Na vsebino

Obšolske dejavnosti slovenskih mam

Pozdravljena, spoštovana mati!

Zdaj pa spet šola, ne?

A ste se je kaj veselili?

Jaz sem se je, priznam, evo. Veselila sem se, da bosta Otrok 1 in Otrok 2 spet deležna strukturiranega preživljanja časa v družbi vrstnikov. Veselila sta se tudi ona dva, ker jima je družba matere postala pretežno dosadna že enkrat aprila.

Skrbi te? Saj vem, mene tudi. Nova učiteljica, nova vzgojiteljica, nova snov, spet vse nekoliko bolj zahtevno kot lani, če sploh ne omenjamo, da institucionalna vzgoja in izobraževanje naših otrok nista bila tako kontinuirana kot bi morala biti.

Aja, ne. Ti zganjaš vik in krik, ker je nekdo omenil, da morajo otroci v šolo z maskami. Da jim bodo ukradli otroštvo, otroci potrebujejo pogled na obraz učiteljice in na njen nasmeh, ne, draga učiteljica, sploh se nima smisla truditi biti prijazna in dobra, če te naši sončki itak ne morejo videti v obraz, te bodo dojemali kot grozljivo nevarnost.

Vse sočutne in čuteče mame (trejdmark) čutijo veliko tesnobo, ker bo njihovim sončkom kratena svoboda. Izgubili bodo zaupanje v odrasle osebe, sposobnost branja nebesednega jezika in neizogibno odrasli v sociopate.

Mislim, da si pozabila, da otroci mnogo raje sledijo svojim občutkom in pameti kot priporočilom NIJZ. Če se bo Matevžku zazdelo, da težje diha z masko, si jo bo pač povlekel pod nos. Ne bo razmišljal o tem, kako nad njim izvajajo opresijo in čemu, oj čemu, mu v hramu učenosti onemogočajo življenje s polnimi pljučmi. Pač si jo bo povlekel malce dol. Polonci se pa fino zdi, ker ima masko z bleščicami, in jo bo nosila, dokler se ne bo prva prijateljica naveličala nošenja maske. Potem bodo do nadaljnjega nanje malo pozabile.

V teh dneh sem tukaj videla precej fotografij z lokalnih šol iz prvega šolskega dne. Edina opresija, ki sem jo zaznala, je bila teža šolskih torb in to, kako zgodaj so morali vstati. Nad tem in njihovim vplivom na zdravje se nihče več ne zgraža, čeprav bodo imele mogoče bolj daljnosežne posledice. Ali pa ne. Saj nihče ne ve. Kot za te glupe maske.

Draga somati in soati, s kakšnim odnosom se bo vajin sonček odpravil v šolo, je odvisno predvsem od tega, s kakšnim odnosom ga bosta tja vidva odpremila. Če boš ob njegovem prestopu šolskega pragu vnaprej preventivno vila roke in preklinjala državo, ki dopušča, da se take stvari dogajajo, mu najbrž ne bo vseeno, čeprav mu ni čisto jasno, zakaj. Če mu boš povedala, da bo v šoli fino, da se bo vsega in svašta naučil in izvedel, da se bo družil s prijatelji (verjemi, otroci bodo našli način za druženje, če se jih bo nekdo še tako trudil ločiti in zapreti vsakega v svoj skafander – kar jih ne bodo), da so učiteljice in učitelji prijazni in jim hočejo dobro (kar jim – čeprav včasih kateri to kaže na čuden način ali sploh ne), ti bo verjel in se ne bo preveč sekiral.

Otroci pri enajstih, dvanajstih, trinajstih in več letih imajo povečini tako ogromne stvari, da jim je to maskiranje in vedenje v skladu s priporočili NIJZ čisto postranska zadeva.

Vsaj tako verjamem jaz. Mogoče sem pa jaz čudna, najbrž bom pa prav kmalu izvedela tudi, da sem ovca. Nič me ne moti. Ovca je plemenita žival in samo želim si lahko, da bi bilo od mene toliko koristi kot od ovce.

Miren začetek šolskega leta želim vsem vpletenim, pojdite v šolo po znanje, ne delat sranja.

Vir: https://www.facebook.com/nezaslisana/

Nezaslišana je ženska na sebi lasten, nefiltriran način, a z neskončno ljubeznijo in veliko humorja, ki je za to vse nujen. Obožuje besede v našem in v tujih jezikih, če pa ji kakšna manjka, si jo kar sama izmisli. Poganjajo jo dobre knjige, smeh, močna kava, želja po ustvarjanju in po dogodivščinah z možem in dvema otrokoma – v pričakovanju tretjega. Želi povedati tako kot je v resnici – razen, če se da narediti bolj smešno.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj