Na vsebino

Sodobna žena

Najprej razčistimo dilemo, ki vas zagotovo muči še iz prejšnjega tedna: Ne, nisem še bila na kavi v nobeni kafani. Sploh ni nekega pametnega razloga, zakaj. G. Mož je bil izjemno (oz. običajno) zaposlen, še doma sva se komaj dobila na kavi, kaj šele kje drugje. Skoraj povsod, kamor grem, imam s sabo kakšnega otroka. Biti v gostilni z otrokom ni baš neki gušt za nobenega od vpletenih, razen če si na Prepihu.

V ponedeljek smo torej praznovali odprtje gostinskih teras in dan žena. Upam, da ste bile žené množično deležne čudovitega naključja, da sta te dve priložnosti sovpadali.

Zakaj je prav, da si vsaj na ta dan zaslužimo crkljanje že samo zato, ker smo ženske? Ker imamo tudi številne probleme samo zato, ker smo ženske.

Če si ženska, lahko rodiš otroka. Otrokovemu očetu pripada fešta. Ti si ta čas v bolnici, če te kakšna stvar še ne boli, te bo začela, ker moraš spati na tisti postelji. Ampak ljudi okoli tebe zanima samo, kdaj boš spet normalna – vesela, naspana, samozavestna, kdaj se nam boš nehala smiliti? Daj se malo potrudi, da ob tebi ne bomo več imeli občutka, da bi morali vsaj malo poskrbeti zate. Ne kompliciraj preveč.

Vsak mesec se en teden soočaš z občutkom, da boš rodila lastno podvozje, ampak to je ja čisto nekaj naravnega. Zakaj lahko vile v reklamah za »damske izdelke« v snežno belih hlačah jezdijo samoroge po golf igriščih, ti pa že cel dan na kavču oblečena v plastificirane gate objemaš termofor? Bljek.

Nekaj mesecev iščeš modrc, ki ti je ravno prav, drži stvari na mestu in proti večeru nimaš občutka, da te hoče naskrivaj zabosti. Najdeš ga, ta biser v morju konfekcije. Stane dvajset evrov. Kupiš isti model v vseh dosegljivih barvah. Potočiš solzo ob investiciji, a veš, da točno takega ne bodo prodajali nikoli več. Potem si pridna in shujšaš dvajset dek. Prvi del garderobe, ki več ne fukncionira pravilno, je tista ekipa perfektnih modrcev, za katere si zmetala sto evrov. In ko boš dobila tistih dvajset dek nazaj, ti čudežno ne bodo spet prav, o, ne.

Edina prednost, ki je ženskam podarjena, je, da je dan žena malo pred praznikom mučenikov, da imamo manjšo možnost, da nanj pozabimo in da prilagodimo svoje Darilo Zanj temu, kakšno je bilo njegovo Darilo Zanjo. Če vas to kaj potolaži ob stoletjih represije in neenakosti.

Vir: https://www.facebook.com/nezaslisana/

Nezaslišana je ženska na sebi lasten, nefiltriran način, a z neskončno ljubeznijo in veliko humorja, ki je za to vse nujen. Obožuje besede v našem in v tujih jezikih, če pa ji kakšna manjka, si jo kar sama izmisli. Poganjajo jo dobre knjige, smeh, močna kava, želja po ustvarjanju in po dogodivščinah z možem in dvema otrokoma – v pričakovanju tretjega. Želi povedati tako kot je v resnici – razen, če se da narediti bolj smešno.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj