Na vsebino

Koronavirus rešuje planet

Naš planet je preplavil in ustavil koronavirus. Mediji, internet in socialna omrežja so polni različnih mnenj glede tega pojava. Nekaterim se zdi vse skupaj prenapihnjeno, nekateri so se že od pojava tega virusa na Kitajskem pripravljali na epidemijo in drugi na račun koronavirusa pokajo šale.

Šale so vedno dobrodošle in glede na to, da je smeh pol zdravja jih nikoli ni dovolj. Moram priznat, da sem se kar velikokrat nasmejal na račun koronavirusa. Kljub temu pa marsikomu ni niti približno do smeha, ko sliši ime tega virusa. Do smeha ni tisti, ki so virus dejansko dobili in ga s težavo preboleli, še manj pa tistim, ki jim je virus vzel življenje ali bližnjega.

Kako na pojav tega virusa gledate vi? Se držite napotkov, ki jih daje država, ali jih preprosto ignorirate? Se vam zdijo brezvezni in brezmiselni? Opažam, da se nekateri resnično požvižgajo na vse skupaj in se obnašajo, kot da se nič ne dogaja. Marsikdo je še pretekli teden odletel v tujino in sploh ni trznil na besedo koronavirus. Razumem, da se človek ne boji virusa, ne razumem pa, da sedaj od države pričakuje, da ga bo pripeljala domov. In to kljub vsem opozorilom in za piko na i, še okuženega.

Tudi mi smo v začetku leta začeli planirati potovanje. Želeli smo si odpotovati nekam na toplo in se že odločili za otok Lanzarote. Zanimali smo se že za lete, za nastanitev in tudi za šolo surfanja. Veselil sem se že, da se mi bo uspelo postaviti na surf in zajahati val preden dopolnim 35 let.

Vendar pa smo se odločili, da s tem dopustom raje počakamo, saj potovanje vključuje obiske letališč, ki so bila takrat najboljše mesto za okužbo.

Mediji poročajo o številu okuženih, o številu umrlih, o ukrepih držav in o gospodarki krizi, ki jo bo povzročil koronavirus. Ustavljajo se tovarne in ustavil se je potniški promet. Človek dobi občutek, kot da je naš planet končno dobil nekaj dni oddiha.

Največji virus je človek

Če na stvari pogledamo malo drugače ugotovimo, da je največji virus na našem planetu ravno človek. Človek planet preobremenjuje z onesnaževanjem in izčrpavanjem ter počasi, vendar vztrajno uničuje vse njegove organe in ne samo pljuča.

Človek se ne vpraša kakšne posledice bo pustilo njegovo početje na planetu, tako kot se tudi noben virus ne. Virus bo v nedogled obremenjeval sistem gostitelja in ne bo niti pomislil, da če umre njegov gostitlej, da bo umrl tudi on. Virus ne more obstajati brez gostitelja. Predvidevali bi, da se človek na tem področju razlikuje od običajnega virusa, vendar se ne. Žal.

Tako kot bi bilo nam bolje brez koronavirusa, bi bilo tudi našemu planetu bolje brez nas.

A res potrebujemo toliko transporta, a je res potrebno uvažati živila, tekstil in tehnologijo iz drugega konca sveta, a res moramo prepotovati cel svet, a res potrebujemo toliko avtomobilov? Na vsako izmed teh vprašanj, bi lahko odgovorili z ne, vendar gospodarstveniki bodo trdili drugače. Vse to je posledica globalizacije in tudi koronavirus je k nam pripeljala globalizacija.

Vem, da marsikdo ne razume in tudi noče razumeti kaj želim povedati. Sploh tisti, ki največ prispevajo k preobremenjevanju našega gostitelja, planeta Zemlje. Človek bi upal, da bodo največje posledice pandemije nosile tiste korporacije, ki najbolj slabijo naš planet, vendar žal ne bo tako. Tako kot vedno, bo največje posledice nosil posameznik, ki se bori za svoj obstoj.

Nikoli več ne bo enako

Pojav tega virusa bo prinesel številne spremembe in veliko jih bo dolgoročnih. Ljudje bomo od zdaj naprej bolj razkuževali in umivali roke, kihali v rokav in z rokami več ne bomo toliko šarali po obrazu. Še več stvari se bo preselilo na internet in še več stvari bomo počeli na daljavo iz domačega kavča.

Upam pa, da bodo prišle tudi dobre spremembe. Da bomo kupovali bolj lokalno, da bomo videli da je tudi doma lepo in da nam ni treba na drugi konec sveta, da bi se imeli fino. Da ne bomo skočili za vsako novo napravo, ki nam jo bo ponudilo tržišče in da se bo več stvari začelo proizvajati doma ali vsaj na istem kontinentu.

Koronavirus je za nekaj časa ustavil človeka, vendar brez smrtnih žrtev mu to nikoli ne bi uspelo. V nobenem mediju še nisem zasledil, da bi omenjali za koliko se bo v tem obdobju zmanjšalo onesnaževanje okolja. Na prvem mestu so življenja in tako je tudi prav, upam pa da se bododo dotaknili tudi te teme, enkrat ko se situacija umiri.

Resnico o koronavirusu bomo lahko izvedeli, ko bomo imeli natančne številke o umrlih. Te številke se bodo lahko primerjale s številkami iz prejšnjih let in videli bomo kakšno bo odstopanje.

Ampak do takrat bomo že vsi pozabili na pohod koronavirusa in medijem ne bo več zanimivo raziskovati in poročati o tem. Vse kar lahko naredimo zdaj je, da upoštevamo predpise in upamo na najboljše.

Ko bo nevarnost mimo, pa mislim da se bodo množično organizirali pikniki. To pa zato ker bo potrebno porabiti vso zalogo mesa, ki bi se sicer pokvarila. In tudi WC papirja na piknikih ne bo manjkalo. Tudi mize bomo pogrinjali z njim.

Do takrat pa, ostanimo zdravi in ostanimo doma.

Vir: JV

Oblikovalec notranjih prostor in produktov, v iskanju dobrih občutkov. Estet, ki ga navdihujejo brezčasne in trajnostne rešitve izboljševanja kakovosti bivanja in potovanja skozi življenje. V avtomobilih in motociklih vidi več, kot zgolj prevozno sredstvo. Uživa v preprostosti in ne razume prehitrega razvoja tehnologije. Svoje izkušnje deli z vami, ker ni potrebe, da bi ponavljali njegove napake.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj