Na vsebino

Sreča in pamet

Imate več sreče ali imate več pameti? Večkrat prisluhnete srcu, ali vedno prevlada razum?

Verjetno ste že kdaj slišali izraz “imaš več sreče kot pameti”. Ni nujno, da se je navezoval na vas, ampak slišali ste ga sigurno.

Jaz ta izraz velikokrat uporabim, tudi kadar se pogovarjam sam s sabo. To se zgodi v situacijah, ko se za las izognem boleči izkušnji ali pa kadar se mi kakšna stvar izide bolje, kot sem planiral.

Pravzaprav sem si to rekel tudi danes. Pozabil sem podpreti vrata dvorišča in isti trenutek, ko sem želel speljati z avtom, je pihnil veter in vrata dvorišča so močno butnila v moj avto. Šel sem preveriti kakšna je škoda in na srečo je bila poškodovana le registrska tablica in njen okvir. Sledil je slavnosti rek “imaš več sreče kot pameti”. Če bi bila škoda na avtomobilu večja, bi bil to zgolj rezultat moje nepozornosti.

Priznam, imam več sreče kot pameti in vesel sem, da je tako. Če bi me vprašali, ali si želim več pameti, bi rekel ne. Raje mi dajte še več sreče. Nikoli ne moremo biti dovolj pametni, sreča pa vedno prav pride.

V nekaterih situacijah je zelo težko biti pameten. Lahko planiramo, analiziramo in diskutiramo v nedogled, na koncu pa se nam kljub vsemu zalomi in vse splava po vodi. Vse je odvisno od tega, v katero smer je pihnil veter. Kje smo se znašli v določenem trenutku, koga smo spoznali in kako smo v tej situaciji odreagirali glede na naše predhodne izkušnje.

A to pomeni, da se v življenju ne splača za nič truditi in da moramo samo čakati, da nas doleti sreča? Daleč od tega. V življenju se je potrebno vedno truditi in izboljševati. Postavljati si moramo cilje in strmeti k temu, da jih dosežemo. Na poti do svojih ciljev bomo nabirali izkušnje, ki so v življenju najbolj pomembne. Vedno pa moramo biti tudi pozorni na stvari, ki se dogajajo okrog nas.

Kadar planiramo, si začrtamo natančno pot, po kateri bomo hodili. Vsaka pot ima svoje ovire, ponuja nam pa tudi priložnosti, da si stvari olajšamo. Zgodi se lahko celo, da nam pot do našega cilja prinese še kaj veliko boljšega, kot smo planirali. Če bomo slepo strmeli proti našemu cilju, takšnih priboljškov ne bomo opazili in vsi užitki, ki sodijo zraven, bodo šli mimo nas.

Ljudje velikokrat ignoriramo svoje občutke ter slutnje in se trudimo delati po pameti. Razumno, bi lahko rekli.

Srce in razum

Med časom, ko sem delal na Poljskem, se mi je močno vtisnila v spomin reklama, ki se je vrtela na njihovi televiziji. V reklami igrata dva karakterja, ki sta Srce in Razum. Oba izmed teh karakterjev sta v vsakem izmed nas. Srce nam govori eno in razum drugo.

Ste že bili kdaj v situaciji, ko vam je vaš razum govoril, da naredite tako, vendar enostavno v svojem srcu niste čutili, da je to prav? Ali pa, da vas je srce vleklo v eno smer, vendar vam razum nikakor ni dovolil, da bi mu sledili.

Težko je biti pameten v takšnih situacijah. Ljudje smo si med seboj zelo različni. Pri nekaterih je močnejši glas razuma in pri drugih glas srca. Nekateri so bolj premišljeni ter preračunljivi in drugi večkrat ravnajo na podlagi svojih čustev in občutkov. Oboje je dobro in oboje je prav, odvisno, kakšen tip človeka smo.

Pogumnih se drži sreča

Sigurno ste slišali tudi izraz “pogumnih se drži sreča”. To si razlagam tako, da moramo včasih narediti kakšno stvar, kljub temu, da nam razum govori drugače. Ne smemo se bati neuspeha, saj brez neuspeha uspeh sploh ne bi obstajal. Če želimo uspeti, nam mora najprej spodleteti.

Želim si, da bi ljudje večkrat prisluhnili svojemu srcu. Menim, da srce ne more biti nikoli pokvarjeno, kar pa težko rečem za razum.

Edini nasvet, ki ga lahko dam je, da ravnajte po svojem občutku. Ne glede na to, ali je vaš občutek glas razuma, ali glas srca. Pazite le, da s svojim ravnanjem ne boste nikogar prizadeli ali kakorkoli drugače oškodovali.

Vir: JV

Oblikovalec notranjih prostor in produktov, v iskanju dobrih občutkov. Estet, ki ga navdihujejo brezčasne in trajnostne rešitve izboljševanja kakovosti bivanja in potovanja skozi življenje. V avtomobilih in motociklih vidi več, kot zgolj prevozno sredstvo. Uživa v preprostosti in ne razume prehitrega razvoja tehnologije. Svoje izkušnje deli z vami, ker ni potrebe, da bi ponavljali njegove napake.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj