Na vsebino

Plečnik v Beli krajini

15. nov ob 19:00
Načrt za cerkev na Preloki, 1953
Načrt za cerkev na Preloki, 1953

Vabljeni na odprtje razstave Plečnik v Beli krajini, ki bo ob 19. uri v Pastoralnem centru v Črnomlju.

Na prvi tovrstni razstavi o Plečnikovem delu v Beli krajini bodo razgrnjeni arhitektovi načrti za tri belokranjske kraje: načrti za cerkev v Dragatušu in cerkev na Preloki ter urbanistični in arhitekturni načrti za Metliko. Vendar so ti načrti žal ostali samo na papirju. Prvič pa bodo širši javnosti predstavljeni tudi njegovi realizirani načrti pri nas: Plečnikovi lestenci in klopi v cerkvi na Preloki, po Plečnikovih načrtih izdelani kelih za novomašnika po rodu iz Bele krajine ter maketa cerkve, ki jo je Plečnik zasnoval za Preloko in jo je letos po njegovih načrtih izdelal belokranjski umetnik.

Plečnika in njegovo delo bo predstavil dr. Damjan Prelovšek - umetnostni zgodovinar, odličen poznavalec dela in življenja Jožeta Plečnika. Letos je prejel nagrado Izidorja Cankarja, ki jo bienalno podeljuje Slovenskoumetnostnozgodovinsko društvo, za izjemen prispevek na področju raziskovanja slovenske arhitekture, zlasti Plečnikove arhitekture.

Medtem, ko čakate na odprtje rastave pa še objava o Plečnikovih delih na spletni strani Preloka.si: TUKAJ.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj