Na vsebino

Kateri avto bo zanimiv kot starodobnik? Morda novi Suzuki Jimny?

Dostikrat se vprašam, kateri avto iz trenutnega obdobja bo zanimiv kot starodobnik. Ponavadi so vedno zanimivi avtomobili, ki jih redko videvamo na cesti. To so razni roadsterji, coupeji, kabrioleti, športne različice komblimuzin, limuzin ter karavanov in določeni terenci. Načeloma so to avtomobili, ki so bili kot novi nekoliko dražji in težje dostopni množicam in avtomobili, ki niso najbolj primerni za vsakodnevno uporabo.

Med zanimivimi starodobniki pa se včasih znajde tudi kakšen avtomobil, ki je bil v svojem obdobju dostopen širokemu krogu ljudi. Eden izmed takšnih avtomobilov se mi zdi, da bi lahko bil Renault Twingo prve generacije. Ta avto je bil takrat in je danes še vedno, zelo zanimiv. Kljub temu, da je bilo veliko prodanih, pa se večinoma z njimi ni ravnalo, kot z bodočimi starodobniki. Velikokrat niso bili deležni primernega vzdrževanja in zato jih veliko konča na avtomobilskem odpadu.

Ko pomislim, kateri relativno dostopen avto, ki je v prodaji danes, bo bil v prihodnosti zanimiv, kot starodobnik, mi nobeden ne pade na pamet. No vsaj do pred kratkim je bilo tako. Vse dokler nisem prvič videl Suzukijevega novega Jimny-a. To je avto, ki definitivno izstopa iz množice in v bistvu sploh nima konkurence v svojem razredu. Morda edino Lada Niva, ki pa jo nihče ne more jemati kot resnega konkurenta. Suzuki Jimny z novo generacijo še vedno ostaja pravi terenec in ravno zato mi je všeč.

Oblikovalcem se je novi Jimny zelo posrečil, saj je avto všečen iz kateregakoli kota ga pogledam. Všečna je tudi njegova notranjost, saj pravtako daje občutek, da sedimo v pravem terencu, s katerim gremo lahko povsod. Kar se tiče oblike, resnično nimam nobenih pripomb. Avto mi je zelo všeč in upam, da se jih bo veliko vozilo po naših cestah in brezpotjih.

Po mojem mnenju bo novi Suzuki Jimny zelo zanimiv avto, kot starodobnik. To sklepam po njegovem izgledu, njegovi namembnosti in tudi po njegovem predhodniku Suzukiju Samurai-u. Če nam namreč uspe danes najti dobro ohranjenega Samurai-a, bomo morali za njega še vedno odšteti dobrih 4.000 €, kjub temu, da je star že več kot 20 let. Na žalost, pa je veliko teh avtomobilov uničenih, saj so se večinoma uporabljali, kot delovna terenska vozila. Vsi vemo, da takšna vozila niso deležna ljubezni.

Kdo pa so potencialni kupci novega Jimny-a. To so vsi tisti, ki hodijo po težko dostopnih lokacijah v roku službe in tudi tisti, ki to počnejo kot hobi. To je avtomobil za avanturiste, lovilce sončnih vzhodov, zahodov in lepih razgledov, za ljubitelje offroading-a, ekstremnih športnikov, fotografov pokrajine in tako naprej. Jimny in Samurai sta bila vedno priljubljena med lovci in gozdnimi službami, saj se z njimi lahko zapeljejo še na tako težko dostopna mesta. Če zmore traktor, zmore tudi Jimny.

Novi Suzuki Jimny je KUL

Z novo obliko pa je Suzuki vstopil v segment KUL avtomobilov. Pravtako kot njegovi predhodniki bo obstajal tudi v izedbi brez strehe, kar je še bolj KUL. V segmentu kul avtomobilov trenutno prevladuje MINI. Prav tako, kot za trivratnega MINI-ja lahko tudi za novega Jimny-a rečemo, da je “retro” in ”retro” bo vedno kul. Tipična značilnost KUL avtomobilov je, da svojo nepraktičnost odtehtajo z neko drugo svojo vrlino.

MINI svojo nepraktičnost odtehta s svojo obliko in s svojo športno lego na cesti. Sam ga sicer še nisem preizkusil, ampak po pripovedovanjih, gre avto zelo dobro skozi ovinke. Jimny pravtako svojo nepraktičnost nadoknadi z obliko, vendar pa ne ponuja športne lege na cesti, temveč nekaj čisto drugačnega kot MINI. Jimny prepriča z občutkom svobode, ki ga daje, saj gremo z njim lahko kamorkoli nam srce poželi.

Zdaj pa je odvisno, kaj vas bolj prepriča in kaj vam daje večje zadovoljsto. Je to hitro izpeljevanje asfaltiranih ovinkov, ali pa je to svobodno vandranje po brezpotjih. Jaz nisem hiter voznik, zelo rad pa imam občutek svobode in zato je v mojem primeru izbira očitna.

Jimny pa je zelo uporaben tudi kot vsakdanje mestno vozilo. Avto je zelo kratek in zato ga lahko parkiramo še na tako majhno parkirno mesto. Poleg tega ima zelo visoke gume in nas ne rabi skrbeti, da bomo zapeljali na kakšen robnik in poškodovali platišča. Avto je visok in zato je vsedanje vanj in vstajanje iz njega precej bolj enostavno kot pri MINI-ju. Če podremo zadnji sedež ali pa kar oba, tudi prtjažni prostor kar naenkrat postane zelo uporaben. Res je, da s tem žrtvujemo dva sedišča, vendar kot sem že govoril v enem izmed mojih prispevkov, se ljudje v avtomobilih itak večinoma vozimo sami.

Ko zaključimo svoj delovni dan pa se z Jimny-em zaplejemo daleč stran od asfaltiranih površin in mestnega vrveža. Nekam kamor lahko splezajo le redki avtomobili. Tam se udobno namestimo in uživamo v sončnem zahodu. Precej romantičen je ta Jimny, a ne.

Jaz trenutno kupujem Twingota prve generacije, vendar če bi imel na razpolago dovolj denarja, bi z veseljem kupil novega Jimny-a. Vzdrževal bi ga kar se da dobro, saj kot sem že omenil bo po mojem mnenju zelo dobro držal svojo ceno in bo zanimiv starodobnik.

Kolikor vem, novi Suzuki Jimny v Sloveniji še ni na voljo. Se pa zelo veselim njegovega prihoda in upam, da mi ga bo uspelo dobiti na kakšno testno vožnjo. Iskreno lahko povem, da se že dolgo nisem veselil prihoda novega avtomobila, tako kot se veselim prihoda novega Suzuki Jimny-a.

Vir: JV

Oblikovalec notranjih prostor in produktov, v iskanju dobrih občutkov. Estet, ki ga navdihujejo brezčasne in trajnostne rešitve izboljševanja kakovosti bivanja in potovanja skozi življenje. V avtomobilih in motociklih vidi več, kot zgolj prevozno sredstvo. Uživa v preprostosti in ne razume prehitrega razvoja tehnologije. Svoje izkušnje deli z vami, ker ni potrebe, da bi ponavljali njegove napake.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj