Na vsebino

O, glej, glej, celulit imam!

Po naslovu sodeč ste zagotovo že bili veseli, da boste videli moj »celulitek« v vsej svoji veličini in globini. Ampak, ne! Ne, ne, dragi moji bralci, to čast imajo le izbrani.

Pa tudi, le zakaj bi vam kazala mojega, če imate svojega!

Dajmo se rajši lotiti te nadvse pereče tematike, ki prihaja v ospredje ravno v pomladnih mesecih, ko že ptički na veji čivkajo o njegovem veličanstvu, g. Celulitu!

Mesec marec je zagotovo čas, ko je glavna tema v tem našem ljubem ozračju in edini problem, ki ga imajo ženske, celulit in še enkrat celulit. Razen seveda tistih par procentov srečnic, ki ne vedo, kaj je to. Poklon vsem vam! Ostale se imamo vsaj kaj za pogovarjati.

Marec je mesec, ko po dolgem zimskem spanju končno posijejo prvi in kot žamet mehki sončni žarki na naše (še vedno) kosmate in od zime pobeljene nogice. Ko se nobena od nas noče zares pogledati v ogledalo pri naravni svetlobi. Ko vlečemo trebuh noter in iščemo pravi kot, predvsem pa se rade gledamo samo od spredaj ali v ležečem položaju. Jah, ker se je zadaj in ob strani nabralo vsega malo preveč.

Četudi je tako, nič zato. Ravno pomlad je tisti čas, ko lahko ogromno naredimo na sebi, saj smo pri tem tudi dejansko energetsko podprti (beri prejšnji blog). Rezultati so resnično lepo vidni, če le namenimo kakšno minuto več časa samemu sebi. Predpoletni čas je namenjen razstrupljanju telesa, s pomočjo katerega iz organizma odplaknemo presežek toksinov, ki so se nabirali čez zimo in tako poskrbimo za boljšo prekrvavitev in limfni obtok ter posledično za celulit.

Nima smisla, da se lotevamo klasične definicije celulita, saj jo že vsi dobro poznate. Tokrat bomo na problematiko celulita pogledati z nivoja tradicionalne kitajske medicine in holističnega pristopa k razumevanju problema.

Po tradicionalni kitajski medicini naj bi celulit nastal zaradi stagnacije Qi-ja (naše življenjske energije), pomanjkanju Qi-ja v vranici in pomanjkanju Qi-ja ledvicah, saj je le-ta povezan z metabolizmom vode. Kadar Qi stagnira, pomeni, da ni pretočnosti v telesu. Posledično ni možen pravilen prenos telesnih tekočim ter izločanje odpadnih snovi preko limfnega sistema in čistilnih organov ven iz telesa. V vseh teh primerih je najbolj priporočljiva manualna limfna drenaža v kombinaciji z masažo celotnega telesa oz. masažo na kritičnih predelih, saj s tem spodbudimo delovanje limfe in odstranjevanje toksinov iz vezivnega tkiva.

Tam, kjer zadeva stagnira, se torej nabira. Tam, kjer je pretočno, tam je telo močno.

V poplavi tisočerih aparatur in naprav, človek dejansko več ne ve, kaj bi uporabil in kaj je realno učinkovito. Poleg tega pa se vsako leto na trgu pojavi nova revolucionarna rešitev, ki naj bi čudežno rešila vse naše težave z viškom kilogramov, s celulitom in z zastajanjem vode. Prosim, ne nasedajte marketinškim prodajnim fintam. Če bi vse to delovalo tako učinkovito kot prikazujejo, bi po svetu hodili samo še Keni in Barbike. Bilo bi lepo, če bi le bilo tako enostavno. Ne trdim sicer, da katera od teh zadev v določeni meri ne pomaga. Tudi sama sem namreč že marsikaj preizkusila v svojem osebnem boju s celulitom. Ampak v končni fazi, nobena od teh zadev ne bo dala takšnih rezultatov oz. jih boste zelo drago preplačali, če vas nekje vmes ne bo prijela še izurjena terapevtska roka. Kajti moč je vedno bila in bo v rokah, energija pa v dotiku.

Poleg tega pa se moramo zavedati dejstva, da ni vse dobro za vse. Četudi gre za obravnavanje celulita kot takega, je vsak od nas individuum in mora biti kot tak tudi deležen individualne obravnave glede na stanje, tip in strukturo kože, stil življenja, gibanje, prehrano, starost, poklic ipd.

V TKM se ljudje konstitucijsko oz. morfološko delimo v osnovi na 5 tipov, in sicer ledvični, jetrni, srčni, pljuči in vranični tip. Ali po domače »hruške«, »jabolka«, »peščene ure« itd.

Če ste npr. vranični tip ženske in ste videli, kako se je sosedi (katera je npr. jetrni tip) učvrstila in privzdignila ritka po nekaj tretmajih, to še ne pomeni, da se bo to zgodilo tudi vam. In ne, to ne pomeni, da vas bog ali tisti, katerega častite, nima rad. To samo pomeni, da ste rahlo determinirani z nivoja vaše dedne konstitucije oz. oblike in morfologije. Enako velja za ženske čistega srčnega tipa (»jabolka«). Te nikoli ne bodo imele celulita na nogah, vendar se jim bo vsa maščoba v večini nabirala okoli trebuha in/ali na rokah. Nasprotno pa jetrni tip ženske (»peščena ura«), prepoznamo po ozkem pasu na eni in t.i. jahalnimi hlačkami na drugi strani ter pojav celulita predvsem v tem predelu telesa.

Vse to nam torej govori o tem, da ni enostavne in enoznačne rešitve za vse. Tu moramo gledati celostno sliko, pa čeprav gre v tem primeru samo za na videz »nedolžen« celulit. Le celovit pristop daje prave in trajne rezultate, s potrebnim delovanjem na vzroku, ne le na krpanju vidnih simptomov in posledic.

Zakaj je nujno toliko govoriti o celulitu in zakaj se ga je treba lotiti celostno?

Najprej moraš razumeti eno stvar. Če ješ neumnosti in se premalo giblješ, ti že zdrava kmečka pamet da vedeti, kje moraš najprej začeti pri odpravljanju omenjenega problema. Eno je celulit, ki nastane zaradi slabega prehranjevanja in pomanjkanja gibanja, torej gre za celulit, ki je posledica nezdravega življenjskega sloga. Tu je logika popolnoma jasna in tak celulit je praviloma tudi najlažje odpravljiv. Problem pa predstavlja trdovraten celulit, ki kar vztraja in ostaja, kljub temu da se mi prehranjujemo zdravo in se zadosti gibljemo.

Celulit je na žalost postal zelo pereč problem današnje družbe in že dolgo ni zgolj estetski, temveč tudi zdravstveni problem. Še večji problem pa je ta, da celulit že kar nekaj časa ni rezerviran samo za ženski del populacije, ampak ga ima v današnjih časih tudi vse več moških. S čimer si lahko vsi skupaj samo potrdimo, da smo rahlo zašli s svojih naravnih poti in iz svojega bistva.

Pomanjkanje gibanja (moški so bili v osnovi lovci in veliko bolj fizično aktivni kot ženske, ki jim je bila dodeljena materinska vloga) in predvsem vsa ta izumetničena, predelana in nenaravna hrana, ki je polna dodatkov, konzervansov in fitoestrogenov, vpliva na to, da se tudi struktura moških celic spreminja. In dejansko ni iz trte zvito, da so današnji moški veliko bolj poženstveni in s precej manj dlak po telesu, kot je bilo to recimo šele 100 let nazaj.

Pri ženskah pa t.i. kemični motilci povzročajo še večje težave, predvsem kar se tiče njihovega menstrualnega cikla, PMS-a, nabiranju odvečnih kilogramov in maščob, čustvenega nihanja, zatekanja, zabuhlosti itd. Vam je dobro poznano, a ne? Doba industrializacije in preslaba skrb zase je naredila svoje. Žal.

Človek je celotno zgodovino svojega bivanja na planetu Zemlja iskal rešitve za vse svoje (zdravstvene) probleme v naravi. Danes pa sodoben človek na vsakem koraku išče bližnjice in krajšnice. Te krajšnice pa se na koncu vedno odrazijo tudi na telesu, na našo žalost. Potrebno se bo znova vrniti k sebi in naravi ter si nameniti kakšno minuto več, pa bo telo samo aktiviralo svoje samoozdravitvene sposobnosti. Le omogočiti mu moramo prave pogoje.

Če želite dalj časa trajajoče učinke, se je zadeve potrebno lotiti celostno. Nič ni zastalo iz nič in vse izvira iz nas. Vsak vmesni ukrep daje samo vmesne in polovičarske rezultate. Za lastno telo je potrebno skrbeti skozi celo leto (prilagojeno seveda glede na zahteve letnega časa) in ne le zadnja dva meseca, preden oblečemo kratke hlače in kopalke.

Če telesu ne dajemo osnovnega spoštovanja, nam ga tudi samo ne more vrniti nazaj.

Naše telo je naš tempelj. Vsaj moralo bi biti tako. Zato ne ravnajmo z njim, kot da je smetišče, ker nosimo posledice samo mi in nihče drug.

Emocionalni vidik celulita:

Če sedaj pogledamo na celulit z nekoliko bolj energetskega nivoja in s psihološkega vidika, torej z nivoja naših misli in čustev (naš energetski ustroj), pa naj bi trdovraten celulit nastal kot odziv našega telesa na preveliko količino čustev, predvsem potlačene jeze in samokaznovanja. Torej čustev, ki smo jih dolgo kopičili v sebi in jih nismo mogli ali znali izraziti že iz ranega otroštva. V tem primeru govorimo o čustvenih blokadah, ki ustvarjajo neravnovesje na energetskem nivoju in posledično tudi na fizičnem telesu. Vendar več o tem raje v katerem izmed mojih naslednjih blogov.

Ena stvar je torej vedenje, kako se celulita hitro znebiti pred poletjem, kar je tudi fizičnim očem lahko vidno. Druga stvar je pa zavedanje, kako je celulit nastal in kako lahko preventivno vplivamo na njegov nastanek oz. na zmanjšanje že nastalih posledic.

Cilj na fizičnem nivoju:

Na telesnem nivoju moramo spraviti zadeve v akcijo in v gibanje. Tam, kjer je stagnacija, tam ni pretoka, zato primarno delamo na pospešitvi telesne mikrocirkulacije in limfnega sistema. Limfa za razliko od krvi nima svoje črpalke (srca), ki bi jo poganjala po telesu, kot srce poganja kri. Glavni vir, kako spodbudimo našo počasno in spečo limfo, pa je gibanje. Ob tem dejstvu nam je lahko takoj jasno, zakaj ima v današnjem sodobnem času toliko ljudi probleme z zastajanjem limfe in ostalih telesnih tekočin. Premalo gibanja! Uporabi kolo ali pojdi peš, ko je le mogoče. Gibaj. Gibaj. Gibaj! In tvoje telo bo lahko, tvoj korak pa lažji!

Moje delo je le polovica te zgodbe. Druga polovica je rezervirana za vas. Rezultat bo zagotovo viden, trajanje tega rezultata pa je odvisno izključno od vas samih. Saj veste, ni krajšnic, zato le veselo na delo!

Nauk te zgodbe: VZEMI SI ČAS ZASE!

In vzemi si čas za svoj »celulitek«, saj tudi on potrebuje vso tvojo ljubezen in pozornost, da lahko nato veselo odide h komu drugemu na obisk! ;)

Prihajajočo pomlad in poletje vam želim veliko lahkotnih korakov in gladkih nogic, ki bodo ob toplih dneh z veseljem oblekle svojo najljubšo poletno oblekico in kopalke.

P.S.: Sledi nadaljevanje te zgodbe … BYE BYE CELULIT! DOBRODOŠLE GLADKE NOGICE! Do naslednjič …

Z vami in za vas!

Z ljubeznijo!

Vir: Hollisana
Ines Matkovič

Ines Matkovič

hollisana.si

Velika ljubiteljica narave in naravnega zdravljenja. Po svoji osnovni izobrazbi univ. dipl. psihologinja, v svojem srcu in duši pa zagotovo naturopatinja oz. terapevtka holistične medicine. In to je tudi osnova iz katere izhaja pri svojem delu s ciljem vračanja nazaj k svojemu izvoru, k svojemu bistvu. Sodoben način življenja nas je oddaljil od narave in njenih (bio)ritmov, ki se prav tako nahajajo v vsakem izmed nas. Telo nam ves čas govori, le prisluhniti mu moramo znati.

Ravnovesje je ključ do optimalnega zdravja in srečnega življenja. V svojih blogih nam razkriva male in velike skrivnosti, kako lahko vse to dosegamo in kako si lahko pri tem na naraven način pomagamo predvsem sami. Kajti ključ do rešitve se skriva samo in edino v nas"

Z vami in za vas!

Z ljubeznijo!

LOGOTIP-PIKICE-300x216.png

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj