Na vsebino

Nekritična teleta

Imam občutek, da nas svetovno medijsko tržišče, ali kako bi to imenovali, vsakodnevno pumpa z informacijami, ki nas odvračajo od aktualno pomembnih stvari. Saj to je, verjamem, večini že tako in tako jasno. Ampak mi se sploh ne potrudimo upreti temu. Že sami se raje ne obremenjujemo z nekimi "težkimi" temami, ampak namesto novice o bombardiranju v Siriji, kliknemo na novico o ropu nakita Kim Kardashian. Tiče se nas nič od tega. No, če vzamemo domač primer. Raje kliknemo recimo na novico o tem, kaj je nekdo rekel v Big Brotherju, kot to, da je slovenski minister za trgovino dal zeleno luč podpisu sporazuma CETA. To je primer kar se tiče spleta. Internet nas je tako ali tako zasvojil. Brez njega si pa res več ne znamo predstavljati vsakdanjika. Kar je na internetu, je sveto. Predvsem pri mladih. Oziroma vseh tistih, ki uporabljajo internet. Teh pa nas je danes velika večina.

Dnevno spremljam politično sceno, kar nekateri moji prijatelji ne odobravajo in se jim tudi ne zdi smiselno. Slovensko, malo hrvaško, še malo manj srbsko in bosansko in še manj, pa vendar dovolj, svetovno politično sceno z ameriško na čelu. Zanima me, kaj se dogaja v naši državi ter regiji in menim, da je to pomembno za razgledanost kakor tudi kritičnost vsakega državljana. Mladi sploh niso aktivni volivci in udeležba je vsako leto manjša. Zakaj?

Predtem nam je vir novic bila tele-vizija. To je medij, ki se ga zvesto poslužujejo predvsem starejši. V upokojitvi, ki so jo komaj dočakali, kakor tudi komaj dočakajo torke, srede in četrtke, ko že nekaj krepkih minut pred začetkom delovnega časa stojijo pred vrati trgovine. S palicami in pomožnimi vozički. Njim je to glavnina življenja. Res, zdaj imajo čas in se v politiko lahko poglobijo. Veliko pomembnost jim predstavlja, da ujamejo predvajanje Dnevnika ali Odmevov ali katere druge informativne oddaje. Naslednji dan obvladajo politično sceno do milimetra natančno. Ne moreš jih prepričati niti v eno niti v drugo stran. In spet naslednji dan se lahko stanje obrne v popolnoma nasprotno stran. Odvisno, kako povedo na tele-viziji. Starejši so aktivni volivci!

Na koncu pa so tu še tele-foni. Nima smisla zgubljat preveč besed, ali ne? Ironično to napišem jaz, ki telefon odložim tik preden zaspim, in ga ponovno v roke vzamem takoj, ko se zbudim. Tele!

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj