Na vsebino

Zapadel je prvi sneg

Pobelil pa komaj sosedov breg in samo toliko avta, da te zjutraj premoči, ko v supergah in jopi skačeš okoli njega in se trudiš, če ne drugo, očistiti vsaj luči. Tako je bilo tudi to jutro. Tamalo sem zavila kot da gre najmanj na severni tečaj preučevat pingvine in jo posedla v avto. Pametna mama, nimaš kaj. Manjkale so ji samo še smuči, pa bi se lahko smučala po prtljažniku.

Majhni ljudje in veliki avti. Ni nujno, da je to vedno uspešna zgodba. Danes zjutraj zagotovo ni bila. Če misli to zimo zapasti še kaj več kot danes zjutraj, bo najboljše da si omislim kakšne A lojtrice. Ali pa vsaj eno dobro sirkovo metlo na podaljšanem štilu. Njo bom lahko uporabljala samo takrat, ko moža ne bo v bližini 100 km. Drugače lahko dobi ošpice, če vidi da mu žena s sirkom po haubi odmeta sneg.

Se pa tega snega bolj veselijo moje tamale kot mi odrasli. Še sama sem se ga do let nazaj, predno sem prvič rodila. Od takrat dalje je to samo eno veliko mučenje in moledovanje. Začne se z oblačenjem. Hlače še nekako zvlečeš na to malo rit polno plenice, z bundo gre že težje. Da kape ne omenjam. Rokavice. Rokavice pa je boljše čim prej zbrisati iz spomina. Mi kapo gor, oni dol. Škorenj na levo nogo gor, iz desne je že v drugem kotu sobe. Rokavice so hujše trpljenje od srednjeveške mučilne naprave. Tam cca pol ure traja, pa si pripravljen za odhod skozi vrata.

Potem pa sledi drugi šok. Reče se mu sneg.

Dve zimi smo se borili z njim. Prvo zimo se ga sploh ni smela dotakniti. Bog ne daj, da je stopila v debelih, nepremočljivih škornjih vanj. Ali slučajno prehodila tisti meter od vrat do avta. Drugo zimo je šlo že lažje. Celo sprehodila se je že sama do avta. Kar pa ne pomeni, da je uporabljala tiste nove sanke, ki so samevale ne samo poleti, tudi celo zimo. Pa smo kupili lopatko. Nič. Pa smo kupili plastične sanke. Nič. Dobro, dajmo tiste lepe lesene, mogoče hoče ta mala rit sedeti na prijaznejšem in toplejšem materialu. Uzalud vam trud svirači. Spet nič.

Letos smo prvo pošiljko snega že dobili. In glej ga zlomka, sprehodila se je po tej čudoviti beli preprogi. V vrtcu so bile vzgojiteljice pravočasno opozorjene, da je bolje za njih in celo skupino, če jo pustijo noter in to zimsko radost opazuje čez trislojno steklo, ampak ona je bila zunaj. In se celo igrala. Kar pomeni, da se ga ja dotikala. Z golo kožo.

Pravijo, da vsaka stvar potrebuje svoj čas. Tudi pri nas je ta boj s snegom terjal svojega in končno smo na konju. Moram pa reči, da je šlo pri drugi zverinici vse lažje in enostavnejše. Ampak! Tudi ona je precej drugačna. Ona se bosa in gola zakadi skozi vrata v sneg in ne … registrira nikogar, če se lepše izrazim. Ne potrebuje ne kape, ne šala. Je pa grozno užaljena, če ji ga ne daš. Zato si pri letu in pol sama vzame svoje stvari, se usede v kot garaže in se začne obuvat. Pa natikat na glavo šal. In na koncu še kapo.

Če smo se pri prvi borili 3 zime, smo s tamalo to rešili v eni sami. Se pa bojim, da bo mlajša ostala na isti valovni tudi v bodoče. Tudi čez 15 let. Ko bo v srednjo šolo hodila z golim trebuhom in v tankih žabah s samo pokrito ritjo. Takrat čez popek ne bo gledala plenica, ampak bo verjetno iz njega štrlel kak uhan. Na levem gležnju ne bodo debele volnene nogavice, ampak tatu. Nočem niti pomisliti kakšen. Ker karakter že nakazuje na tovrstno spopadanje s snegom in zimo.

Veš, super je če so samozavestni in pogumni. Samo preveč samozavestne ženske pa tudi niso vedno preveč dobre. Sploh, če si njihova mama. Zato se raje 3 zime bori z natikanjem kape na glavo. Zgolj v upanju, da bo pridna deklica poslušala in jo nosila tudi čez 15 let.

Vir: Busy Blonde Blog

Polno zasedena blondinka, čistokrvna Belokranjka. S familijo, službo in podočnjaki na hrbtu. Prikrita hedonistka, ki klišejsko ljubi hrano, vino, modo in potovanja. Čisto zares in nezlagano pa obožuje svojo Belo krajino. Vsak petek si preberite njeno s sarkazmom in humorjem začinjeno razmišljanje o življenju povprečne družine v Beli krajini.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj