Na vsebino

Tandemski avtomobili

Napovedovali so manjše, imamo vse večje

Prejšnji teden sem pisal o tem, kako so v preteklosti videli prihodnost avtomobilizma in o tem kako prihodnost avtomobilizma vidimo danes. Prihodnost naj bi nam prinesla avtomobile brez volanov, kar pa ni po mojem okusu. V prihodnosti bo veliko sprememb na področju pogonskih agregatov, saj se človek izredno trudi, da avtomobili ne bi imeli več motorjev z notranjim izgorevanjem. Ti so namreč strupeni za naše okolje in za nas in potrebno jih je čim prej zamenjati z nečim boljšim. Vprašanje pa je, ali bo ta druga stvar ki pride, res boljša in manj strupena od tega, kar imamo zdaj.

Avtomobilistične oddaje in revije gledam ter prebiram že od malega. Spomnem se, da so približno 20 let nazaj govorili, da bodo avtomobili v prihodnosti manjši. Raziskave so takrat pokazale, da se v avtomobilih večinoma vozimo sami in da je potreba po vozilih za 3 osebe in več, vse manjša. Napovedovali so, da bodo v prihodnosti po mestih večinoma vozili avtomobili za 2 osebi. V takšnem vozilu naj bi sovoznik sedel za voznikom in zato so takšne avtomobile poimenovali kar tandemski avtomobili ali Tandem Car. Ti avtomobili so ožji in zato bi lahko iz današnjih štirih cestnih pasov, brez težav dobili 6 ali celo osem cestnih pasov. Pravtako bi bilo več parkirnih mest, saj takšni avtomobili zasedejo bistveno manj prostora.

Danes, ko se vozim po Ljubljani, takšnih avtomobilov ne vidim. Morda je v katerih večjih mestih po svetu drugače, ampak bistvene razlike mislim da ni. Pravzaprav je situacija na cestah in v mestih ravno nasprotna od tistega kar so napovedovali. Avtomobili so vse večji in vse bolj okorni. Postali so tudi zelo nepregledni, saj je zunanji izgled avtomobila postal pomembnejši od njegove uporabnosti. Pa kaj če nič ne vidimo iz avtomobila in 10 letni otrok ne doseže kljuke zadnjih vrat, važno je samo, da avto dobro izgleda.

Kljub temu, da so bile napovedi za prihodnost napačne, pa so vseeno imeli prav glede ene stvari. V avtomobilih se res vozimo večinoma sami in danes, ko so avtomobili vse večji, je situacija na cestah bolj absurdna, kot kadarkoli prej. Če bi vzeli vse ljudi iz 500 m dolge kolone avtomobilov, bi verjetno komaj napolnili 2 avtobusa.

Obstaja velilko različnih študij tandemskih avtomobilov za dve osebi, vendar le redki proizvajalci so jih upali spustiti v proizvodnjo in na trg. Dejstvo je, da za takšne avtomobile trenutno še ni trga, saj ljudje še nismo dojeli kakšne neumnosti počnemo. Čakanje v koloni v avtomobilu s štirimi praznimi sedeži nas očitno še ne moti dovolj, da bi kaj naredili glede tega.

Kot drugi avto bi si želel imeti tandemski avtomobil, vendar žal s takšnim avtomobilom v tem trenutku ne bi nič profitiral. Še vedno bi stal v koloni z vsemi ostalimi avtomobili, saj ceste v mestih še dolgo ne bodo in vprašanje, če sploh kdaj bodo prilagojene za tandemske avtomobile. Do takrat bom pa čakal v koloni v avtu s praznimi štirimi sedeži in opazoval ogromne avtomobile okrog mene ter štel koliko praznih sedežev imajo drugi.

Vir: JV

Oblikovalec notranjih prostor in produktov, v iskanju dobrih občutkov. Estet, ki ga navdihujejo brezčasne in trajnostne rešitve izboljševanja kakovosti bivanja in potovanja skozi življenje. V avtomobilih in motociklih vidi več, kot zgolj prevozno sredstvo. Uživa v preprostosti in ne razume prehitrega razvoja tehnologije. Svoje izkušnje deli z vami, ker ni potrebe, da bi ponavljali njegove napake.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj