Na vsebino

Ojoj, v avtu se je prižgala lučka

Ko se vam na avtomobilu prižge lučka, ki ponazarja motor avtomobila, občutek ni čisto nič prijeten. To se je zgodilo nam v preteklem tednu. Prepričani smo bili lahko samo to, da bo sledil nek strošek.

Nismo vedeli kako visok bo ta strošek in zato smo bili kar malo nervozni. V takšnih primerih gredo človeku po glavi razno razne misli in scenariji. Pripravljamo se na najslabše, čeprav po tihem upamo na najbolj ugoden razplet.

Avto smo nemudoma peljali na pregled k splošnemu serviserju, ker nas je skrbelo, da bi na avtu lahko prišlo do večjih okvar, če bi se še naprej vozili. Na splošnem servisu so nam povedali, da je zadeva preveč zapletena za njih in naj avto raje zapeljemo na uradni VOLVO servis.

Takrat mi je že padel mrak na oči. Splošno je znano, da so uradni servisi dragi in takoj sem pomisli, da bo popravilo koštalo celo premoženje. Kljub temu sem avto zapelja na VOLVO servis in upal na najboljše.

Sprva sem sumil da je težava s filtrom trdih delcev. Ti filtri so vgrajeni v avtomobile z dizelskimi motorji in so kar znani, da znajo povzročati težave. Težave pa povzročajo predvsem takrat, kadar z dizlom pretežno delamo kratke razdalje in avtu ne dovolimo, da bi naredil regeneracijo filtra. To je težava, ki jo potihem pričakujem, saj tudi naš avto večino kilometrov naredi po mestu. Daljše razdalje delamo le kadar gremo v Belo krajino, kar pa se zadnje čase ne dogaja prav pogosto.

Bolj kot sem raziskoval kakšen vpliv imajo kratke razdalje in mestna vožnja na sodobne avtomobile z dizel motorji, bolj sem se zavedal, da moramo nujno zamenjati avto. Naš avto nam je sicer zelo všeč, vendar žal ni namenjen za mesta in za takšen način vožnje kot ga imamo mi.

Zaključili smo, da moramo našega dizla čim prej zamenjati z bencinarjem. Zato, da se bomo mi izognili nepotrebnim stroškom in zato, da bo avto še naprej tako dobro delal kot do zdaj. Strošek menjave filtra trdih delcev se namreč giblje okrog 800 €, kar je za nas precejšen znesek.

Na splošnem servisu so nam tudi omenili, da jim njihov sistem javlja napako na vbrizgalnih šobah. No super, sem si misli, saj je to tudi strošek, ki nikakor ne more koštati manj od 1000 €. Ob vsem tem sem že začel razmišljati, da bo potrebno spremniti plane za dopust, ali pa na letošnji dopust popolnoma pozabiti.

Iz uradnega VOLVO servisa so nas obvestili, da je sicer napaka povezana s filtrom trdih delcev, ampak da je s samim filtrom vse v redu. Takrat se mi je iz srca odvalila skala. Šlo je samo za sneto žičko, ki so jo ponovno namestili. Kljub temu, da gre za preprosto popravilo pa je bilo avto vseeno potrebno priklopiti na diagnostično napravo in resetirati napako.

Sporočili so nam tudi, da napaka ni bila povezana z vbrizgalnimi šobami, vendar so kljub temu tudi šobe ponovno skalibrirati. Po pravici povedano sem bil tudi sam skeptičen, da so za napako krive šobe, saj dobro skrbimo zanje.

Na koncu se je vse dobro izšlo. Strošek ni bil prevelik in lahko bomo šli na dopust. Hvala bogu, da je splošni serviser predlagal obisk uradnega VOLVO seviserja, saj bi oni napako odpravljali na čisto drugem koncu, kar bi nas na koncu prišlo še dražje.

Kljub temu pa bomo avto prodali nekomu, ki upamo, da bo vsaj približno tako dobro skrbel zanj, kot smo mi. Mi bomo pa kupili bencinarja, vendar se nam niti približno ne sanja katerega. Igramo se celo z mislijo, da sploh ne bi imeli svojega avtomobila, ampak bi ga po potrebi najemali. Za Belo krajino se to morda zdi kot absurd, vendar v Ljubljani bi to bilo popolnoma izvedljivo.

Moramo še preračunati katera opcija je najbolj ugodna za nas. Morda se na koncu res izkaže, da je v našem primeru cenejši najem kot pa nakup. Moram pa priznat, da je misel da bi bili brez avta kar malo zastrašujoča. Avto namreč daje občutek, da gremo lahko kamorkoli, kadarkoli se nam zazdi. Razen če je pokvarjen, seveda.

Kaj pa vi? A pravilno uporabljate svojega dizla?

Vir: JV

Oblikovalec notranjih prostor in produktov, v iskanju dobrih občutkov. Estet, ki ga navdihujejo brezčasne in trajnostne rešitve izboljševanja kakovosti bivanja in potovanja skozi življenje. V avtomobilih in motociklih vidi več, kot zgolj prevozno sredstvo. Uživa v preprostosti in ne razume prehitrega razvoja tehnologije. Svoje izkušnje deli z vami, ker ni potrebe, da bi ponavljali njegove napake.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj