Na vsebino

Vsi "sveti"

Za nami je 1. november. Praznik, ki je uradno zapisan kot Dan spomina na mrtve. Praznik, ko obiščemo grobove naših svojcev in znancev. Prižgemo svečo, prinesemo rožo in namenimo kakšno misel. Čeprav bi to morali storiti vsak dan v letu, ne samo ob tem prazniku.

Krščanski praznik, ki se v spomin na zveličane člane Cerkve v nebesih obhaja prav tako 1. novembra, pa se imenuje Vsi sveti. Vsi sveti pa zato, ker se ta dan spomne-jo/mo vseh svetnikov za katere je zmanjkalo dnevov v letu. Pa tudi zato, ker to bojda ni dan mrtvih kot piše v koledarjih ampak živih. Saj: »Kdor v me veruje, bo živel, tudi če umrje!«, je rekel bog. Pa pustimo zdaj to.

Ob obredih, katerih sem se udeležil, ob spominu na moje pokojne prednike sem veliko premišljeval o novi televizijski seriji, ki sem ji začel spremljat. Naslov serije je Mladi papež (The Young Pope) in je izšla pri HBO-jevi produkciji. To veliko pove o kvaliteti serije. Pa pojdimo raje na zgodbo v njej. Po dveh epizodah sem postal zasvojen..

Kardinali v Vatikanu so izbrali najmlajšega papeža v zgodovini. Star je komaj 42 let. Niso vedeli kaj so izbrali. Izbrali so revolucijo! Mladi papež, Lenny oziroma Pij XIII, ki ga je v seriji upodobil Jude Law, ima sebe za brezmadežnega in brezgrešnega. "Brez grehov sem", je rekel v spovednici mlad in ambiciozen ameriški papež. Izbral si je tudi kontroverzno ime, saj je zadnji Pij bil veliki podpornik Mussolinija.

Pij XIII stopi pred nabito poln in deževen trg svetega Petra v Vatikanu, razširi roke in pogleda v nebo. Oblaki se razidejo in na množico vernikov, ki želi videti novega papeža posije sonce. "Kaj smo pozabili?" zavpije. "Pozabili smo biti srečni!" Pri tem seveda omeni mnoge kontorverzne razloge zaradi katerih nismo. Pij XIII revolucionarno spreminja Cerkev v Cerkev, ki bi ljudi združevala in ne iskala razlike med njimi in jih zaradi njih delila. Njegova skromnost, ga med zlobnimi vatikanskimi zidovi presenetljivo varuje. Ni razkošen, za zajtrk spije le diabetično kokakolo. Dober papež je, le veliko polen dobi pod noge.

Mogoče v razmislek, kaj je realnost in kaj televizijska zgodba. Dve različni stvari. Pa vendar.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj