoku na malo višji pločnik me ni bilo nič strah, da bi poškodovali pragove. Saj ravno temu so namenjeni mestni terenci. Skakanju gor in dol s pločnikov.

Drugi dan testa nas barva ni več čisto nič motila in z Renegadom smo se odpravili na “teren”. Ne na preveč zahtevnega, saj si nismo želeli z njim obtičati. Pa tudi umazati ga nisva želela preveč, saj bi ga potem morala tudi oprati. Čeprav je pri športnih terencih zelo pomemben test ravno umazanija. Športni terenec mora izgledati dobro oziroma še bolje kadar je prekrit z blatom. Če mu blato ne pristaja je to zelo velik minus.

Po mojem mnenju bi blato Renegad-u zelo dobro pristajalo, kljub temu, da blatnega še nikoli nisem videl. Rekel sem že, da nas barva ni motila več, vendar pa ko smo z njim zapljali v gozd, nam je barva postala celo všeč. Takrat sem videl, da Renegade tako kot pravi Jeep bolj paše v naravo kot pa v mestni beton. Kljub temu, da je bil naš testni Renegade brez štirikolesnega pogona, je s svojo pojavo dajal občutek, da lahko z njim pridemo kamorkoli.

V ponedeljek sva Renegada vrnila in kljub temu, da sva se razveselia našega Volvota sva tokrat pogledoval proti malemu mestnemu Jeep-u. Na testu nas ni razočaral, ampak prej pozitivno presenetil. Presenetil, nas je s svojo uporabnostjo in tudi s tem, da ni niti malo dolgočasen.

Če me vprašate ali bi Jeep Renegade lahko bil naš avto, vam brez zadržkov lahko odgovorim z da. Vendar le pod pogojem, da ima pogon na vsa štiri kolesa. Pa ne zato ker bi štirikolesni pogon potrebovali, ampak zato ker Jeep brez njega ni Jeep.

Vir: JV

Oblikovalec notranjih prostor in produktov, v iskanju dobrih občutkov. Estet, ki ga navdihujejo brezčasne in trajnostne rešitve izboljševanja kakovosti bivanja in potovanja skozi življenje. V avtomobilih in motociklih vidi več, kot zgolj prevozno sredstvo. Uživa v preprostosti in ne razume prehitrega razvoja tehnologije. Svoje izkušnje deli z vami, ker ni potrebe, da bi ponavljali njegove napake.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj