Na vsebino

Urbanizacija

V dolenjski prestolnici so se na svojem glavnem trgu pred nekaj dnevi odpovedali znamenitemu drevoredu. Zaradi preureditve ter po vzoru svetovnih mest kot je Tokio. Nova ureditev predvideva mnogo manj zasajenih dreves kot jih je bilo porušenih. Je to korak naprej ali nazaj?

Upam, da bodo naša tri belokranjska mesta za vzor ureditve mesta vzele boljše primere kakor Novomeščani. Čeprav na konkretnejše premike še vedno čakamo. Obujanja mestnih središč se žal ne odvijajo tako kot bi si želeli. Nekajkrat na leto zapreti cesto čez Črnomelj zaradi različnih prireditev je med ljudmi prejelo pozitiven odziv. Ulice so polne, otroci se igrajo, postavijo se različne razstave in gostinci verjetno kakšen evro več obrnejo. Toda, ni skrivnost, da si vse več ljudi želi, da bi tako bilo vse večkrat. Ali morda vedno?

Toda ne vsi sedimo vsi križem rok in čakamo, da se bo nekaj premaknilo.
Majhna skupina urbanistov, študentov arhitekture, se vse pogosteje dobiva na srečanjih, sestankih in skupaj oblikuje ideje, ki se tičejo prihodnosti in izgleda Črnomlja. Samoiniciativno so se lotili tega projekta in rezultati so fantastični. Ideje vrhunske. Že ob ogledu prvih skic idej sem rekel:"Vrhunsko. Črnomelj zgleda kot mala Ljubljana!" Verjetno se vsi strinjamo o tem, da je Ljubljana v zadnjih desetih letih dobila nov sijaj.

In, če še enkrat nekdo reče, da ob prireditvah v črnomaljskem centru na trg ne sodijo plastični "wc-ji", češ, da je trg dnevna soba vsakega mesta, naj najprej poskrbi, da bo ta trg zgledal kakor dnevna soba. Prostor v katerem se bodo ljudje radi zadrževali, sprehajali ali pa posedali na klopcah. Aja, kje pa so?

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj