Na vsebino

Spanje v svetilniku (54)

Na najinem potovanju po obali jugovzhodne Avstralije v Melbourne, sva se ustavila na več turistično zanimivih mestih in si jih seveda ogledala. Da pa sva imela energijo za vse to, je bilo treba nekje udobno prespat in se dobro naspat. Odločila sva se, da bova poskusila poiskati kaj zanimivega in malenkost drugačnega.

Iskanje na spletni platformi Booking naju je usmerilo v 2 zanimivi prenočitvi. Izbrala sva si namreč B&B staro avstralsko hišo (Bed and Breakfast) in kočo skrbnika svetilnika na rtu Cape Otway.

V Bed in Breakfast najemih ponavadi živiš in prespiš v isti hiši kot lastniki, zjutraj ti pripravijo zajtrk in s tabo poklepetajo ob kavici ali čaju. Midva sva prespala pri starejšemu paru irskih in italijanskih korenin.
Ker sta bila že v letih, ko je časa za potovanja na pretek, sta namreč v že pokoju, je tema pogovora brž kot ne nanesla na Slovenijo in kako jo imata na seznamu želja za naslednje leto. Opisala sta nama njuno zadnje potovanje v Evropo leto nazaj. V 10 dneh sta prevozila celotno Anglijo, Škotsko vse do najsevernejše točke in celotno Irsko. Ustavljala sta se v vseh večjih mestih in si jih ogledala, za naju je bilo to kar nora zadeva, 10 dni bit samo v avtu non stop praktično. Ob naji opazki sta se samo nasmejala in rekla, češ da to ni za Avstralce nč posebnega, če se želijo zapeljat v sodenje mesto je itak takoj 5 ur vožnje in so navajeni. Kar je konec koncev tudi res.

Uradno ime posesti se glasi Butterfly Farm, v bistvu je pa zelo stara avstralska hiša iz 19. stoletja v zeleno rjavi barvi. Hiša ima zelo lepo verando čez celoten sprednji in stranski del, zgrajena je v celoti iz lesa z izjemo plehnate strehe. Notranjost je prav tako opremljena v starinskem stilu z lepimi rjavimi usnjenimi fotelji, masivnimi omarami ter vso ostalo dekoracijo. Hišo obdaja velik vrt z bujno zeleno travo, rožami, grmički in velikimi drevesi, ki dajejo veliko sence za hlajenje ob vročih poletnih dneh.

Koča skrbnika svetilnika je bila pa spet nekaj posebnega, no mogoče ne toliko sama koča, kot neposredna okolica in lokacija koče. Stala je namreč na rtu le dobrih 100m od svetilnika. V sklopu objektov so bile 2 ali 3 koče, kavarna, vojaški bunker na hribčku in nekdanja stavba za upravljanje in nadzorovanje telegram povezave na Tasmanijo. V sam svetilnik na žalost ni možen vstop, zato je Tomaž za ogled rta uporabil drugo najboljšo možno izbiro. V zrak je spustil drona in naredil nekaj slik iz ptičje perspektive.

Svetilnik že dolgo več ne potrebuje oskrbnika, saj je avtomatiziran. V času ročnega upravljanja so tukaj stanovale po 3 družine, družina glavnega upravljalca svetilnika in 2 družini njegovih pomočnika oz namestnikov. Danes pa je to zaščiteno območje, nekakšen park, koče pa preurejene za oddajanje v turizem.

Maša in Tomaž

Maša in Tomaž

Na pragu zrelosti, v pisarni, za ekranom do mraka, sva se velikokrat spraševala, kaj se skriva tako daleč za obzorjem. Želja po odkrivanju naju je gnala, da onstran domačih meja ozreva širni svet. Tako sva spakirala nahrbtnika, se poslovila od bližnjih, ter se z jutrom podala dogodivščinam naproti.

Sva Maša in Tomaž, popotnika po obalah Tihega oceana.

Dobrodošli v najinem kotičku tega širnega interneta, kjer opisujeva svoja doživetja. Malo to počneva zase, malo za bližnje doma in malo za vsakega radovedneža, ki se slučajno znajde tukaj.

Končna destinacija je neznana. Dobrodošli na poti.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj