Na vsebino

Krizni ukrepi zahtevajo krizno pomoč

Poiščimo jo v naravi v obliki Bachovih cvetnih esenc.

V čudežem daru narave. V čudežni moči cvetlic.

Vsi, ki karkoli pišemo ali objavljamo v tem času, se enostavno ne moremo izogniti korona tematiki in posledicam, ki jih bo ta prinesla človeštvu.

Korono (virus) bomo danes sicer pustili tam kjer je, ker je to področje, s katerim se te dni pospešeno ukvarja mikrobiologija. Upajmo samo, da ves ta kaos in restrikcije, s katerimi se soočamo že dneve in tedne, čim prej minejo, ker nikomur ne prinašajo nič dobrega.

Danes se bomo dotaknili predvsem emocionalne sfere oz. konglomerata emocij, ki jih trenutna situacija prinaša in ki jo vsak posameznik doživlja malček po svoje. Vsi gledamo na ta svet skozi svoja »rožnata« očala. V tem primeru bolj »temna« očala. Za nekoga ta situacija pomeni totalen strah, paniko in obup, spet drugi pa doživljajo trenutno situacijo kot prelomno točko, po kateri bo šlo v tem svetu mogoče malo bolje. Čas, ki nam dopušča, da lahko na stvari pogledamo še s kakega drugega zornega kota. Čas, ko se lahko resnično soočimo sami s sabo in naredimo ogromno na sebi. Za boljši jutri.

Zagotovo pa to prehodno obdobje ni prijetno za nikogar. Če že nič drugega, vsi mi, ki smo sedaj doma, občasno začutimo nek notranji nemir, pa včasih niti ne vemo od kod je prišel. In tako hitro kot pride, potem tudi mine.

Četudi se nam zdi, da smo načeloma mirni pa ta nek kolektivno ustvarjen strah s svojo negativno in nizko vibracijo vpliva in pritiska močno na nas iz vseh strani. To je znova zakon energij, kar pomeni, nižjo kot imamo sami vibracijo v osnovi, hitreje se nas bodo polastile neprijetne emocije in občutki in hitreje bomo podlegli strahu in paniki na osebnem nivoju.

Četudi verjamemo, da se vse dogaja z določenim razlogom, nam je trenutna situacija s katero se soočamo vsem popolnoma nova, tuja in nepoznana. V vseh nas se poraja nek občutek izgube osnovne varnosti in stabilnosti. In to ustvarja nek notranji nemir, hočemo ali nočemo. Bachove cvetne esence oz. njihovi pripravki v obliki kapljic so odlično pomagalo ravno za to!

Sami lahko občutimo, kako blagodejno delujejo vse te rožice in zelenje okoli nas, ki kljub virusu pridno rastejo brez prestanka v vsej svoji lepoti različnih oblik, barv in vonjev. Dajejo nam upanje. Prinašajo bolj pozitivno energijo. Čistijo nam dušo in negativna občutja.

V enem izmed lanskih blogov sem natančneje opisala kaj točno je Bachova cvetna terapija, katere esence oz. kapljice vsebuje, na kakšen način jih pripravljamo in kako jih jemljemo. Tokrat se bomo posvetili le predpripravljeni mešanici esenc, ki jih je sam gospod Bach, glede na svoja opazovanja in čustvene reakcije, združil v obliki t.i. rešilnih kapljic.

BACHOVE REŠILNE KAPLJICE so odlična podpora v teh negotovih časih, kjer nas vse vsaj malo prevevajo notranji strahovi in skrbi glede prihodnosti. Rešilne kapljice predstavljajo kombinacijo 5 esenc (1. Cherry Plum, 2. Clematis, 3. Impatiens, 4. Rock Rose, 5. Star of Bethlehem), ki delujejo izredno pomirjevalno v časih, ko nas je strah, panika, ko smo nervozni, v šoku, stresu, ko smo v stiski, ko smo žalostni ipd., saj prinašajo čustveno uravnovešanje na vseh teh področjih. Prinašajo nek notranji mir in spokoj, da se lažje soočimo s trenutno situacijo.

Cilj Bachove cvetne terapije je, da se ponovno vzpostavi naše duševno ravnovesje in nas na ta način poveže z lastnimi duševnimi in telesnimi samozdravilnimi močmi.

V spodnjih vrsticah bom podrobneje opisala zgoraj omenjene esence, njihov vodilni simptom, učno nalogo, kvaliteto, ki jo pomaga razvijati posamezna esenca ter afirmacije, ki jih cvetlice prinašajo in s katerimi si lahko pomagamo, ko občutimo, da smo izven nekega svojega naravnega ravnovesja.

Prisluhnite torej duši cvetlic in prisluhnite kaj vam njihove esence sporočajo.

1. Cherry Plum – ČEŠNJELIKA SLIVA

CVET MIRNOSTI

Strah pred izgubo kontrole nad seboj (zakrčenost, nesproščenost); strah, da bi izgubili razum; nenadzorovani izbruhi jeze oz. temperamenta; ne moremo se sprostiti.

Vodilni simptom – strah pred izgubo kontrole.

Učna naloga:

Ozaveščanje in integracija rušilnih notranjih sil; od zatiranega do upravljalca z lastnimi močmi; sposobnost čustva pravočasno in primerno izraziti.

Kvalitete, ki jih pomaga razvijati:

  • Sprostitev in pomiritev silovitih čustev in strahu pred zlomom in izgubo kontrole.
  • Pogum zaupati močnim čustvom in jih izraziti ter tako pridobiti oporo (trdnost) in kontrolonad svojimi dejanji ter občutek notranje gotovosti oz. varnosti.
  • Zrahljanje in spuščanje premočne razumske kontrole.
  • Pogum odpreti se lastnim čustvom in potrebam, jih tudi odpustiti stran od sebe in se jih tako rešiti.

AFIRMACIJE:

  • Sem pogumen.
  • Odprem se.
  • Dovolim, da teče, kar želi teči.

2. Clematis – SROBOT

CVET REALNOSTI, CVET USTVARJALNOSTI

Z mislimi drugje; odtujenost; malo pozornosti na to, kar se dogaja okrog njega- dnevni sanjač; umikanje v lasten domišljijski svet.

Vodilni simptom – miselna odsotnost, slabo povezan s telesom..

Učna naloga:

Ustvariti stik s telesom; prisotnost tukaj in zdaj s čustveno prisotnostjo; ustvarjalno preoblikovanje bogate domišljije.

Kvalitete, ki jih pomaga razvijati:

  • Povezanost z zemljo in sprejetje svojega zemeljsko fizičnega z vsemi okoliščinami in neprijetnostmi.
  • Živahno zanimanje za sedanjost in uresničitev svojih optimističnih sanj tukaj in zdaj.
  • Prizemljitev in osredotočenost s pomočjo delovanja, usmerjenega na sedanjost, osredotočenega in ustvarjalnega delovanja namesto sanjarjenja.

AFIRMACIJE:

  • Sem buden.
  • Jasno vidim.
  • Oblikuje (ustvarjam).

3. Impaties – NEDOTIKA

CVET ČASA, SVET POTRPEŽLJIVOSTI

Človek je nepotrpežljiv; hitro se razburi in pretirano reagira.

Vodilni simptom – nepotrpežljivost.

Učna naloga:

Potrpežljivost, pustiti, da se zgodi; počakati, hiteti počasi; globina in temeljitost namesto hitrost; notranji mir.

Kvalitete, ki jih pomaga razvijati:

  • Potrpežljivost za preudarno razmišljanje in umirjeno, pretehtano ravnanje.
  • Ljubeča popustljivost do sebe in do drugih, zlasti, če je videti, da potekajo stvari prepočasi.
  • Sprostitev, odmakniti se v situacijah, ko sam ustvarjaš pritisk pri hitenju in stresu.
  • Spoznati, da ima vsak svoj ritem.

AFIRMACIJE:

  • Vzamem si čas.
  • Sem potrpežljiv.
  • Sprostim se.

4. Rock Rose – POPON

CVET ESKALACIJE, STOPNJEVANJA (PRITISKA, STRAHU – POGUMA)

Občutki notranje panike in ustrahovalnega pritiska; akutna stanja strahu po življenjsko ogrožujočih dogodkih.

Vodilni simptom – blokirana reakcija, panika.

Učna naloga:

Reakcijska pripravljenost; uporaba energijskih zalog.

Kvalitete, ki jih pomaga razvijati:

  • Mirnost in prisebnost, da se s situacijami, ki povzročajo paniko, in z življenjskimi pretresi soočimo mirno in fleksibilno.
  • Sposobnost za zelo pogumno delovanje v težkih situacijah- pogumno smrtni nevarnosti gledati v oči.
  • Premaganje ohromelosti in zakrčenosti v ogrožujočih izjemnih okoliščinah, v katerih prerastemo samega sebe.
  • Ponovna pridobitev zmožnosti reagiranja, jasnega razmišljanja in občutka identitete.

AFIRMACIJE:

  • Vem, da bo dobro.
  • Prebil se bom.
  • Imam pregled nad dogajanjem

5. Star of Bethlehem – BETLEHEMSKA ZVEZDA

CVET TOLAŽBE V STANJU ŠOKA

»Duševni tolažnik« - človek duševnega in telesnega pretresa še ni prebolel.

Vodilni simptom – tiha, hromeča skrb po šoku; na tolažbo se ne odziva.

Učna naloga:

Odpreti se za sporočila, ki jih prinašajo udarci usode; življenje teče naprej.

Kvalitete, ki jih pomaga razvijati:

  • Moč usklajevanja za predelavo in integracijo duševnih in telesnih šokov, ran, travm, ljubezenske bolečine, izgube ljudi.
  • Novo upanje po travmatičnih doživetjih.
  • Ljubeča tolažba, da bi se stare in nove rane pozdravile in da bi šel varno skozi krize.
  • Sprejeti pomoč in globlje razumevanje dogodkov, kar omogoča prenovo odnosa do življenja.

AFIRMACIJE:

V obliki OSEBNIH MEŠANIC (odvisno od posameznika in njegovega notranjega čustvenega ustroja) pa v tem času priporočam še:

Aspen – TREPETLIKA (nerazložljive in nejasne bojazni, slutnje, skriven strah)

Mimulus – KRINKAR (plah, preplašen, zadržan; ima mnoge male strahove)

Hornbean – GABER (občutek »ponedeljkovega jutra«, občutek, da se vse vleče)

Gentian – ENCIJAN (skeptičen, pesimističen, dvomi, zlahka mu vzameš pogum)

Gorse – ULEKS (brez upanja, občutki »Saj vendar nima nobenega smisla več«) ipd.

Same kapljice žal ne bodo mogle rešiti vseh naših težav, lahko pa nam pomagajo, da mirno stopimo trenutni situaciji naproti.

Trenutna situacija je takšna kot je, zame, zate, za vse nas. Na nas samih je, kako jo bomo sprejeli. Ali s strahovi in paniko ali pa jo bomo jemali kot priložnost in izziv na osebnem nivoju za boljši jutri in boljšo verzijo sebe.

Za vse tiste, ki so vas Bachove kapljice pritegnile oz. ste začutili, da bi potrebovali njihovo pomoč in podporo, sem vam na voljo prek že znanih kontaktov.

Jaz jih imam vsak dan redno na meniju.

Tudi z njihovo pomočjo se v tej negotovi situaciji počutim veliko boljš

Vir: Hollisana
Ines Matkovič

Ines Matkovič

hollisana.si

Velika ljubiteljica narave in naravnega zdravljenja. Po svoji osnovni izobrazbi univ. dipl. psihologinja, v svojem srcu in duši pa zagotovo naturopatinja oz. terapevtka holistične medicine. In to je tudi osnova iz katere izhaja pri svojem delu s ciljem vračanja nazaj k svojemu izvoru, k svojemu bistvu. Sodoben način življenja nas je oddaljil od narave in njenih (bio)ritmov, ki se prav tako nahajajo v vsakem izmed nas. Telo nam ves čas govori, le prisluhniti mu moramo znati.

Ravnovesje je ključ do optimalnega zdravja in srečnega življenja. V svojih blogih nam razkriva male in velike skrivnosti, kako lahko vse to dosegamo in kako si lahko pri tem na naraven način pomagamo predvsem sami. Kajti ključ do rešitve se skriva samo in edino v nas"

Z vami in za vas!

Z ljubeznijo!

LOGOTIP-PIKICE-300x216.png

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj