Na vsebino

4. sklop predavanj cikla "Neobičajna vedenja" (3)

30. nov ob 19:00

Mestna muzejska zbirka Črnomelj in RIC Bela krajina vabita na 4. sklop predavanj cikla "Neobičajna vedenja".

V predavalnici Mestne muzejske zbirke Črnomelj bo predstavljena letos izšla knjiga Semič in Semenič, plemiški rodbini Metliškega, katere avtor je zgodovinar Janez Weiss. Knjiga se ukvarja z dvema plemiškima rodbinama, katerih prve sledove na Metliškem najdemo v 14. stoletju.
Obe rodbini, Semiči in Semeniči, sta spadali med goriškim grofom lojalno nižje plemstvo z najzgodnejšimi posestmi v Novem trgu, današnjem mestu Metlika. Medtem ko rodbina Semič izumre v 15. stoletju, pa srečamo Semeniče še globoko v drugi polovici 18. stoletja. Skozi stoletja so oblikovali podobo Metliškega, današnje Bele krajine, in posedovali gospostva in gradove Turn in Dvor pri Semiču, Turn pri Črnomlju, Vinico, danes izginule Dominiče, itn.
V 17. stoletju so pričeli iskati priložnosti na Dolenjskem in do leta 1704 prodali zadnje večje posesti na Metliškem.
Zgodovina obeh rodbin, posebno Semeničev, nudi zanimiv uvid v nemirna, nestabilna in negotova obdobja dežele na meji imperija ter odstira pogled na štiri stoletja usod in poti nižjeplemiške rodbine.
Vabljeni!

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj