Na vsebino

Umazana kampanja

Že prejšnji blog sem zaključil s soočenji ob letošnjih predsedniških volitvah. In od takrat se jih je zvrstilo še več. Skoraj vsak dan je novo. Vsak dan na drugem mediju. Imam občutek, da jih je letos neprimerljivo več kot ob prejšnjih predsedniških volitvah. Mogoče pa je to samo moj občutek in se motim. Mogoče pa je res in je to zato, ker imamo letos zares veliko in "široko" demokratično ponudbo kandidatov. Široko v navednicah zato, ker sta kandidata, ki imata realne možnosti (glede na celotno kampanjo, program, izjave) samo dva. In to tista, katerima javnomnenjske kažejo najbolje.

Toda dosedanja soočenja so bila izpeljana zelo neresno. Očitanja dosedanjemu predsedniku skozi polovico oddaje ter ukvarjanja z zgodovino kandidatov preostalo polovico oddaje, niso pripomogla državljanom, pri odločitvi katerega kandidata izbrati. No, mogoče so tistemu volilcu, ki ga zanimajo takšne zadeve, definitivno pa niso tistemu volilcu, ki ga zanimajo konstuktivne ideje in zamisli za prihodnost.

Toda, mene niso toliko zmotila ta soočenja, ki so bolj skrbela za šov kot za iskanje rešitev, ampak članek, ki je pred dnevi prišel ven na spletu. Afera se je naredila iz napihnjene zgodbe o tem, da eden izmed kandidatov prihaja iz rejniške družine ter da njegovi biološki starši niso znani. Kmalu je bil poln Facebook in Twitter istih populističnih politikov, ki so bili glasni ob begunski krizi. Takrat so se nevarno razširila ideja o razkrivanju "rodovnikov" posameznikov oziroma "čistokrvnosti" Slovencev. Po besedah teh politikov fašistoidnih idej, ne da ne bi smeli dovoliti vstopa beguncem ampak bi vse, ki nismo "čistokrvni" Slovenci vrgli čez mrežo in Kolpo.

Afera o "rodovniku" tega kandidata pa je prišla ven izpod prstov človeka, čigar hčerka je zaposlena v kabinetu aktualnega predsednika. Ni potrebna kvantna matematika, da bi bilo jasno o čemu je reč. Celotna slovenska skrajna politična desnica pa je seveda veselo pograbila to novico in jo raztrosila med svoje fanatične privržence. Očitno pa desnici bolj paše, da na položaju ostane aktualni predsednik, kot pa kdorkoli drug.

Žalostno je, da se v današnjem svetu nekdo obesi na neko takšno stvar, ki zagotovo ni bila lahka staršem, otroku, rejnikom. In to sproži oseba, ki je trenutno na najvišjem položaju v državi. Želi spravno združitev vseh Slovencev in želi biti priljubljen med mladimi preko socialnih omrežij. V svojem delu in govorih pa ne moralizira, ker tako sam noče. In ni res, da noče. Nezna. Ker ni moralna oseba in to je s tem dogodkom pokazal.

Mogoče je res čas, da se že počasi kje kakšen obraz končno zamenja. In da tisti stari, ki vladajo 25 let odidejo in pridejo mladi, polni elana, idej in zamisli za prihodnost.
Zadnjič sem nekje prebral: "Živimo v svetu mladih, kateremu vladajo starejši!"

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj