Na vsebino

Vranica ... oh, ta sladkoba življenja

Oh, seveda, poletje je švignilo mimo, kot bi mignil. Po energijsko burnem in vročem poletju lahko počasi že občutimo, kako se začenjajo energije nekoliko spuščati in ozračje okoli nas umirjati. Da, univerzum in narava se počasi začenjata pripravljati na prehod v bolj mrzlo in mirno polovico leta. To posledično občutimo tudi sami pri sebi. Dnevi so vse krajši, noči daljše, težje se zjutraj zbujamo ter prej postanemo utrujeni in zaspani po delovnem dnevu. Kar je občutna razlika v primerjavi s poletnim časom, ko se nam zdi, da imamo včasih kljub vsej vročini energije za izvoz. Predvsem zjutraj, ko se zbudimo, pa tudi zvečer, ko je sonce še dolgo na nebu. Vesele so te (morske) noči ja ja …

Po tradicionalni kitajski medicini (TKM) je pozno (indijansko) poletje oz. prehod iz poletja v jesen (ter tudi prehodi med letnimi časi) povezan z elementom ZEMLJE oz. VRANICE. Vranica pa je tesno povezana s trebušno slinavko, kateri v zahodnem svetu dajemo velik poudarek, v vzhodnih kulturah pa je drugotnega pomena in je fokus usmerjen v energijo vranice same. Indijansko poletje je čas v letu, ki ga povezujemo z obdobjem žetve, obilja hrane in rodovitnosti. Čas, ko je seme po vzklitju postopoma rastlo ter ob ugodnih vremenskih in energetskih vplivih tudi bogato obrodilo. Mi pa lahko te sadove poberemo in jih shranimo za hladnejšo in bolj neugodno polovico leta, ki sledi temu času (»princip semena«). Posledično element vranice oz. zemlje simbolizira varnost, udobje in toplino.

Element zemlje je neločljivo povezan s HRANO kot z zunanjim izvorom energije in pa z DOMOM kot izvorom stabilnosti, topline in varnosti.

Uravnotežen element zemlje daje človeku individualno stabilnost in zbranost, sposobnost prilagajanja različnim okoliščinam oz. spremembam ter sposobnost reševanja težav. Element vranice povezujemo tudi z umom, razmišljanjem, pomnjenjem (kratkoročni spomin) in koncentracijo (fokus).

Kot že zgoraj omenjeno, element vranice ne pripada točno določenemu letnemu času, ampak predstavlja prehod iz poletja v jesen (avgust in september). Glede na letni cikel je energija najbolj osredotočena v vranici med tretjim in četrtim luninim mesecem, ker pomeni približno aprila in maja, zato je takrat pomembno upoštevati tudi vranico, čeprav je to po TKM čas prehoda iz pomladi (jetra) v poletje (srce).

V TKM vranica predstavlja zelo pomemben organ, saj jo imenujemo tudi »osrednji del«, ker predstavlja osrednje gibalo življenja zaradi energije, ki jo ustvarja. Primarna funkcija elementa vranice je namreč nadzor nad pretvarjanjem, razpošiljanjem in shranjevanjem hranil iz hrane in energije za celotno telo.

Vranica je po TKM povezana z ŽELODCEM (parni organ), ki je v osnovi namenjen prvi pravi mehanični razgradnji hrane in pijače, ki jo zaužijemo. Območje želodca ureja prebavo, zato mu tudi rečemo »morje prehrane«, saj je glavna točka in tranzitna postaja za začetek poteka razgradnje in presnove hrane ter razporeditve prehrane preko vranice in trebušne slinavke za celotno telo. Vsaka bolezen želodca posledično vpliva na vsa druga področja in na splošno počutje posameznika. Vranica kot njegov parni organ pa naprej pretvori te hranljive snovi v energijo oz. v prehranjevalno Qi, ki je osnova za kri. S tem skrbi za razpošiljanje in cirkulacijo bistva oz. esence iz hrane. Vranica upravlja tudi s preoblikovanjem in transportom telesnih tekočin, vzdržuje vodo in vlago v tkivih in organih ter izloča odvečno vlago. Upravlja z razvojem in delovanjem mišic in udov, vzdržuje organe na njihovih položajih, ohranja kri v žilah, uravnava imunski in limfni sistem, uravnava delovanje trebušne slinavke itd.

Po bioritemski medicini je najbolj optimalen čas delovanja vranice med 9. in 11. uro dopoldan. Čas, ko sta naša storilnost in kreativnost na višku. Seveda le, če smo predhodno v času meridiana želodca imeli kakovosten zajtrk, da smo lahko pridobili energijo kot podlago za celoten dan. Čas, ki je torej pomemben za aktivno in kreativno delo, sestanke, dogovore, pa tudi za zdravo vadbo. Če je od zajtrka minilo že nekaj časa, si lahko privoščimo še skromno in zdravo malico, saj se v tem času v telesu proizvajajo pomembni prebavni encimi in hormoni. Vranica je pomembna za pridobivanje energije iz hrane, prebavlja pa tudi naša čustva in informacije, zato je zelo pomembno, da se v času malice resnično posvetimo samo hrani in da npr. ne gledamo televizije, ne beremo novic in da nismo v stresu, saj to slabi biopotencial vranice, ki velja za glavnega stabilizatorja v telesu.

Čas najbolj optimalnega delovanja želodca se nahaja med 7. in 9. uro zjutraj. To je seveda čas za zdrav in krepčilen zajtrk, ki nam predstavlja energijsko zalogo, iz katere črpamo preko celega dneva. V tem času je želodec najbolj aktiven in najboljše prebavlja. Pri tem je absorbcija odlična, saj se vse, kar pojemo v tem času, spremeni v čisto energijo. Zato nikoli ne preskoči zajtrka, potrudi se dati telesu res kvalitetno in hranljivo gorivo. Telo ti bo zelo hvaležno. V nasprotnem primeru (tj. nepravilna hrana ob nepravem času) se energija ne porablja učinkovito in se nalaga v obliki (maščobnih) zalog, vi pa se posledično redite in postajate utrujeni v popoldanskih urah.

Kako najlažje okrepiš svojo vranico?

Vranica kot element zemlje predstavlja princip matere (»Mati Zemlja«), ki skrbi za svoje »otroke« (ostali elementi oz. organi) in jih hrani, da so zdravi in da pravilno delujejo tudi sami. Vranica je tovarna energije Qi in osnova za tvorbo in hrambo krvi, našega eliksirja življenja. Podpira vse štiri vogale v našem telesu, zato je zelo pomembno, kako z njo ravnamo.

Vranica je rada brez skrbi, a ker je mama vsem ostalim organom, je le redko zares brez skrbi. Ista je kot vsaka mama tega sveta. Zato se moramo toliko bolj potruditi, da si vzamemo čas zase, da se negujemo in da se sproščamo. Potruditi se moramo, da v življenje vnašamo stvari in dogodke, ki nas sproščajo in delajo srečne ter nas razbremenijo skrbi. Le tako se lahko napolnimo z energijo ter potem nemoteno in brez prevelike utrujenosti skrbimo za svoje otroke.

V prvi vrsti (kot velja pri vseh ostalih elementih) je pomembno sledenje zdravemu življenjskemu slogu, ki zajema izbor pravilne prehrane, veliko gibanja in predihanosti telesa. Vranico »nahranimo« s sladkobo življenja, ne pa z vnosom sladkih živil in pijače, po katerih prepogosto posegamo v stresnih trenutkih in ki na dolgi rok še dodatno šibijo vranico.

V veliko pomoč vranici je tudi masaža trebuha (center prebave). Masaža je nadvse preprosta, a zelo učinkovita in nam ne vzame veliko časa. Ležimo na hrbtu in z dlanjo masiramo trebuh oz. področje okoli popka v smeri urinega kazalca. Ponovimo približno 20-krat. Če boste masažo izvajali redno vsak dan, boste že po nekaj tednih občutili precejšnje izboljšanje počutja. Tako si tudi privoščimo trenutek nežnosti in nekaj časa samo zase, saj nam tega v današnjem času žal kronično primanjkuje. Poskusi, ne bo ti žal. Ponovno boš bolj poln/a energije in bolj pozitivno boš zrl/a v svet. Izboljšala se bo tudi prebava, saj z masažo trebuha okrepimo vranični Qi in Qi želodca ter s tem spodbudimo prebavni ogenj, ki je osnova za pravilno prebavo.

Čustveni vidik:

V TKM je glavno čustvo, ki ga povezujemo z elementom zemlje SKRB oz. pretirano razmišljanje. Le kdo v današnjem svetu, kjer nas mediji z vseh strani napadajo z negativnimi informaciji, pravili, kaj smemo in kaj ne, kaj je družbeno sprejemljivo in kaj ne, kako se pravilno obnašati in kaj delati itd., ni občutil skrbi in to že od malih nog naprej? Zato je še toliko bolj pomembno, da pravilno poskrbimo za našo vranico.

Kadar je element zemlje oslabljen, prične oseba čutiti notranjo negotovost, pojavijo se občutki nezadovoljstva in pomanjkanja, kar se v končni fazi manifestira kot skrb, pretirano razmišljanje, v skrajnih primerih celo obsedenost. Na drugi strani (oz. na drugem polu, ki enako predstavlja neravnovesje v tem elementu) pa se oslabitev elementa odraža kot premajhna skrb, zanemarjanje in brezbrižnost do stvari in ljudi, s katerimi je oseba povezana. Delujemo odtujeno in v svojem svetu. Celoten čas le premišljujemo in premlevamo, kaj bo v prihodnosti, namesto da bi ukrepali tukaj in zdaj. To človeku posledično vzame veliko energije. Temu bi lahko rekli kar rak današnjega časa. Celotna družba deluje nekako odtujeno, ni več prave komunikacije in ni več pristnih socialnih stikov. Drug drugemu smo tujci, nenehno v skrbeh, hitimo iz dneva v dan in smo brez pravega vpogleda v to, kar nas čaka na koncu. Vsem nam v razmislek. Naša vranica je tako zelo obremenjena in posledično lahko pri sebi in drugih opazimo veliko nihanje razpoloženja ter željo po še večji zunanji pozornosti in potrditvi, namesto da bi izvore sreče in zadovoljstva iskali v in pri sebi.

Zdravstvene težave, ki nakazujejo na vranični deficit:

Kot smo omenili, se vranica veže na naše mišice in ude ter vzdržuje organe na svojih mestih. Neravnovesje v tem elementu se zato kaže kot mlahavo in povešeno tkivo, pojavijo se celulit in strije, občutek bolečih in težkih udov, zastaja nam voda v telesu (zatečene noge). Opazimo jutranjo zabuhlost obraza, pojavijo se pogoste modrice, krvavitve, kronične bolezni vranice in želodca, napihnjenost, refluks, težave s prebavo, imunske bolezni, sladkorna bolezen. Čutimo bodisi stalno lakoto ali izgubimo apetit, pojavijo se motnje prehranjevanja (bulimija, anoreksija). Na psihičnem nivoju pa se pojavi prekomerna skrb, pretirano razmišljanje, tuhtanje, zmedenost, pomanjkanje lastne vrednosti in morale, brezvoljnost, apatija, pozabljivost, demenca, dolgočasje in lenoba.

Prehrana:

Vranica je povezana z rumeno (oranžno) barvo in s sladkim okusom.

Kot že omenjeno, vranica predstavlja princip matere (»hrani otroka«) in element zemlje, zato jo je potrebno dobro in kakovostno nahraniti, da pravilno deluje. Enako velja pri zemlji (»mama«), če ne vsebuje vseh potrebnih vitaminov in mineralov ter ostalih hranil, tudi plodovi (»otroci«), ki rastejo iz nje, ne bodo kvalitetni in zdravi.

Ker ponovno prehajamo v hladno polovico leta, znova začnemo posegati po bolj topli in kuhani hrani, saj vlaga in mraz šibita delovanje vranice. Vranica obožuje sladek okus, vendar mora ta sladkast okus prihajati iz pravih živil. Znova poglej v naravo, kaj nam v tem času ponuja. Vsa mrzla, surova, predelana hrana, sladkor, izdelki iz moke, pecivo, mlečni izdelki ipd. ustvarjajo presežek sluzi v telesu in zmanjšujejo vranični biopotencial. Če rad/a posegaš po sladki hrani in se ji težko upreš v dnevih, ko si v stresu, poskrbi da jo uživaš le v jutranjem oz. dopoldanskem času, ko je proces presnove hiter in učinkovit, zato da si ne ustvarjaš energijskih zalog v obliki maščobnih blazinic. Pri uživanju sladke prehrane je priporočljivo, da jo kombiniramo z uživanjem beljakovin, ki znižujejo glikemični indeks in preprečujejo inzulinska nihanja, ki jih (pre)sladka hrana pogosto povzroča. Zima, ki sledi, bo še dolga in pred poletjem vsakič znova pademo v stres, ko se pogledamo v ogledalo. Prava hrana ob pravem času je ključna za zdravo in fit telo.

V tem času nas je narava obdarila z veliko zelenjave, kar pomeni, da lahko naredimo veliko različnih zelenjavnih juh in enolončnic ter sadnih kompotov, ki jih vranica naravnost obožuje, saj so te jedi tople in lažje prebavljive. Topla hrana topi sluz. Uživajmo živila rumene in oranžne barve: buče, koruza, korenje, sladek krompir. Živila, ki energetsko krepijo vranico, so tudi kaki, dateljni, melone, riž, kvinoja, proso, kalčki, ajda, cimet, kostanj, pomaranče, sladkovodne ribe, polnovredna žita, kurkuma idr.

PAZI! Pokazatelj neravnovesja v vranici in želodcu je na eni strani izjemna želja in potreba po sladki hrani, po drugi strani pa nasprotno popoln odpor do sladke hrane. Oboje nakazuje, da se problem nahaja v elementu zemlje.

Kratek povzetek:

Element: ZEMLJA

Organ (YIN): VRANICA

Parni organ (YANG): ŽELODEC

Upravlja: z MIŠICANI in UDI

Odpira se na: USTIH

Zrcali se na: USTNICAH

Čustvo: SKRB (pretirano razmišljanje)

Barva: RUMENA

Okus: SLADEK

Čut: OKUS (jezik)

Zunanji patogeni dejavnik: VLAGA

Letni čas: POZNO POLETJE

Letni cikel: prehod iz poletja v jesen (avgust in september)

Dnevni cikel: VRANICA [9.00 – 11.00] – ŽELODEC [7.00 – 9.00]

Ob zaključku poletja (in seveda tudi vse ostale dni v letu) vam želim čim manj skrbi in čim več prijetnih trenutkov. Bodite obdani s pozitivnimi stvarmi in z ljudmi, ki dvigujejo vašo energijo in prižigajo iskrico v vaših očeh in v vašem srcu. Jejte zdravo hrano, gibajte se na svežem zraku, lovite sončne žarke, preden pride mrzla zima. Uživajte v barvah in obilju, ki vam jih prinaša bližajoča se jesen. Vaša vranica bo vesela in zdravje stabilno. Poskočni vi in brez skrbi.

Sami si krojimo lastno usodo, če si to želimo priznati ali ne. Naš svet bo toliko lep, kolikor si ga bomo znali narediti sami.

Vir: Hollisana
Ines Matkovič

Ines Matkovič

hollisana.si

Velika ljubiteljica narave in naravnega zdravljenja. Po svoji osnovni izobrazbi univ. dipl. psihologinja, v svojem srcu in duši pa zagotovo naturopatinja oz. terapevtka holistične medicine. In to je tudi osnova iz katere izhaja pri svojem delu s ciljem vračanja nazaj k svojemu izvoru, k svojemu bistvu. Sodoben način življenja nas je oddaljil od narave in njenih (bio)ritmov, ki se prav tako nahajajo v vsakem izmed nas. Telo nam ves čas govori, le prisluhniti mu moramo znati.

Ravnovesje je ključ do optimalnega zdravja in srečnega življenja. V svojih blogih nam razkriva male in velike skrivnosti, kako lahko vse to dosegamo in kako si lahko pri tem na naraven način pomagamo predvsem sami. Kajti ključ do rešitve se skriva samo in edino v nas"

Z vami in za vas!

Z ljubeznijo!

LOGOTIP-PIKICE-300x216.png

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj