Na vsebino

Pazi komu se špotaš!

Ljudje se znamo velikokrat preko koga pritoževati in včasih to počnemo ne da bi se tega sploh zavedali. Pogosto se tudi zgodi, da kadar govorimo čez nekoga drugega pravzaprav špotamo sami sebe.

Ko začnemo tako razmišljati kmalu ugotovimo, da pravzaprav ni veliko ljudi katerim bi se lahko špotali. Morda bi se lahko špotali Donaldu Trampu, ampak bi kmalu ugotovili, da tudi to nima nobenega smisla, saj ga je izvolila naša rasa.

Velikokrat se pritožujejo učitelji, da njihovi učenci nič ne vejo. Govorijo, da nimajo pojma in ob tem pozabijo, da so oni tisti, ki bi jim morali dati pojem. Pravzaprav so plačani za to. Delodajalec se pritožujejo čez delavce, čeprav jih je sam zaposlil in uvedel v proces in mož se pritožuje čez ženo, čeprav si jo je sam izbral in zaprosil za roko.

Lahko bi našteval še in še takšnih primerov, vendar najhujši primer izmed vseh primerov je, kadar starši govorijo čez svoje otroke. Pravijo, da nimajo pojma o življenju in da ne znajo katere stvari so pomembne. Pritožujejo se da ne znajo z denarjem, da iz njih nikoli ne bo nič in da bodo zapravili vse kar so oni ustvarili.

Med vsem tem pritoževanjem pa pozabijo, da so sami tisti, ki bi jih morali podučiti o življenju, jih naučiti katere stvar so bolj pomembne in katere manj, jih naučiti delati z denarjem in jih vzpodbujati, da so lahko uspešni pri vsem česar se lotijo. Na žalost pa svojim otrokom med odraščanjem ne namenijo praktično nič časa in nato se čudijo zakaj niso prevzeli njihovih “dobrih” navad.

Ampak saj to ni nič narobe. Otroci ne rabijo napolniti čevljev svojih staršev, ampak morajo napolniti svoje čevlje. Ni jim treba strmeti za enakimi cilji kot njihovi starši, in ni prav od staršev da otrokom vsiljujejo svoje cilje. Prav je, da otrok živi svoje življenje na svoj način.

Če ste slučajno starš, ki je izjemno nezadovoljen s svojim otrokom vam žal ne morem reči nič drugega kot to, da ste si krivi sami. Druga stvar, ki vam jo lahko rečem pa je, da vam vašega nezadovoljstva ni potrebno razlagati okrog, saj to nikogar ne zanima.

Če nimate o svojih učencih, delavcih, partnerjih in o svojih potomcih nič dobrega za povedati potem je bolje da ste tiho. Če pa imate res hudo potrebo po tem, da morate nekoga nekomu špotati, potem je najbolje da špotate samega sebe samemu sebi.

Vir: JV

Oblikovalec notranjih prostor in produktov, v iskanju dobrih občutkov. Estet, ki ga navdihujejo brezčasne in trajnostne rešitve izboljševanja kakovosti bivanja in potovanja skozi življenje. V avtomobilih in motociklih vidi več, kot zgolj prevozno sredstvo. Uživa v preprostosti in ne razume prehitrega razvoja tehnologije. Svoje izkušnje deli z vami, ker ni potrebe, da bi ponavljali njegove napake.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj