Skupna tura je namenjena predstavitvi Slovenske turno kolesarske poti (STKP) javnosti, omogočiti prvo izkušnjo vožnje po njej turnim kolesarjem, ki je še ne poznajo in znova na najprimernejši način pokazati javnosti, da je turno kolesarstvo razširjena priljubljena oblika rekreacije za širši krog aktivnega prebivalstva. Vse etape bodo vodili licencirani turno kolesarski vodniki PZS.

Turno kolesarstvo je najbolj osnovna oblika gorskega kolesarstva, ki kolesarju nudi prvinsko doživljanje narave, ohranjanje telesne kondicije in dobrega počutja. Turni kolesarji si marsikatero pot delijo s planinci, s katerimi si z veseljem izmenjajo prijazen nasmeh in lepo besedo.

STKP je razdeljena na 41 etap v skupni dolžini 1850 km. Obišče kar 112 kontrolnih točk, med njimi več kot 50 planinskih koč in doseže preko 50 tisoč višinskih metrov. Sama STKP tehnično ni zahtevna.

Izbrane etape STKP smo za dogodek 1. junija razdelili na dve zahtevnostni stopnji:

  • osem lažjih etap (na zemljevidu označeno z oranžno barvo). Prijavi se čim prej, ker je število udeležencev omejeno zaradi števila vodnikov in vlakovnih zmožnosti.
  • 33 zahtevnejših etap za tiste najbolj pripravljene. Sprejeli bomo do 8 udeležencev na etapo. Povezali se boste z vodnikom posamezne etape in se uskladili glede možnosti udeležbe.


STKP v enem dnevu je dogodek, organiziran in bo izveden pod vodstvom usposobljenih turno kolesarskih vodnikov Planinske Zveze Slovenije v skladu z vsemi načeli vodništva. Vse pravice in odločitve glede izvedbe dogodka so v domeni KTK PZS.

Etapa številka 22 poteka v Beli krajini: ŽP Semič-Mirna gora-po STKP do ŽP Črnomelj. Trasa je dolga 30 km, višinska razlika je 800 m.

Na katerokoli traso, ki so na voljo TUKAJ, se lahko prijavite s prijavnico TUKAJ.