Na vsebino

Pomlad in jetrni tip človeka

Ponekod po državi sneg še vedno vztraja in beli naše vrhove, vendar pa smo po TKM že z 8.2. stopili v obdobje pomladi. To nam jasno nakazujejo daljši dnevi in svetlejša jutra, kljub temu da nas ob jutrih in večerih še pošteno zazebe.

POMLAD je letni čas, ki ga po TKM oz. TEORIJI PETIH ELEMENTOV povezujemo z elementom LESA. Slednjega pa nadalje povezujemo z JETRI (organ) in ŽOLČNIKOM (podorgan). Prevladujoče čustvo je JEZA, okus je GRENAK, barva ZELENA. Jetra se vežejo še z zunanjim patogenim dejavnikom VETRA, povezujemo pa jih tudi s TETIVAMI, LIGAMENTI in OČMI.

Glavna funkcija in naloga jeter je, da so odgovorna za skladiščenje in uravnavanje količine krvi v obtoku. Skrbijo za prečiščevanje krvi in izločanje toksinov iz nje, za cirkulacijo in regulacijo, za gladek pretok Qi-ja po telesu v vse smeri, za menstrualne cikluse in seksualnost. Telesu prinašajo vitalno energijo in ga ščitijo pred agresivnimi zunanjimi (tujimi) energijami. Ustvarjajo harmonijo čustev in delujejo kot filter, jih izločajo in omogočajo njihovo kroženje.

Kot smo omenili že zadnjič, se vsak element povezuje tudi s prevladujočo MORFOLOGIJO oz. KONSTITUCIJSKIM TIPOM, ki ima znotraj tega tako svoje fizične kot psihične značilnosti. Večina nas je po navadi kombinacija (vsaj) dveh tipov, vendar pa je eden vedno prevladujoč.

JETRNI TIP ČLOVEKA najprej prepoznamo po njegovi lepi in proporcionalni postavi.

Če pogledamo držo, so rame, v odnosu na celoten trup, nekoliko navzad. Prsni koš je oblike trikotnika, boki in pas sta ozka, ramena široka, drža pa vzravnana.

Po navadi je njihova polt temna in že ob majhni količini sonca hitro in lepo porjavijo tudi tudi ostanejo dolgo rjavi. Prav tako so to po navadi osebe črnih las oz. temnih odtenkov. Imajo močne in bujne lase, močne in razmršene obrvi, temne in prodorne oči, oster pogled. So osebe, ki imajo po navadi nizko čelo in poudarjeno čeljustno linijo. Tako moški kot ženske so za svoj spol v primerjavi z ostalimi morfološkimi tipi bolj nagnjeni k poraščenosti telesa, tako parcialno kot celotno. Pri moških pa je značilna tudi pleša v obliki otočka zadaj na temenu glave.

Vedno so oblečini po zadnji modi in trendih, radi izstopajo in so v centru pozornosti.

Radi so lepi in urejeni, želijo biti najboljši in najpametnejši, imeti najboljši avto, partnerja ipd. Veliko jim pomeni zunanji izgled in dobra materialna osnova.

Karakterno so to izredno samozavestne, karizmatične in prodorne osebe. So tudi zelo tekmovalni, radi zmagujejo, ukazujejo in imajo svoj prav, zato so rojeni za vodilne vloge in pogosto zasedajo vodilne položaje.

Obožujejo hitrost in akcijo, rabijo adrenalinske športe, so vedno so v pogonu, sovražijo pa brezdelje in ljudi, ki so počasni in brez prave energije.

Jetrnemu tipu predstavljajo problem jutra, ker zelo težko vstanejo in rabijo po tem še kar nekaj časa, miru in tišine, da se sestavijo. Ko pa se bliža noč pa kar oživijo, saj so pravi »nočni ptiči«. Hodijo pozno spat in težko zaspijo, ker je glava polna misli. Ko so jetra v harmoniji in ravnovesju, so take osebe po naravi tudi zelo kreativne in ustvarjalne.

Ta morfološki tip je nagnjen k zakisanosti telesa, zato njihove zdravstvene težave večinoma izvirajo iz presežka kislin v telesu. Veliko moraj delati na detoksu ter razstrupljanju slednjega, saj jim toksini preveč zastajajo v telesu in nato v njem povzročajo draženje in različna vnetja.

Jetrni tip svojo energijo projicira predvsem navzven, zato jo lahko tudi hitro izgublja. Simptomi so sicer lahko zelo močni in boleči, vendar pa ima na srečo zelo dobre regeneracijske sposobnosti, zato je ta izguba energije le kratkotrajne narave. Take osebe lahko dosti grešijo in rabijo dolgo časa, da jih dejansko kaj sesuje.

So torej osebe, ki se rodijo z veliko energije, vendar če jo vseskozi nepravilno porabljajo, pride do neravnovesja jetrne energije. Jetrni tip povezujemo s povečanim doživljanjem čustva jeze, ki se kaže v vseh oblikah, kot npr. nepotrpežljivost, vzkipljivost, živčnost, arogantnost in ljubosumje. Lahko postajo vse bolj črnogledi, brezsrčni, zamerljivi, negativni, agresivni in maščevalni.

Če govorimo o občutku doživljanje jeze, obstajata dva tipa jetrne morfologije, in sicer prvi tip, ki je bolj nagnjen k izražanju jeze navzven. Tako osebo takoj prepoznamo in tudi slišimo. Potem pa je tukaj še drugi tip, ki je nagnjen k doživljanju oz. projiciranju jeze navznoter, kar iz energetskega vidila predstavlja večji problem. Taka oseba lahko izgleda navzven zelo prijazna in nasmejana, vendar pa navznoter kopiči ogromno silo čustev (do sebe ali drugih), ki nekega dne samo bruhnejo ven v obliki kroničnih bolezni. Ena izmed njih je tudi rak.

Če je element lesa v neravnovesju se to lahko kaže na eni strani kot njegov PRESEŽEK (eksces) ali kot MANJKO (deficit) na drugi strani. Oba pola tako torej predstavljata nek odklon od ravnovesja bodisi navzgor bodisi navzdol.

PRESEŽEK LESA

MANJKO LESA

FIZIČNI simptomi:

Tresavica, mravljinčenje, tiki, glavoboli in migrene na vrhnjem (teme) ali stranskem delu glave ter sencah, vnetje oči, glavkom, močne, boleče, močne in obilne menstruacije, išias, vnetje žolčnih kamnov

FIZIČNI simptomi:

Bolezni jeter (hepatitis, ciroza ipd.), šibke in neredne menstruacije, motnje vida, suhe oči, težave s tetivami in ligamenti, krhki in lomljivi nohti

PSIHIČNI simptomi:

Jezljivost, nenehno pritoževanje, izbruhi besa in agresije, močna želja po zmagi, tekmovalnost, zvračanje krivde na druge, obsedenost z akcijo, razdražljivost, koleričnost

PSIHIČNI simptomi:

Depresija, neodločnost, izogibanje vsakršnim konfliktom, občutki sramu, zadrege in ponižanost, frustriranost

HITRA IN UČINKOVITA POMOČ PRI JETRNEM TIPU:

PRIPOROČENO: vse kar je zeleno in grenko, torej GRENČINE: radič, koromač, regrat,

cikorija, artičoka, kopriva, rukola, janež, kurkuma, pegasti badelj.

ODSVETOVANO: kava, čokolada in kakav, mlečni izdelki, kruh in pekovske izdelke,

razhudniki (paradižnik, paprika, jajčevci ipd.), oreški, češnja, sliva,

pomaranča.

Ne jej poznih večerij! Nikoli po 18.uri, da lahko jetra opravljajo svojo prečiščevalno nalogo.

ZLATO PRAVILO: Človek, ne jezi se!:)

MOXA: gretje predela popka oz. tretje čakre (solarnega pleksusa), če so ti deli mrzli na otip.

Boljše delovanje jeter lahko spodbudimo z dodajanjem toplote, saj potrebujejo za pravilno delovanje višjo delovno temperaturo kot je naša telesna temperatura, in sicer cca. 40 stopinj.

GRELNE VREČKE: položimo jo spredaj pod ali nad popkom in čez dan pomikamo po coni trebuha po občutku. Zvečer preden gremo spat pa jo položimo pod desni rebrni lok, kjer se nahajajo jetra.

PRESLICA: pijte topel čaj iz preslice ali pa si naredite presličino kopel. Izkoristite čas in moč polne lune ter dni okoli nje. Lahko si naredite tudi kopel za noge v primeru, da nimate kopalne banje, vendar ni enako učinkovito, saj morata biti naša dva glavna čistilna organa (jetra in ledvice) potopljena v vodo, da se pravilno ogrejejo in tonificirajo. Preslica ima tudi učinek savne, saj spodbuja potenje in s tem hitrejše izločanje toksinov iz telesa.

POST: znova izkoristite čas energetsko ugodnih dni okoli polne lune, imejte postni dan ali dneve. Telesa ne obremenjujete s prehrano in prebavo, da se ima slednje moč ukvarjati z razstrupljanjem in odplavljanjem od večnih toksinov iz telesa. Pomagala bo tudi monodieta z izbranim sadjem ali pitje sadno-zelenjavnih smutijev ali v mrzli polovici leta goste zelenjavne juhe vseh vrst.

BACHOVE KAPLJICE: priporočljive cvetne esence, ki se vežejo na JETRNI tip in njegovo povečano doživljanje jeze: Agrimony, Beech, Chicory, Cherry Plum, Holly, Impatiens, Vine, Vervain, Rock Water, Oak ipd.

Naj vam bo pomlad posejana z zelenjem na vrtu, grenčinami na krožniku, sončnimi žarki na obrazu in veseljem v srcu!

Vir: Hollisana
Ines Matkovič

Ines Matkovič

hollisana.si

Velika ljubiteljica narave in naravnega zdravljenja. Po svoji osnovni izobrazbi univ. dipl. psihologinja, v svojem srcu in duši pa zagotovo naturopatinja oz. terapevtka holistične medicine. In to je tudi osnova iz katere izhaja pri svojem delu s ciljem vračanja nazaj k svojemu izvoru, k svojemu bistvu. Sodoben način življenja nas je oddaljil od narave in njenih (bio)ritmov, ki se prav tako nahajajo v vsakem izmed nas. Telo nam ves čas govori, le prisluhniti mu moramo znati.

Ravnovesje je ključ do optimalnega zdravja in srečnega življenja. V svojih blogih nam razkriva male in velike skrivnosti, kako lahko vse to dosegamo in kako si lahko pri tem na naraven način pomagamo predvsem sami. Kajti ključ do rešitve se skriva samo in edino v nas"

Z vami in za vas!

Z ljubeznijo!

LOGOTIP-PIKICE-300x216.png

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj