Na vsebino

Materinski

Spet se nekaj praznuje. Tokrat je to materinski dan.

Primerno je, da se na tem mestu zahvalim svojim trem otrokom, saj mi brez njih danes ne bi pripadalo praznovanje, skupaj z voščilnicami s srčki ter s papirnatimi rožicami v kompletu. Zdi se mi prav, da se otroke v zgodnjih fazah formalnega izobraževanja nauči, da »happy wife = happy life« in je povsem pravilno in lepo, da na ta dan mamici nekaj lepega prineseš, ker mamica danes nekaj lepega pričakuje in če se ne bo nobeden potrudil, se bo tri dni kujala.

V zadnjih sedmih let je bilo več časa kot ne materinjenje moja edina okupacija. To je nenadomestljiva izkušnja. Izkušnja je skoraj preblag izraz. Materinstvo je tako rekoč osebnostna lastnost. V življenjepisu jo prepoznamo kot veliko nepojasnjeno škrbino. V vsakdanjem življenju jo prepoznamo kot sposobnost, da v budnem in spečem stanju lahko poveš lokacijo vsakega oblačila v hiši, razen svojih.

Od svojih treh otrok sem se naučila nešteto stvari. Razvile so se mi glasilke in čut za organizacijo, v daleč največji meri pa sposobnost, da brez posledic za zdravje pridem od enega konca hiše do drugega tako, da vso pot koračim preko stvari in se pri tem ne huje poškodujem. To je na dolgi rok zagotovo zelo učinkovito v boju proti alzheimerjevi bolezni.

Po rojstvu otroka padeš na tilnik v svet, na katerega te nič v dosedanjem življenju ni moglo zares pripraviti. V svojem materjevanju sem se naučila na primer tega, da boš včasih od ljudi, ki so ti drugače čisto simpatični, prejela dobronamerne nasvete, ki jih moraš z dobronamernim nasmeškom na zobeh dobronamerno ignorirati. Ali pa jih dobronamerno iskreno poslati v tri krasne. Posebna sposobnost je vedeti, katera taktika je kdaj bolj primerna.

Tako še naprej jadramo med da in ne, nasmehom in sredincem, risanjem nevidnih meja in stiskanjem v medvedje objeme, dokler ne bom enkrat ugotovila, da je kar naenkrat že veliko prepozno, da bi si poskusila otroke privezati nase in jih skriti pred krutim svetom.

»Veš, da obstajajo eni superjunaki Incredibles? Veš, kako se jim reče? Incredibles.« - Otrok 2

Vir: https://www.facebook.com/nezaslisana/

Nezaslišana je ženska na sebi lasten, nefiltriran način, a z neskončno ljubeznijo in veliko humorja, ki je za to vse nujen. Obožuje besede v našem in v tujih jezikih, če pa ji kakšna manjka, si jo kar sama izmisli. Poganjajo jo dobre knjige, smeh, močna kava, želja po ustvarjanju in po dogodivščinah z možem in dvema otrokoma – v pričakovanju tretjega. Želi povedati tako kot je v resnici – razen, če se da narediti bolj smešno.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj