Na vsebino

Slovenski avto leta 2020

Tisti, ki še ne veste, v soboto je na prvem programu slovenske televizije potekal izbor za slovenski avto leta 2020. Izmed petih finalistov, ki so bili v studiju, so na podlagi mnenja strokovne žirije in mnenja občinstva izbrali avtomobil, kateremu so nadeli to prestižno titulo.

In slovenski avto je?

Letošnje leto smo se Slovenci odločili, da bo naš avto leta Renault Clio. Priznam, da sem bil nad odločitvijo malenkost presenečen, ampak pozitivno. Pričakoval sem, da bo zmagovalec Volkswagen T-cross. Zakaj? Zato ker slovenci skoraj vedno izberemo Volkswagna in tudi zato, ker mi avto na prvi pogled deluje praktičen glede na njegovo velikost.

Drugo presenečenje pa je, da je Renault Clio v vsej svoji zgodovini prvič postal slovenski avto leta. Kako je to možno? Clio se je prvič pojavil leta 1990 in točno 30 let je potreboval, da je Slovence prepričal, da smo ga izbrali za naš avto leta. To me je presenetilo predvsem zato, ker so Cliota leta 1993 začeli proizvajati v Sloveniji. Vmes se je proizvodnja Cliota preselila drugam, ampak zdaj se je Clio zopet vrnil v novomeški revoz. To pomeni, da je Clio praktično naš, vendar to očitno ni dovolj, da bi postal slovenski avto leta.

Ampak saj ni pomembno kateri avto razglasimo za slovenski avto leta. Pomembno je kateri avto na koncu kupimo. A se je še kateri izmed vas pri nakupu avtomobila oziral na to ali ima naziv slovenski avto leta ali ne? Resnično dvomim. Ljudje kupimo avto, ki nam je všeč in je zanesljiv. Hotel sem še napisati, da kupimo avto katerega si lahko privoščimo, ampak tukaj nas pogosto zanese in gremo preko svojih zmožnosti. Nazivi pa nam ne pomenijo kaj dosti.

Clio je slovenski avto od vekomaj

Ampak Clio je letos samo uradno postal slovenski avto leta. Če pogledamo številke hitro opazimo, da je Clio slovenski avto že od davnega leta 1995. Renault Clio je že od tistega leta naprej najbolj prodajan avtomobil v Sloveniji. Morda ga res nismo krasili z raznimi nazivi in mu natikali kron, ampak ne glede na to je Clio avtomobil slovenskega naroda.

Redki so Slovenci, ki se nikoli v svojem življenju niso srečali s Cliotom. Če ga niso lastili sami, ga je pa skoraj sigurno imel stari oče ali sin. Mnogo je tudi takšnih voznikov, ki so vozniški izpit opravljali ravno z Renault Cliotom. Clio je bil njihov spremljevalec na poti do neodvisne avtomobilnosti in svobode, ki jo prinašjo cestne povezave.

Belokranjski avto leta

Kateri avtomobil izmed finalistov pa bi Belokranjci izbrali za belokranjski avto leta? Mislim, da lahko brez zadržkov za belokranjski avto leta pravtako razglasimo Renault Cliota. Zakaj? Zato ker je cenovno dostopen, uporaben, lepo oblikovan in preverjen. Konec koncev pa tudi zato, ker imamo v Beli krajini prodajalca in serviserja pri kateremu lahko Cliota kupimo in vzdržujemo. Tudi to je pomemben podatek kadar kupujem avto. Seveda pa ne smemo pozabiti, da Clio marsikateri belokranjski družini daje kruh na mizo, saj veliko belokranjskih rok v Revozu sestavlja ta avtomobil.

Clio je slovenski avto že 25 let, čeprav je letos šele prvič uradno dobil ta naziv. Če malenkost pretiravam bi celo lahko rekel, da je Clio na nek način oblikoval slovenski narod. Clio je vozilo slovenskega naroda in ob tem se sprašujem, kje bi bili slovenci danes, če nam Renault pred tridesetimi leti ne bi dal Cliota. Približno takrat je tudi Slovenija postala samostojna država in brez Cliota bi nam bilo sigurno nekoliko težje.

Več o izboru slovenskega avta leta najdete na njihovi uradni spletni strani na kateri sem si sposodili tudi fotografije: www.slovenskiavtoleta.si

Vir: JV

Oblikovalec notranjih prostor in produktov, v iskanju dobrih občutkov. Estet, ki ga navdihujejo brezčasne in trajnostne rešitve izboljševanja kakovosti bivanja in potovanja skozi življenje. V avtomobilih in motociklih vidi več, kot zgolj prevozno sredstvo. Uživa v preprostosti in ne razume prehitrega razvoja tehnologije. Svoje izkušnje deli z vami, ker ni potrebe, da bi ponavljali njegove napake.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj