Na vsebino

Jesen in pljučni tip človeka

Sonček nas še vedno prijetno greje, vendar v naravi lahko že jasno opazimo znake, ki nakazujejo, da prehajamo v hladno polovico leta. Koledarska jesen se seveda začne s 23. septembrom (tokrat 22.9.), ko nastopi tudi jesensko enakonočje. Po TKM pa smo v obdobje jeseni prešli že 15. avgusta, ko se je že jasno videlo, da so dnevi krajši, noči pa že veliko hladnejše v primerjavi z dnevom.

JESEN je letni čas, ki ga po TKM oz. TEORIJI PETIH ELEMENTOV povezujemo z elementom KOVINE. Slednjega pa nadalje povezujemo s PLJUČI (organ) in DEBELIM ČREVESJEM (podorgan). Prevladujoče čustvo je ŽALOST, okus je PEKOČ (oster), barva SIVA/BELA. Pljuča se vežejo še z zunanjim patogenim dejavnikom SUHOSTI/SUŠE, povezujemo pa jih tudi z DIHANJEM (NOS), KOŽO in TELESNIMI DLAČICAMI.

Glavna funkcija oz. naloga pljuč je, da regulira dihanje in sprejemanje energije iz zraka (vdihovanje svežega Qi-ja in izdihovanje porabljenega). Prav tako so pljuča odgovorna za cirkulacijo krvi in absorpcijo kisika iz zraka. Odpirajo se v nos in upravljajo z vonjem, prav tako tudi z glasom (jakost). Odgovorna so za stanje kože in telesnih dlak, upravljajo pa še z delovanjem žlez znojnic in lojnic. Generalno gledano so odgovorna za energijsko stanje (Qi) v telesu.

Kot omenjeno, se vsak element povezuje tudi s prevladujočo MORFOLOGIJO oz. KONSTITUCIJSKIM TIPOM, ki ima znotraj tega tako svoje fizične kot psihične značilnosti. Večina nas je po navadi kombinacija (vsaj) dveh tipov, vendar pa je eden vedno prevladujoč.

PLJUČNI TIP ČLOVEKA najprej prepoznamo po njegovi sloki in športni postavi. Ima široka ramena in ozke boke v primerjavi z zgornjim delom. Prsni koš je dobro razvit in poudarjen. Takšno postavo imajo za primerjavo npr. plavalci z izjemno razvitim zgornjem delom in močno pljučno kapaciteto. Lahko so srednje visoke do visoke postave. Njihova drža je vedno zravnana in pokončna.

So svetle polti, imajo lepo in gladko kožo kot porcelan. V ta tip spada tudi veliko albinov. Pogosto imajo pegice in rdeč podton oz. rdečo barvo las. Koža je nežna in občutljiva na svetlobo.

Osebe pljučne morfologije imajo tudi močan in prodoren glas. Velikokrat so to ravno pevci in govorci oz. ljudje, ki služijo kruh s svojim glasom.

Po TKM so pljuča zelo povezana tudi s kožo. Oseba s pretočno pljučno energijo bo imela zelo lepo in mehko kožo. V obratnem primeru pa bo koža občutljiva, mozoljasta, polna ekcemov. Prisotne so lahko tudi alergije in znaki bele barve.

Ko energija dobro teče, so karakterno take osebe prodorne tako s svojim glasom kot stasom. So zelo družabne, empatične, občutljive in senzibilne do sočloveka. Veliko bolj čutijo bolečino drugih kot svojo. Bolj so povezani s kozmično energijo kot s svojo lastno.

Ko pa energija nebo tekla pravilno oz. bo stanje pljuč v deficitu pa bo taka oseba postala hladna, cinična, pesimistična, razdražljiva, neodločna in mračna.

Deficit pljuč je tesno povezan s sposobnostjo izražanja čustev in komunikacije. Taka oseba bo vedno držala varnostno razdaljo do sočloveka, ne bo izkazovala ljubezni, veselja, radosti in prijaznosti. V takih primerih pljučni tip tudi veliko joče in to na glas. Pljučnega dojenčka bodo opazili in slišali vsi. Tudi solze bodo »krokodilje«.

Taki ljudje imajo tudi velikokrat občutek, da življenje, ki ga živijo, ni njihovo. Počutijo se nemočne, saj se jim zdi, da ne nadzorujejo toka življenja. Posledično prihaja velikokrat do občutkov melanholije, črnogledosti in skepticizma.

Pri pljučnem tipu se predvsem zaradi nepravilne prehrane in stresa v pljučih začne nabirati sluz, ki se prilepi na stene bronhijev, zato posledično pljuča dobijo veliko manj kisika kot bi ga sicer. Vse to pa lahko vodi tudi do vnetja bronhialnih sten. Slednje se fizično lahko kaže kot kašelj, nenehen izcedek iz nosu, nahod, angina, bronhitis, pljučnica, astma ipd.

Pljuča so po TKM tesno povezana z našo samopodobo. Ko dihamo s polnimi pljuči, živimo svoje poslanstvo, smo zdravi, zadovoljni sami s sabo ter polni pričakovanj in upanja, kljub vsem preizkušnjam, ki nam jih prinaša življenje.

Ko pa je energija pljuč v deficitu, naša samopodoba upade in življenjska energija slabi. Občutek imamo, da nas življenje duši tako v fizičnem kot duševnem smislu.

Če je element kovine v neravnovesju se to lahko kaže na eni strani kot njegov PRESEŽEK (eksces) ali kot MANJKO (deficit) na drugi strani. Oba pola tako torej predstavljata nek odklon od ravnovesja bodisi navzgor bodisi navzdol.

PRESEŽEK KOVINE

MANJKO KOVIME

FIZIČNI simptomi:

Napadi kašlja, pomanjkanje sape, pljučnica, sinusi, nosni polipi, mastna koža, akne, izbruh alergije, ekcemi, srbečica, izpuščaji, občutljivost na vonj, toga drža in okorni gibi

FIZIČNI simptomi:

Kronične pljučne bolezni (astma, bronhitis), kronične alergije, dermatitis, suha koža, senen nahod, izguba vonja, zamašen nos, izguba glasu, hripavost

PSIHIČNI simptomi:

Posesivnost, ljubosumnost, cinizem, pretirano kritičen odnos do vsega, perfekcionizem, dogmatičnost, obsedenost z disciplino in redom

PSIHIČNI simptomi:

Melanholija, razočaranje, dolgočasje in apatija, občutki žalosti in krivde zaradi preteklosti, pomanjkanje samozavesti, oklepanje stvari, ljudi in dogodkov

HITRA IN UČINKOVITA POMOČ PRI PLJUČNEM TIPU:

PRIPOROČENO: sezonska hrana bele oz. sive barve in pikantnega oz. pekočega okusa: ingver, hren, breskev, kutine, oves, proso, paprika, redkvice, repa, čili, kokošja juha, čebula, česen, por, gorčica, cvetača, krompir, buče, zelje, mandlji, lipov čaj itd.

ODSVETOVANO: vse kar sluzi - mlečni izdelki, med, oreški, pšenica, hruška, oves ipd.

Ker smo prešli v mrzlo polovico leta, jejmo sezonsko in toplo hrano, kajti pljuča morajo biti za svoje pravilno delovanje vlažno topla.

ZLATO PRAVILO: Dihaj! Globoko dihaj! Izvajaj dihalne vaje!

PROBIOTIČNA KURA: naredi dvomesečno probiotično kuro za zdravo in dobro prebavo, saj so pljuča po TKM tesno povezana ravno s (debelim) črevesjem. Neravnovesje enega vpliva na neravnovesje drugega, zato je v mrzlih dneh, ko nam oslabi imunski sistem, dobro podkrepiti oba. Probiotični sevi, če jih stresemo iz kapsule direktno v usta, preko sluznice pridejo tudi do pljuč oz. mukozne sluznice, kjer prihaja do izmenjave informacij.

MOXA: gretje predela med prsmi v liniji bradavic ali zadaj med lopaticami, če so ti deli mrzli in/vlažni na otip. Moxa bo raztopila odvečno sluz, ki se nabira na nivoju pljuč in dihalnih poti.

GRELNE VREČKE: položimo jo spredaj na prsa ali zadaj med lopatice in preko dneva malo prestavljamo na eno ali drugo pljučno krilo. Ponoči pa grelno vrečko položimo na trtico ali pa nujno zadaj med lopatice. Nikoli spredaj, ker bo predolgo v bližini srca.

PRESLICA: pijte topel čaj iz preslice ali pa si naredite presličino kopel. Izkoristite čas in moč polne lune ter dni okoli nje. Presličina kopel je dobra tudi za pljuča, tako da se potopimo v vodo vse do vratu. Toplota bo ugodno vplivala na sluz v dihalnih poteh, sama voda pa na regeneracijo in lažje izločanje toksinov.

INHALACIJE: lahko prav tako s preslico, lahko z eteričnimi olji, ki podpirajo dihalne poti ali pa enostavno klasičen način z vrelo vodo in soljo. Čez glavo damo veliko brisačo, da se nam lahko prepoti še celoten prsni koš. Vdih skozi nos, izdih skozi usta. Ponavljamo več dni zapored.

BACHOVE KAPLJICE: priporočljive cvetne esence, ki se vežejo na PLJUČNI tip in njegovo povečano doživljanje žalosti: Mustard, Gentian, Centaury, Honeysucke, Wallnut, Willow.

Naj bo jesen prijazna z vami!

Uživajte v vseh njenih barvah in plodovih narave!

Čim več toplote in čim manj sluzastih dni!

Vir: Hollisana
Ines Matkovič

Ines Matkovič

hollisana.si

Velika ljubiteljica narave in naravnega zdravljenja. Po svoji osnovni izobrazbi univ. dipl. psihologinja, v svojem srcu in duši pa zagotovo naturopatinja oz. terapevtka holistične medicine. In to je tudi osnova iz katere izhaja pri svojem delu s ciljem vračanja nazaj k svojemu izvoru, k svojemu bistvu. Sodoben način življenja nas je oddaljil od narave in njenih (bio)ritmov, ki se prav tako nahajajo v vsakem izmed nas. Telo nam ves čas govori, le prisluhniti mu moramo znati.

Ravnovesje je ključ do optimalnega zdravja in srečnega življenja. V svojih blogih nam razkriva male in velike skrivnosti, kako lahko vse to dosegamo in kako si lahko pri tem na naraven način pomagamo predvsem sami. Kajti ključ do rešitve se skriva samo in edino v nas"

Z vami in za vas!

Z ljubeznijo!

LOGOTIP-PIKICE-300x216.png

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj