Na vsebino

Kako je Bela krajina postala mejno območje

19. feb ob 18:00

Vabimo vas na tretje predavanje v sklopu Migracije v času in prostoru. Tokrat bosta predavala Jana Milovanović in Božidar Flajšman: "Kako je Bela krajina postala mejno območje".

Belo krajino je v javni percepciji nedvomno zaznamovala žica na meji, o kateri se govori bistveno več kot o ekonomskih in socialnih problemih, ki jih ta odrezana regija doživlja že vrsto let. Podrobnejša analiza nam razkrije, kako je prav vzpostavljanje meja med “Vzhodom in Zahodom” v veliki meri prispevalo k odrezanosti področja, ki ima sicer bogato zgodovino tako čezmejnega povezovanja kot tudi množičnega izseljevanja. Jana Milovanović, raziskovalka in avtorica dela “PROTI TOKU - Oris obkolpskih mejnih odnosov skozi čas”, je temeljito obdelala razmere v regiji in nam bo s svojo analizo pomagala razumeti ozadje trenutnih političnih razmer, k širši zgodovinski perspektivi pa nam bo pomagal zgodovinar in poznavalec regije Božidar Flajšman.

Predavanja organiziramo v sklopu projekta Nova mapiranja Evrope.​ Nova mapiranja Evrope je dveletni projekt sodelovanja štirih umetnostnih in kulturnih institucij iz Srbije, Slovenije, Avstrije in Velike Britanije, ki bo ustvaril nova védenja o kulturni dediščini migrantov v Evropi ter naredil kulturne in umetnostne institucije bolj dostopne lokalnim skupnostim migrantov prve in druge generacije ter novim skupnostim prosilcev za azil in beguncev. Projekt sestavljajo sokurirane razstave, ki jih spremlja bogat program javne mediacije, umetniške rezidence, skupna spletna platforma in mednarodna konferenca. Projekt ima dvojen namen: obravnavati pretekle pojave, povezane z migracijo, in jih povezati s sedanjimi migracijami.

Moderna galerija, Ljubljana, ob 18. uri.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj