Na vsebino

S(T)ANJE

POT OB ŽICI

V Ljubljani vsako leto poteka Pohod in Tek trojk po Poti spominov in tovarištva. Pot (PST), ki se je nekoč imenovala Pot ob žici, poteka na dolžini 32,5 kilometrov po trasi bodeče žice, ki so jo med 2. svetovno vojno okoli Ljubljane postavili italijanski fašisti. Trasa, ki služi kot pomnik na neke temnejše čase naše zgodovine, je danes nepogrešljiv rekreativni prostor mnogih Ljubljančanov in Ljubljančank. Organiziran pohod pa je bil prvič izvedli leta 1957.

Zanimivo je, da sem pred tem dogodkom na internetu zasledil vabilo največje vladajoče stranke SMC (Stranka modernega centra), ki vabi v Ljubljano na pohod - Pot ob žici. A ni malce ironično, da na ta pohod vabi ista stranka, ki je na slovensko - hrvaško mejo postavila bodečo žico ter panelne ograje v dolžini 157 kilometrov.

Mogoče bi jim lahko nazaj poslali vabilo organizatorji pohoda po najjužnejši slovenski pešpoti od Damlja do Radenc. Saj je to zadnja leta na žalost postal belokranjski pohod ob žici in ograji ravno po zaslugi te stranke.

ODCEPITEV

Že večkrat smo na mnogih različnih sestankih, okroglih mizah, debatah, ugotavljali, da ni dobro, da je Bela krajina v istem košu z Novim mestom oziroma Dolenjsko. In to iz več različnih aspektov. Vedno, ko se upoštevajo neki statistični podatki, je stanje Bele krajine prikazano boljše kot dejansko je. Vse indikatorje na tabelah, diagramih dvigne novomeški višji standard. Pa naj bo to iz stališča šolstva, gospodarstva, brezposelnosti, ipd.

Prav tako raznorazni prilivi sredstev, ki so namenjeni Dolenjski in(!) Beli krajini, ostanejo nekje v Novem mestu oziroma jih pristojne dolenjske institucije posredujejo v manjši meri kot so bila namenjena. Ob pozivih in prošnjah, naj priliv preide iz posrednega v neposredni, se spet nekje vmes pojavi dolenjski posrednik, ki si za posredovanje odtrga nekakšen procent. Mogoče, bi prihodnost Bele krajine bila svetlejša, če bi se jo obravnavalo kot samostojno regijo. Saj, če nekdo Belokranjcu reče, da je Dolenjec, je isto kot da bi Vojvodincu rekel, da je Srb. Ali pa Kataloncu, da je Španec. Škotu, da je Britanec.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj