Na vsebino

Zgodba o črevesju

ČUDEŽNA TOVARNA, KJER SE VSE ZAČNE IN VSE KONČA.

TAM, KJER SE ODVIJA NAJVEČJI MISTERIJ NAŠEGA TELESA - PREBAVA.

Tokrat nadaljujemo zgodbo iz januarskega bloga naprej. Če hočemo razumeti zgodbo močnega in zdravega imunskega sistema, da lahko kljubujemo vsem virusom in bakterijam ter stresu, ki nas obdaja, se moramo odpraviti na popotovanje v globino telesa, vse tja dol do črevesja. Naše čarobne centrale dobrega počutja in energije. Naše baze zdravja. Kajti iz tam vse izhaja, tam vse nastaja.

Naša prehranjevalna pot se seveda začne že v ustih, kjer se odvija prva mehanska razgradnja hrane in nato preko preko požiralnika potuje do želodca, kjer se začne odvijati tudi kemična razgradnja hrane. Vendar pa se prava zgodba začne šele, ko hrana stopi na področje črevesnega trakta, torej področje tankega in debelega črevesa.

Če znova pogledamo črevesje iz nivoja TKM, TANKO ČREVO najprej prejme iz želodca fermentirano hrano in pijačo, kjer se začne ločevanje »bistrega« od »motnega«. Bistri – hranljivi del se preko vranice (izoblikovanje »prehranjevalnega QI-ja«) prenese v vse dele telesa, da prehrani tkivo, motni ostanek pa pošlje v debelo črevo, da se v končni fazi izloči kot blato.

S psihološkega in energijskega vidika pa tanko črevo predstavlja mentalno jasnost in razsodnost, potrebno za zdravo presojo in odločitve ter da znamo ločiti dobro od slabega.

Tanko črevo spada po TKM v element OGNJA in se torej povezuje s SRCEM kot parni organ. Možgani so v TKM drugotnega pomena, saj srce predstavlja prave »možgane«, ker tukaj domuje naš »Duh« ali »Shen«. Prav tako pa morajo vsa naša čustva skozi srce, da jih dejansko občutimo. Po njihovi tradiciji, ki upošteva najprej energijske nivoje človeške biti, je center vsega dogajanja v srcu. Srce pa upravlja z možgani in daje tisto ta pravo komandoo, kaj morajo naši možgani izvrševati.

DEBELO ČREVO v nadaljevanju sprejme »motne« ostanke iz tankega črevesa, absorbira vodo in minerale iz odpadnih snovi ter izloča fekalije.

Če pogledamo s psihološkega vidika, pa vpliva na našo sposobnost, da dovolimo stvarem, da pridejo in gredo v in iz našega življenja ter da se ne kopljemo v preteklosti.

Debelo črevo po TKM spada v element KOVINE, kar pomeni, da se povezuje s PLJUČI, ki pomenijo novo energijo vsakič, ko vdihnemo. Prav zato se oba energijsko povezujeta s tem, da vemo kdaj in kaj sprejeti (»vdih«) in kdaj in kaj spustiti (»izdih«). Staro ven - nekonstruktivna čustva, misli, vzorci ipd. (»iztrebljanje«) in novo noter - pozitivna čustva, misli, boljše navade in vzorci ipd. (»zrak oz. sveža energija«).

Naše črevesje ima poleg osnovne prebavne, še zelo pomembo, IMUNSKO funkcijo. V črevesju je sedež našega imunskega sistema, zato črevesju rečemo tudi naši »drugi možgani«. Tukaj se namreč nahaja več kot 60 % celic našega imunskega sistema (limfociti, celice M, imunoglobulini A – IgA ipd.), ki skupaj z mikrobioto krojijo usodo našega splošnega počutja in nivoja energije. Črevesje je evolucijsko gledano najstarejši in s tem tudi najpametnejši organ, saj je delovanje vseh ostalih organov v telesu povezano s kvaliteto delovanja našega prebavnega sistema. Tukaj se dogaja vsa glavna razgradnja, transport, asimilacija, in akomodacija hranilnih snovi ter izločanje škodljivih toksinov in odpadnih produktov ven iz telesa.

Naše črevesje in možgani so neizpodbitno povezani. Črevesni zavoji so podobni možganskim vijugam in oboji so sestavljeni iz mreže več kot milijon nevronov. Že v samem zarodku je del živčne poti vsebovan v glavi in en del v trebuhu, tako da med njima že od samega začetka poteka dvosmerna komunikacija preko električnih in kemičnih povezav.

Ni zastonj rek, ki pravi: STRES V GLAVI SE ZRCALI V PREBAVI in obratno.

Sami dobro veste, kako vas ob stresu stisne najprej nekje v želodcu in trebuhu ter dobro veste, kako nepravilna prehrana in premalo tekočine vpliva na vaš prebavo in splošno počutje. Počutimo se slabo, brez prave energije, smo napihnjeni in zaprti, saj neizločena fekalna snov zastaja, vre in gnije ter polna toksinov začne napadati našo črevesno sluznico. Slednja je prva pregrada do krvnega obtoka, ki nosi hranila po celem telesu do vseh naših celic. Oboje zaradi neravnovesja črevesne flore in nepravilne komunikacije z možgani na dolgi rok povzroči, da se črevesna sluznica vname in sčasoma postaja vse bolj in bolj prepustna. Namesto, da bi izločili odpadne snovi, te preko prepustne sluznice znova prehajajo v krvni obtok in se razširjajo po celem telesu ter dražijo naš imunski sistem. Ta je zaradi nepravih in škodljivih molekul, ki potujejo po naši krvi, preveč odziven in konstantno v stresu, kar na dolgi rok privede do izbruha številnih bolezni.

Že Hipokrat je rekel, da se pravi vzrok vseh naših bolezni nahaja prav v črevesju, saj vse bolezni rastejo le v preveč zakisanem in zasluzenem telesu. Telo, posamezni telesni sistemi in organi morajo imeti pravilen pH, torej pravilno razmerje kislin in baz. V obratnem primeru to vodi v preveliko zakisanost biološkega terena in nadalje v bolezen.

Samo pomislite, za kakšne vse probleme je v današnjem svetu odgovorna recimo kandida oz. njena prekomerna razrast. Zlohotnica našega črevesja. Najbolj opevana gospodična, še bolj kot Prešernova Julija. In povzroča iste muke kot Julija Prešernu. Tudi on je moral »prebaviti« vsa ta silna čustva, najprej čez srce in nato ven. Malo v šali, malo zares!:)

Naše splošno zdravje ni odvisno samo od tega, kaj pojemo, temveč predvsem od tega, kaj lahko absorbiramo! Naša črevesna sluznica mora biti zdrava in nepoškodovana. V obratnem primeru lahko privede to do motene absorbcije in v sodobnem svetu dobro poznanega sindroma prepustnega črevesja (»Leaky gut syndome«). Le-ta vzrok marsikateremu zdravstvenemu problemu zaradi avtointoksikacije telesa in pretiranega odziva imunskega sistema.

Docela vse bolezni sodobnega časa; bolezni psihične narave (depresije, manije, nevroze, anksioznosti ipd.), bolezni dihal, žlez, vse avtoimune bolezni, hormonske motnje, srčno-žilne bolezeni, alergije, rak…ipd., so posledica motene absorbcije zaradi porasta patogenih bakterij v črevesju, saj se tu nahaja prva bojna linija našega imunskega sistema. Pomanjkanje dobrih bakterij oslabi imunski sistem in omogoča vdor patogenih bakterij in virusov, zaradi česar lahko hitreje zbolimo.

Mikrobiota ali črevesna flora predstavlja sistem sluzi in različnih vrst oz. sevov bakterij, ki se nahajajo v črevesju. Mikrobiota nadalje predstavlja 2 do 3kg skupne telesne teže. In ne, ni odgovorna za tista 2 odvečna kilograma, ki vam niso všeč vsakič, ko vstopite na tehtnico. The blame is on you!:)

Človeško mikrobioto oz. črevesno floro sestavlja le 5 % slabih oz. patogenih bakterij, 15 % je dobrih, ki delajo vedno v naš prid. Vseh ostalih 80 % bakterij pa je nevtralnih. Torej je samo in edino od nas odvisno, kako jih bomo hranili in spoštovali.

Sami se na dnevni bazi odločamo ali bomo hraniti zdravje ali bolezen. Če bomo delali prav, nam bodo prinesle zdravje, energijo in dobro počutje. Če bomo delali narobe oz. proti njim pa lahko hitro postanejo naše sovražnice, kar bo posledično vodilo v konstantno slabo počutje, upad energije in v finalni fazi v določeno bolezensko stanje.

Zavedati se moramo, da mi živimo za bakterije in one za nas. Delovati bi morali v simbiozi z njimi in jih pravilno hraniti, saj so veliko močnejše in številčnejše od nas. V naši mikrobioti se nahaja 10x več celic kot je vseh naših telesnih celic, zato brez izjeme one vladajo nam, ne mi njim. Če si hočemo priznati ali ne. Na zemlji so obstajale veliko pred nami in bodo obstajale tudi, ko nas že zdavnaj nebo več. Zaslužijo si vso naše spoštovanje in poklon.

In kako si lahko vsaj malo pomagamo sami?

V prvi vrsti zmanjšajmo količino stresa v svojem življenju. Ja vem, lažje rečeno, kot storjeno. Vsi se borimo s tem v tem hitrem in napornem tempu življenja. Ampak se da! Odstranite negativne faktorje in ljudi, ki vam jemljejo preveč energije v življenju. In predvsem, ne ozirajte se na to, kaj si drugi mislijo o vas. Pomembno je le, kaj si vi mislite o sebi. Predihajte se. Pojdite v naravo. Izpovejte se ji, povejte ji, kar vas teži. Po tihem ali na glas. Dajte stres ven iz duše in telesa. Tudi, če samo za kratek čas. Čim več se gibajte. V življenje spet vnesite stvari, hobije, dejavnosti in ljudi, ki prižigajo tisto iskrico v vaših očeh in prinesejo radost v vaše srce. Pa bo lažje! Srček bo vesel, črevesje bo aktivno in možgančki bodo delali s polno paro.

Kar pa se tiče prehrane, upoštevajte naravni bioritem telesa in njegove zakonitosti.

Že v prejšnjih blogih smo omenili, da ni pomembno samo kaj jemo, ampak tudi kdaj kaj jemo.

V svojo prehrano vnesite čim več zelenjave in vlaknin, ki so pomembne za dobro prebavo. Spijte zadostno količino tekočine. Pojejte zmerno količino mesa. Izogibajte pa se seveda ogljikovih hidratov v obliki sladkorja in pekovskih izdelkov iz bele moke, mlečnih izdelkov, predelane in ocvrte prehrane, predvsem v drugi polovici dneva. Tako bomo nahranili naše dobre bakterije in naša črevesna flora bo v stanju ravnovesja oz. evbize. Mi pa poskočni kot otroci.

Hipokrat je rekel: »HRANA NAJ BO TVOJE ZDRAVILO IN TVOJE ZDRAVILO NAJ BO TVOJA HRANA!«

Drži kot pribito, stari modreci so že vedeli, kaj govorijo. Te resnice so univerzalne, ne glede v katerem stoletju se nahajamo!

Torej, upoštevajte splošna pravila zdravega prehranjevanja in gibanja. Podkrepite svoje telo z izborom pravilnih hranil in pravilne energije. Pri tem pa upoštevajte zakonitosti svoje konstitucije, morfologije, navad, delovnih obveznosti in nivoja aktivnosti v življenju. Ni vse za vse. Potrebno je najprej poslušati svoje telo. Kar je za nekoga zdravilo, je lahko za drugega strup.

Zdravi bomo toliko, kot bo zdravo naše črevesje!

Spoštujte svoje črevesje, spoštujte svoje prijateljice bakterije, ki bivajo tam spodaj v kraljestvu mikrobiote. Pazite, kaj daste vase, ne samo nase. Rezultat, ki vas čaka je lahko le dobra prebava, zdrav imunski sistem ter posledično dobro počutje in velika mera energije, da boste lahko kos vsem izzivom, ki nam jih prinaša živahno pomladansko obdobje.

Vir: Hollisana
Ines Matkovič

Ines Matkovič

hollisana.si

Velika ljubiteljica narave in naravnega zdravljenja. Po svoji osnovni izobrazbi univ. dipl. psihologinja, v svojem srcu in duši pa zagotovo naturopatinja oz. terapevtka holistične medicine. In to je tudi osnova iz katere izhaja pri svojem delu s ciljem vračanja nazaj k svojemu izvoru, k svojemu bistvu. Sodoben način življenja nas je oddaljil od narave in njenih (bio)ritmov, ki se prav tako nahajajo v vsakem izmed nas. Telo nam ves čas govori, le prisluhniti mu moramo znati.

Ravnovesje je ključ do optimalnega zdravja in srečnega življenja. V svojih blogih nam razkriva male in velike skrivnosti, kako lahko vse to dosegamo in kako si lahko pri tem na naraven način pomagamo predvsem sami. Kajti ključ do rešitve se skriva samo in edino v nas"

Z vami in za vas!

Z ljubeznijo!

LOGOTIP-PIKICE-300x216.png

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj