Miran Ipavec iz Kanala ob Soči sodi s svojimi pol milijona preštopanih kilometrov med najbolj prepoznavne slovenske in evropske popotnike. Poleg treh najboljših dosežkov v tekmovalnem avtoštopu, med katerimi je bil najbolj odmeven obisk 42 evropskih držav v 500 urah, je tudi avtor treh popotniških knjig in lastnik prvega Avtoštoparskega muzeja na svetu.

Prva postavitev muzeja sega v leto 2014 v domači Kanal ob Soči. Razstava, ki naj bi bila namenjena le boljši promociji njegovega prvenca Avtoštoparske zgodbe – Moja prva svetlobna sekunda, je prerasla okvirje domačega kraja in do začetka korona krize razveseljevala, zabavala in izobraževala domače in tuje obiskovalce še v Ljubljani, na Bledu, v Piranu, Kopru, Tolminu in italijanskem Gradišču ob Soči.

V Avtoštoparskem muzeju lahko najdemo številne zbirke, ki jih popotniki prinašajo s svojih potovanj. Gre za številne nogometne šale, sladoledne žličke, krožnike, žogice za namizni tenis, kavne sladkorčke, značke, klobuke, pivske vrče in kartončke, kažipote, zastave, vstopnice za koncerte in športna tekmovanja, vozovnice za mestne prevoze, trajekte, vlake, letala … Poseben čar dajejo muzeju družabne igre. Treba je uganiti zastave evropskih držav, prestolnice, državne meje, različne vrste piva, število prebivalcev, skratka, vsako zemljepisno in drugo znanje pride še kako prav. Seveda ne manjka zemljevidov z neuradnimi svetovnimi rekordi, časopisnih člankov, različne tuje literature o avtoštopu in seveda avtorskih knjig slovenske avtoštoparske legende v več jezikih.

Otvoritev razstave in otroška predstava

Otvoritev razstave bo na dan praznovanja rojstnega dne Hiše dobrot Bele krajine, v petek, 1. julija, ob 16. uri v Mladinskem centru Metlika. Istega dne ob 16.30 bo na voljo otroška animacija Mirana Ipavca z naslovom Boni in Muci iščeta živali.

Ogled razstave v juliju

Razstava bo nato na voljo celoten julij, in sicer:
• od 9.00 do 12.00 in
• od 17.00 do 21.00.

Vabljeni!