Na vsebino

Slovenska muzka

Če za primer glasbene scene vzamemo slovensko in pri tem upoštevamo samo kvalitetnejše vsebine (kjer izločimo vse tekstopisce nizkointeligenčnih besedil, glasbene producente, ki združujejo nezdružljivo ter raznorazne neuspele poskuse repanja politikov), lahko razberemo, da sta si alternativna glasba in takoimenovani "mainstream" na strogo ločenih bregovih. Celo več. Pristaše ene in druge subkulture bi lahko v določenih skupnih okoliščinah zasledili v konfliktu.

Na primer. V srednji šoli sem šel čez avtobusno postajo v Novem mestu. Imel sem oblečeno majico skupine Dan D. Na klopci na postaji je sedelo nekaj moških predstavnikov nasprotne subkulture, ki pa so na glas predvajali svojo "glasbo". Ko sem šel mimo njih so me napadali, najprej s pogledi, kasneje z zbadljivkami ter posmehovanji. Sicer nič dramatičnega, mnogokrat pa so se podobni incidenti končali brutalnejše.

Danes bi, po mojem mnenju, recept za uspeh in zelo široko množico poslušalcev in privržencev bil, če bi določena glasbena skupina ali posameznik igral ravno takšno glasbo, ki bi bila za alternativce ravno prav komercialna ter za "mainstream" poslušalce ravno prav alternativna. Kar je recimo uspelo skupini Big Foot Mama v začetku 90-tih, ko so bili na eni strani alternativno Demolition Group, na drugi strani pa komercialni Babilon. Big Foot Mama pa je našla in ubrala sredinsko pot, kar jih je na koncu naredilo zmagovalce.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj