Na vsebino

Naš Volvo

Avtomobil s katerim preživljam čas in kilometre od pumpe do pumpe

V preteklem tednu sem pisal o obdobju o katerem nikoli ne govorimo in se ga večina niti ne zaveda. To je obdobje, ki traja od obiska ene bencinske pumpe do obiska druge, oziroma obdobje od polnega rezervoarja našega avtomobila ali motocikla, do trenutka, ko se prižge lučka za gorivo. Danes bom govoril o tem, s katerim vozilom, jaz preživljam čas in kilometre od pumpe do pumpe.

Avto, ki ga vozim ni nič posebnega, vendar kljub temu je malo avtomobilov, s katerimi bi ga bil pripravljen zamenjati. Ko sva s parterko začela kupovati skupni avto, se je kmalu izkazalo, da bo to večji izziv, kot sva si sprva predstavljala. Najti vozilo, ki bi nama bilo obema všeč in si ga hkrati lahko privoščiva, je bila zelo težka naloga.

V bistvu sva na enem izmed najinih prvih zmenkov ugotovila, da imava skupni najljubši avto. To je tretja generacija Land rover Range roverja, za katerega pa takrat nisva imela dovolj denarja. Danes se jih da dobiti relativno poceni, vendar vsi stroški, ki pridejo zraven so še vedno zelo visoki. Ta avto ne velja za najbolj zanesljivega, kar pomeni, da lahko hitro nastanejo še dodatni nepričakovani stroški. Kljub temu, pa je ta avtomobil še vedno na najinem seznamu vozil, ki jih želiva imeti.

Glede na to, da Range rover ni bila opcija, sva morala iskati naprej. Strinjala sva se, da bova vzela karavana. Tako sva se odločila, ker meniva, da so enoprostorci kljub praktičnosti, za starejše ljudi in zato, ker sta bila edina dva SUVa, ki sta nama všeč, predraga za naju. Za limuzino ali kombilimuzino se nisva odločila predvsem zato, ker nama večinoma niso všeč in ker so karavani ponavadi bolj vsestransko uporabni.

Izbor sva hitro zožala tudi kar se tiče blagovnih znamk. Veliko je takšnih avtomobilskih blagovnih znamk, ki niso všeč ne meni in ne njej. Naprimer izmed vseh serijskih nemških avtomobilskih blagovnih znamk, sta nama všeč le Mercedes-Benz in Porsche. Vsi pa vemo, da Porsche ne dela karavanov. Strinjala sva se, da ne želiva imeti nemškega avtomobila, prav tako ne francoskega, še manj pa češkega, španskega ali korejskega. Meni so sicer všeč nekatere japonske avtomobilske blagovne znamke, vendar pri moji partnerki tudi to ni šlo čez. Alfa Romeo nama je sicer obema všeč, vendar tudi za itlijana se takrat nisva odločila.

Zdelo se je že, da avtomobil za naju sploh ne obstaja in da bova morala kupiti kr en avto, ki ne bo všeč ne meni in ne njej. Po dolgem brskanju po spletu se je izkazalo, da pa to le ni res. Slučajno sem naletel na avto na katerega sem čisto pozabil in ko sem partnerki predlagal, da bi to lahko bil najin prvi skupni avto, se je takoj strinjala. Za najin prvi avto sva izbrala Šveda. Kupila sva Volvota V50, ki je eden redkih avtov, ki zadovoljuje vse najine potrebe, kar se tiče avtomobilov.

Pri najinem Volvotu nama je najbolj všeč njegova brezčasna oblika. Avto ni agresiven in ima preproste in čiste linije tako na zunanjosti, kot tudi v notranjosti. Avto ne izstopa na noben način, in za moje pojme je preprosto lep. Ni bahav in ne želi si biti nekaj kar ni. To je avto, ki mi je bil všeč takoj, ko je prišel na trg leta 2004, vendar pa sem skozi leta na njega pozabi. Verjetno ravno zaradi tega, ker je to avtomobil, ki ne išče pozornosti.

Najin Volvo nima popolnoma nič dodatne opreme in takšen mi je najbolj všeč. Ne maram, kadar proizvajalci v avtomobile namečejo preveč stvari, ki jih človek v bistvu sploh ne potrebuje. To so stvari, ki se začnejo prej ali slej kvariti in njihovo popravilo ni nikoli poceni. Vožnja je zelo udobna in edina stvar, ki me na avtu moti je, da Švedi niso bolje izkoristili prtljažnega prostora.

O najinem Volvotu bi lahko govoril in ga hvalil v nedogled, ampak na koncu sta pomembni le dve vprašanji. Ali je to avtomobil, ki bi ga po vseh izkušnjah ponovno kupil in ali ali je to avtomobil, ki bi ga priporočil prijatelju.

Moj odgovor na prvo vprašanje, bi bil definitivno DA. Vse kar bi naredil drugače je, da bi izbral svetlo notranjost. Vse ostalo bi pustil enako. Kar se tiče drugega vprašanja bi pa rekel tako. Če bi prijatelj iskal zgolj zanesljiv in ekonomičen avtomobil in mu nič drugega ni pomembno mu Volvota V50 ne bi priporočil. Če pa mu avto pomeni nekaj več kot zgolj prevozno sredstvo in če zna ceniti stvari, kot je dobra oblika in dobro počutje, pa bi mu Volvota kot je naš, brez zadržkov priporočil.

Kateri bo naš naslednji avto? Kot sem že omenil, je še vedno na seznamu vozil, ki si jih s partnerko želiva imeti, Land rover Range rover tretje generacije. Poleg taga avtomobila pa sta na najinem seznamu še Volvo XC90 prve generacije in Volvo XC70 druge generacije. Kot vidite seznam ni zelo dolg. To pomeni, da s partnerko točno veva kakšen avto si želiva imeti in kaj od avta pričakujeva.

Kljub temu, da si želim v življenju preizkusiti čim več avtomobilo, pa si hkrati želim, da bi nam naš Volvo še dolgo dobro služil. V preteklosti smo že gledali, da bi ga morda zamenjal za kateri drugi avto, vendar še vedno smo prišli do zaključka, da imava točno takšen avto kot si ga želiva in si ga lahko privoščiva.

Z našim Volvotom smo že velikokrat obiskali bencinsko pumpo in trudimo se, da bi bila obdobja od pumpe do pumpe čim bolj zanimiva in nepozabna. Najdaljše razdalje, ki smo jih naredili so bile Firence, Dunaj, Budimpešta ter Dubrovnik. To niso zelo dolge razdalje in upamo, da se bomo imeli priložnost z našim Volvotom odpeljati še veliko dlje.

S katerim avtom pa vi preživljate čas in kilometre od pumpe do pumpe? Bi ponovno kupili enak avto kot ga imate in ali bi ga predlagali prijatelju?

Vir: JV

Oblikovalec notranjih prostor in produktov, v iskanju dobrih občutkov. Estet, ki ga navdihujejo brezčasne in trajnostne rešitve izboljševanja kakovosti bivanja in potovanja skozi življenje. V avtomobilih in motociklih vidi več, kot zgolj prevozno sredstvo. Uživa v preprostosti in ne razume prehitrega razvoja tehnologije. Svoje izkušnje deli z vami, ker ni potrebe, da bi ponavljali njegove napake.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj