Europe Direct Novo mesto in Lokalna akcijska skupina LAS DBK v sodelovanju z RC Novo mesto, RIC Bela krajina in s Krajinskim parkom Kolpa vabijo na posebno doživetje naravne in kulturne dediščine Bele krajine ter na odkrivanje neokrnjene Bele krajine s kolesi.

Vabljeni so izkušeni kolesarji kot tisti, ki bi radi belokranjski svet odkrivali z električnimi kolesi (Kolpa E-bike), saj je možna brezplačna izposoja e-koles. Za udeležbo na izletu je potrebna predhodna prijava (do 5. julija) na email toncka.jankovic@kp-kolpa.si, število e-koles je namreč omejeno.

Zbor kolesarskih popotnikov bo ob 9. uri pri Šokčevem dvoru v Žuničih. Pred odhodom na pot je možen brezplačen ogled dvora. Ob 10.30 sledi 2-urni vodeni kolesarski izlet. Kolesarje čaka preplet brezovih gajev s steljniki ter travnikov in polj ob reki Kolpi z zanimivimi postojankami ob poti.

Od 13. ure naprej se dogajanje seli ob Kolpo, v Adlešiče - Stari pod, kjer bodo potekale rokodelske delavnice, prikaz starih znanj in ročnih spretnosti. Zainteresirani se bodo lahko preizkusili v izdelovanju tradicionalnih belokranjskih izdelkov. Ob 18. uri sledi zaključni del prireditve in koncert Preloških muzikantov.