Na vsebino

Kaj pa če naš naslednji avto ne bi bil avto?

Izmed vseh socialnih omrežjih ki obstajajo, je moje najljubše socialno omrežje avto.net. To sicer ni socialno omrežje, ampak jaz na tej internetni strani zapravim bistveno več časa kot na instagram-u, facebook-u, linkedin-u in tweeter-ju skupaj. V zadnjih letih se je situacija bistveno izboljšala, ampak kar neverjetno je koliko časa sem znal včasih prebedeti na avto.net.

Morda bi bilo razumljivo, če bi dejansko kupoval avto, ampak ga nisem. Samo spremljal sem kaj se dogaja na trgu rabljenih avtomobilov. Katerim avtom vrednost pada hitreje, katerim počasneje, katerega bi imel, katerega ne bi imel, katerega si bi dejansko lahko privoščil in tako naprej. Milijon analiz, ampak na koncu nobenega nakupa.

V življenju sem kupil samo en avto. V bistvu sva ga kupila s partnerko in takrat je bil to eden in edini avto, ki je ustrezal najinim pogojem in zmožnostim. Kadar človek sam kupuje avto je težko, kadar ga kupujeta dva pa je še toliko težje. Naš Volvo je bil takrat idealen avto za naju in boljšega si ne bi mogla želeti. Ampak zdaj že nekaj časa nisva več sama in naše potrebe so se spremenile.

Kar se tiče prostora v avtu se še kar dobro znajdemo. Res da je prtljažni prostor poln otroškega vozička, ampak to ni največji problem. Včasih je celo dobro, da je človek omejen s prostorom. Takrat bolje razmisli, kaj dejansko mora vzeti s seboj in ne samo meče dokler ima kam.

Težava se je pojavila, ko je naši punci v avtu začelo prihajati slabo. Slabo prenaša ovinke in na poti v Belo krajino vedno bruha. Edino ekrat ni bruhala, ampak to zato, ker smo šli čez Zagreb. Noben starš ne mara, da se njegov otrok počuti slabo in zato smo zdaj začeli razmišljati, da je morda za to kriv naš avto. Kaj pa če bi ji bilo v katerem drugem avtu manj slabo in kakšen avto bi to moral biti?

Na internetu nisem nikjer našel podatka v katerih avtomobilih je otrokom slabo manj in v katerih bolj. Se mi pa zdi, da ima medosna razdalja in pa položaj sedežev glede na osi nekaj s tem. Zdi se mi, da daljša kot je medosna razdalja, boljše je počutje v avtu. Lahko pa da se motim.

Naše potrebe glede avta pa se niso spremenile samo zaradi otroka, ampak tudi zato ker bomo kmalu spremenili naš naslov. Preselili se bomo v središče mesta in avta med tednom praktično ne bomo potrebovali. Vse bomo imeli na dosegu rok in v avto se bomo vsedli le kadar bomo mesto zapustili. Takrat pa bi bilo dobro, da je avto čim večji.

Že nekaj časa gledamo kater avto bi bil primeren za nas, vendar nismo našli ničesar. Verjetno zato ker smo na avto.net gledali pod napačno rubriko. Pred kratkim smo prišli na idejo, da morda najboljši avto za nas sploh ni avto, ampak kombi. Kombiji imajo daljšo medosno razdaljo in kadar z njimi bežimo iz mest, lahko v njih naložimo še pa še robe.

V mislih imam Renaulta Trafic-a ali kaj podobnega. To morda res ni vozilo s katerim bi se bilo smiselno dnevno voziti v službo, ampak tega niti ne iščemo. Zunanje dimenzije so nekoliko večje od enoprostorcev in športnih terencev. Ampak v zameno za to, tudi v notranjosti vozila dobiš veliko prostora, ki ga pri športnih terencih načeloma ni. So zelo veliki od zunaj, ampak v notranjosti še vedno precej utesnjeni. Kljub temu pa je Trafic zelo okreten in spraviš ga lahko v vsak normalen parkirni prostor ali garažno hišo.

Glede na to da iščemo vozilo za vikende oziroma za pobege iz mesta, pa bi bilo najbolj idealno, če bi v takšnem vozilu lahko tudi prespali. Pri Adria-Mobil imajo prav to. Renault Trafic-a predelanega v avto dom. Vozilo, ki ga lahko uporabljaš vsakodnevno ter z njim hodiš po opravkih in vozilo s katerim konec tedna pobegneš neznano kam in se ne obremenjuješ, če boš imel kje prespati. To bi bilo idealno vozilo za nas.

Ampak toliko denarja nimamo. Pravzaprav nimamo nobenega denarja, ker bo najprej potrebno odplačati stanovanje. Vseeno pa se bi morda našlo ravno prav denarja za enega starega Renault Trafica. Za takšnega, ki mu vrednst ne bi padala preveč, medtem ko bi čez teden stal v garaži. Morda bi ga tudi sami predelali na način, da bi lahko v notranjosti dobili 3 ležišča.

Zelo smo radovedni, kako se bi takšen kombi obnesel in če bi našemu otroku morda res bilo v njem manj slabo kot v našem trenutnem avtu. Zato smo se odločili, da ga čez vikend najamemo in dobro stestiramo. Preverili bomo kako je z vožnjo po mestih ter kako s parkiranjem po ulicah ter v garažnih hišah. Zapeljali se bomo tudi v Belo krajino in upali, da našemu otroku ne bo slabo. Avta sicer še ne bomo menjali tako kmalu, nas pa zelo zanima, če bi bil takšen kombi lahko opcija za nas.

Morda pa se na koncu izkaže, da je ravno najem najboljša opcija, in ne nakup.

V naslednjem tednu povem, kako se bo Renault Trafic oziroma Opel Vivaro izkazal na našem testu.

Vir: JV

Oblikovalec notranjih prostor in produktov, v iskanju dobrih občutkov. Estet, ki ga navdihujejo brezčasne in trajnostne rešitve izboljševanja kakovosti bivanja in potovanja skozi življenje. V avtomobilih in motociklih vidi več, kot zgolj prevozno sredstvo. Uživa v preprostosti in ne razume prehitrega razvoja tehnologije. Svoje izkušnje deli z vami, ker ni potrebe, da bi ponavljali njegove napake.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj