Na vsebino

Minljivost

V hitrem življenjskem tempu, ki nam ga narekuje sodobna družba, le redko kdo zna pritisniti na tipko "pause" in si vzeti čas zase. Se posvetiti samemu sebi, storiti nekaj zase. Nekaj, kar ti je nekoč bil ritual, danes pa le še spomin na neke boljše čase. Se ustaviti, pogledati okoli sebe ali pa zamisliti. Kdo smo, kaj smo, kje smo.

V programu lanskoletnega Črnfesta, festivala, ki dva tedna drži staro mestno jedro Črnomlja pri življenju, smo predstavili tudi film Kolpa - Kupa - Koupa. Film, ki ga priporočam vsakemu prebivalcu obkolpskih vasi, čeprav je film posnet na območju okoli Kočevja.Čustvene zgodbe ljudi, te in one strani Kolpe, ki govorijo o povezanosti, ki jo je reka skozi leta gradila in nikoli razdruževala. Odlični kadri, ki prikazujejo najmanjšo podrobnost lepot reke. Za slednje je skrbela mlada ekipa ustvarjalcev pod budnim očesom starejših, izkušenih mentorjev. Ekipa, ki dela projekte na svetovni ravni.

Danes zjutraj (četrtek) me je ob že skoraj rednem vsakodnevnem jutranjem "listanju" po Facebooku šokirala novica o smrti znanca. V bistvu sva se poznala, srečala pa nikoli. Zgolj slišala po telefonu. Jure bi moral lani priti na projekcijo in obiskovalcem Črnfesta kot producent filma iz prve roke povedati, kako je potekalo snemanje. Kako je nastajal film, ki je navdušil vse udeležence projekcije, ki niso mogli verjeti, da takšni posnetki in glasba nastajajo pod prsti in očesi ljudi v naši bližini.
Z Juretom sva se takrat velikokrat slišala po telefonu, kako bomo izpeljali zadevo. Ali pride ali ne. Nažalost takrat ni mogel priti.
Jure je danes odšel.

Zanimivo, da se me je to danes toliko dotaknilo, ko pa se nikoli nisva srečala. Mogoče zato, ker sem zelo cenil njegovo delo? Mogoče zato, ker je približno starosti mojih staršev? Mogoče ...

Ob takšnih trenutkih se ustavim. Ustavim tempo. Enostavno sam od sebe. Začnem razmišljati o naši minljivosti. Sploh, če se zgodi smrt, tako nenadna, brez predhodnega opozorila, kakor Juretova.
Razmišljam o tem, kolikšen čas nam je namenjen na tem svetu. In kaj je potem, če je kaj? Vsak ima svoje svobodno prepričanje.

Zato živimo ne iz danes na jutri, ampak za vsako naslednjo sekundo, ki nam je namenjena.

Juretu v spomin eden izmed njegovih mnogih izdelkov.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj