Javni zavod Krajinski park Kolpa Vas vabi – kot aktivne udeležence ali opazovalce dela umetnikov - na edinstveno slikarsko kolonijo te vrste pri nas: 5. Martinova kolonija vinorelov bo potekala danes v prostorih KP Kolpa v Adlešičih 3a.

Kot pove samo ime se slika z vinom s tehniko akvarela…

Namen vinorelov je promovirati vinogradnike in vinarje, ki pridelujejo to vrhunsko kapljico. In tudi več od tega: slike z vinom so lahko ponos pridelovalcev, lahko so zanimiva dekoracija kleti in mogoče si kupec, ki ceni dobro kapljico zaželi tudi umetniškega dela narejenega z njim (ali obratno). Dozorela dela smo že razstavili na priložnostni razstavi ob otvoritvi lanskoletne Vinske vigredi, letos so bila na ogled v Hotelu Bela krajina v Metliki, sedaj pa so razstavljena v poslovnih prostorih JZ KP KOLPA v Adlešičih. Če bomo z umetniki vztrajali bomo v prihodnje pripravili tudi galerijo vinorelov.

Pobudnik kolonije in mentor profesor Ivica Kiš je ob priložnosti kolonije v Adlešičih dejal: »Kdorkoli se spusti v avanturo z vinoreli – teh nikakor ne sme skrivati v mapi, saj imajo radi svetlobo dneva. Zorijo s časom in so prijetne arome, tudi še dolgo po slikanju. In tako kot vino; s časom postajajo vse boljši in boljši…«.

Tudi peta kolonija bo tako kot vse doslej mednarodna, udeležila pa se je bosta vsaj dva akademika iz tujine in prijatelji ljubiteljski slikarji iz Pokolpja.

Svoja najboljša vina za kolonijo ponujata vinarja: KALIGARICH iz Cetor - REFOŠK in DOLC iz Drašičev - PANKRT. Poskusili jih bomo na oba načina: z brbončicami v ustih in s čopičem na papirju. Vinarji; če vas zanima promocija vaših vin tudi na tak način, se nam pridružite... s kakšno steklenico svoje najboljše kapljice.