Na vsebino

Miksologija (3)

Da bi razumeli miksologijo, je najprej potrebno razumeti klasične koktajle. Zato bomo, danes pisali o klasičnih koktajlih. Klasični koktajli predstavljajo temelj barske kulture in umetnosti mikologije. Njihove recepture so preproste, a prefinjene, in so se skozi zgodovino razvijale v ikonične pijače, ki jih danes poznamo in obožujemo. V tem blogu bomo raziskali zgodovino klasičnih koktajlov, ter raznolikost okusov, ki jih ponujajo.

Izraz "koktajl" se prvič pojavi v zgodnjih 1800-ih v ZDA. Ena prvih definicij je bila objavljena v časopisu The Balance and Columbian Repository leta 1806, kjer je bil koktajl opisan kot mešanica žganih pijač, vode, sladkorja in »grenčic«. V drugi polovici 19. stoletja so koktajli pridobili na priljubljenosti, zlasti zaradi rasti barske kulture in pojavom prvih koktajl knjig, kot je "The Bartender's Guide" Jerryja Thomasa iz leta 1862.

Klasični koktajli ponujajo širok spekter okusov, ki zadovoljijo različne preference:

Sladki koktajli: Pina colada, Mai Tai
Kisli koktajli: Whiskey Sour, Tom Collins
Grenki koktajli: Negroni, Americano
Močni koktajli: Martini, Manhattan
Osvežujoči koktajli: Mojito, Gin Tonic
Kremasti koktajli: White Russian, Brandy Alexander

Klasični koktajli so temelj, na katerem stoji moderna miksologija. Njihove preproste, a prefinjene recepture so preživele preizkus časa in še vedno navdušujejo ljubitelje koktajlov po vsem svetu. Spoznavanje zgodovine, tehnik priprave in raznolikosti okusov klasičnih koktajlov vam bo omogočilo, da cenite njihovo kompleksnost in uživate v njihovi brezčasni privlačnosti. Na zdravje! »Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!«

Alen Šišić

Alen Šišić

Alen

Za tiste, ki me še ne poznate, naj se vam predstavim. Sem Alen iz Semiča, najemnik bara/lokala Napoleon v Črnomlju (da, tisti, ki sem med korono skakal okoli s pliškoti).

Pred kratkim je minilo dvajset let od mojih prvih korakov v gostinstvu, zato sem se odločil, da bom svoje delo, izkušnje in nasvete o bar industriji in miksologiji na splošno delil z vami. Namen mojih blogov je, da spoznate in razumete naše delo tudi z drugega vidika ter da vam predstavim svet miksologije, ki je pri nas še dokaj nepoznan.

Poglejte še

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj